Predseda Národnej rady Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini uznal Žilinkove námietky. Návrh zákona, ktorý má odstaviť čurillovcov, chce zmeniť

12.12.2023, 15:20
Autor:
TASRTASR

Pozmeňujúci návrh by mal upraviť ustanovenia, ktoré namieta generálny prokurátor. Pellegrini pripomenul, že vládna koalícia trvá na zmene zákona.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini predloží v pléne Národnej rady pozmeňujúci návrh k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Uviedol to v reakcii na výhrady generálneho prokurátora Maroša Žilinku k tejto novele.

Koalícia trvá na zmene zákona

Pozmeňujúci návrh by mal upraviť ustanovenia, ktoré namieta generálny prokurátor. Pellegrini pripomenul, že vládna koalícia trvá na zmene zákona.

image

Žilinka pochybuje o zmene navrhovanej vládou. Zásadne porušuje dva právne princípy, upozorňuje

"Vládna koalícia koná a bude konať tak, aby napĺňala svoje predvolebné sľuby. Ale zároveň bude konať tak, aby si ctila ústavu a zákony. Generálny prokurátor je pre mňa právnickou autoritou, preto jeho argumenty rešpektujem a budem podľa toho konať," uviedol šéf parlamentu v stanovisku, ktoré  zaslal odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie parlamentu.

Ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti treba podľa neho upraviť a vrátiť jej pôvodný zmysel.

"Príslušný zákon prijala ešte moja bývalá vláda a jeho cieľom bolo, je a bude chrániť ľudí, ktorí sa na svojom pracovisku stretnú s protizákonnými praktikami svojich nadriadených. Určite však jeho cieľom nebolo to, aby sa jeho zneužitím dva dni po voľbách zabetónovala celá skupina ľudí vo svojich funkciách. Hovorím o policajtoch, ktorých úlohou nie je korupciu oznamovať, ale ju vyšetrovať," zdôraznil Pellegrini.

List od Žilinku

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlásil, že má pochybnosti o retroaktivite časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Šéfa parlamentu preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti.

Novela ruší možnosť, aby policajti dostali status chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti. A to so spätnou platnosťou, takže by o tento status prišli aj vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu.

 

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:23