StoryEditor

Prokurátor Michal Šúrek pre HN: Nech vláda a dekan predložia fakty, inak je to čisté zavádzanie

23.12.2023, 15:30

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek, ktorý dozoruje korupčné kauzy Dušana Kováčika, Norberta Bödöra či Tibora Gašpara, v rozhovore pre HN okrem iného hovorí:

  • Ako sa vláda zrušením špeciálnej prokuratúry snaží odsunúť kľúčové vyšetrovania smerujúce k šéfom vládnych strán a ich oligarchom.
  • Ako hrozí, že za mnohomiliónové korupcie vyviaznu exponované osoby s podmienkou alebo peňažným trestom.
  • Prečo verí, že Najvyšší súd zmení oslobodzujúci verdikt pri Kočnerovi za vraždu Jána Kuciaka.

Je zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry vládnou koalíciou snahou odsunúť kľúčové vyšetrovania a súdne procesy smerujúce do najvyšších miest?

Môže sa to tak zdať a jednotlivé reakcie osôb z politického prostredia mi nedávajú inú možnosť, ako si to aj reálne myslieť. Je evidentné, že daný krok by jednak ochromil chod Úradu špeciálnej prokuratúry, ale zároveň ochromil celú prokuratúru. Bavíme sa veľmi hypoteticky, pretože je to iba materiál, ktorý bol schválený na vláde a ešte nevieme jeho definitívnu podobu, ako a či bude schválený vo forme jednotlivých noviel v parlamente. Je absolútne nepredstaviteľné, aby na krajské prokuratúry prešla v takom krátkom čase agenda niekoľko tisíc vecí, na ktorých pracuje tridsať prokurátorov. Nie sú na to podľa môjho názoru a poznania kraje pripravené personálne, materiálne a neviem si to predstaviť ani logisticky, že by jednotliví prokurátori z týchto prokuratúr chodili na pojednávania cez celú republiku, či už do Pezinka alebo do Banskej Bystrice. A hlavne, ide tu o enormné množstvá pojednávacích dní v jednotlivých trestných veciach. Iba jedna vec sa pojednáva desiatky dní, čiže tie pojednávania často trvajú do mesiaca štyri-päť pojednávacích dní. S týmto sa zrejme nikto nezapodieval.

A z odbornej stránky?

Tu by som si nedovolil polemizovať, či by to na krajských prokuratúrach dokázali zvládnuť. Často robia veľmi zložité veci, či už v rámci násilnej alebo ekonomickej kriminality. Ale je to iný druh práce. Pracujeme tu so zločineckými skupinami, aj s korupciou, čo sa na krajských prokuratúrach nerobilo, lebo to výlučne dozoroval práve Úrad špeciálnej prokuratúry. Máme tu enormné množstvo extrémistických trestných činov, ktoré majú stúpajúci trend v celej Európe. Aj tento faktor treba brať do úvahy.

Mali by dostať jednak rozbehnuté veci a jednak veci, ktoré sa rozbiehajú. A to je pri práci, ktorú vykonávajú na krajských prokuratúrach, nezvládnuteľné.

Prečo špeciálna prokuratúra z vášho pohľadu dnes niekomu prekáža? 

Je potrebné si uvedomiť, že Úrad špeciálnej prokuratúry tu nie je ani od roku 2020, ani od roku 2010, ale spolu so Špecializovaným trestným súdom tu sú od roku 2004, čoskoro dvadsať rokov. A do roku 2020 nikomu tento Úrad neprekážal. A nikomu neprekážalo ani jeho osobité postavenie v hierarchii prokuratúry.

image

Fico ho háji, no aj Kováčik v jeho prípade videl korupciu. Cez účty Krivočenka mali tiecť milióny

Aká je nálada na špeciálnej prokuratúre?

Nemám vedomosť, že by to kolegovia mali vzdávať. Všetci sme profesionáli, robíme si svoju prácu a čo je veľmi dôležité, v rámci sľubu sme sľubovali dodržiavať Ústavu, ústavné zákony, zákon a zatiaľ žiadna novela nebola parlamentom schválená. Je to materiál, ktorý prešiel vládou a môže mať úpravy. Zatiaľ teda nemám čo rešpektovať.

V korupčných kauzách stoja pred súdom alebo sú obvinení Miroslav Výboh, Norbert Bödör, Jozef Brhel, Peter Žiga, Martin Kvietik. Aké zmeny v ich prípadoch môžu nastať? 

Toto všetko je otázkou pripravovaných zmien, medzi ktoré patrí aj znižovanie niektorých trestných sadzieb. A ak by boli tie trestné sadzby znížené, súd by mohol v prípade preukázania viny niektorým osobám za pomerne rozsiahlu korupciu uložiť peňažné alebo podmienečné tresty.

Pri rozsiahlej korupc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-14 13:03:41 - Feat.: 1 - Title: Fico ho háji, no aj Kováčik v jeho prípade videl korupciu. Cez účty Krivočenka mali tiecť milióny 02 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na dome poslanca mala ostať „sekera“ 32-tisíc eur. Stavala ho firma, ktorá zarábala na jemu blízkej nemocnici 03 - Modified: 2023-11-29 18:45:12 - Feat.: 1 - Title: Bödörova vetva v agre je späť: minister Takáč dal významnú funkciu pravej ruke obžalovaného Partiku 04 - Modified: 2023-11-12 23:11:32 - Feat.: 0 - Title: Odsúdený expolicajt Kučerka rástol vďaka Bödörovi. Stíhaní by mali byť aj Žigovci, tvrdí Najvyšší súd 05 - Modified: 2023-11-10 10:17:39 - Feat.: 1 - Title: Za prieťahy sudcu Zimányiho zaplatil štát už vyše 40-tisíc eur. Ústavný súd tvrdí, že v talári zlyhal 06 - Modified: 2023-11-10 10:13:18 - Feat.: 1 - Title: Kažimírov priateľ Slahučka: Nehnuteľnosť pod Slavínom, kde údajne zobral úplatok 150-tisíc, už vlastní rodina
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:57