Oskár Dvořák, Progresívne slovensko. FOTO: Progresívne Slovensko
StoryEditor

Staré krízy zdravotníctva v novom roku. Reformy podľa poslanca PS čakajú

02.01.2024, 12:18
Autor:
TASRTASR

Oskar Dvořák poukázal na to, že ďalšiu výzvu, optimalizáciu siete nemocníc, ministerka zatiaľ iba plošne posúva. Upozornil na to, že ak chceme využiť peniaze z plánu obnovy, treba ju zaviesť najneskôr tento rok.

Viaceré kritické výzvy v zdravotníctve sa v minulom roku nepodarilo vyriešiť. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) si ich bude tlačiť pred sebou aj tento rok. Zhodnotil to poslanec parlamentu Oskar Dvořák (Progresívne Slovensko) s tým, že nevyriešené sú nemocničná reforma či personálna kríza.

"Situácia je najkritickejšia pri zdravotných sestrách, ale aj vo vybraných špecializáciách, akými je napríklad aj pediatria. Pediatri a pediatričky dávali ešte pred voľbami výpovede a aj napriek tomu nám vláda nepredstavila žiadny plán na ich stabilizáciu a dokonca tento vážny problém ani nespomenula vo svojom vládnom programe," skonštatoval.

Optimalizácia nemocníc

Dvořák poukázal na to, že ďalšiu výzvu, optimalizáciu siete nemocníc, ministerka zatiaľ iba plošne posúva. Upozornil na to, že ak chceme využiť peniaze z plánu obnovy, treba ju zaviesť najneskôr tento rok.

Prioritou by podľa neho mala byť tiež výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici zo zdrojov z plánu obnovy či rozhodnutie o výstavbe novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

image

Štyria ministri za rok. Nestabilita na rezorte brzdila akýkoľvek pokrok, tvrdia zdravotné sestry

Poslanec mieni, že v tomto roku treba výraznejšie podporiť aj prevenciu. Dolinkovú skritizoval, že nevyjadrila jasnú podporu očkovania napríklad pri ochorení COVID-19 alebo iných chorobách. "Vo vládnom programe sa problematike očkovania a všeobecne boju proti dezinformáciám a hoaxom vôbec nevenuje," podotkol.

V tejto súvislosti poukázal na to, že na Slovensku sa podľa správy OECD, ktorá vyšla ku koncu roka 2023, zhoršila celková dĺžka dožitia aj dĺžka dožitia v zdraví najviac spomedzi všetkých vyspelých krajín.

Slabá prevencia

"Za zdravie sú do veľkej miery zodpovedné aj faktory, ako životné prostredie, pohyb, strava, duševné zdravie a celková prevencia. (...) O to viac je zahanbujúce, že sme krajinou, ktorá v rámci Európskej únie investuje najmenej do prevencie," dodal.

Za najväčšie negatívum slovenského zdravotníctva označil Dvořák nestabilitu. "Dolinková je už štvrtou ministerkou zdravotníctva len za minulý rok. Aj napriek jej sľubom o stabilite, kontinuite a stabilizácii vidíme v jej prvých krokoch úplný opak," poznamenal.

Skritizoval zmeny v menovaní a odvolávaní šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, odsun nemocničnej reformy či tohtoročný rozpočet, ktorý je podľa neho "odfláknutý".

Za najväčšie pozitíva vlaňajška považuje viaceré kroky vlády Ľudovíta Ódora. "Či už ide o jej rýchlu snahu o záchranu stoviek miliónov eur na výstavbu nemocníc, pokračovanie v reforme nemocníc, alebo aj rozšírenie očkovania proti HPV," uzavrel.

01 - Modified: 2024-01-02 10:38:03 - Feat.: 1 - Title: Štyria ministri za rok. Nestabilita na rezorte brzdila akýkoľvek pokrok, tvrdia zdravotné sestry 02 - Modified: 2024-01-02 14:33:25 - Feat.: 0 - Title: Chýbajúce lieky? Pacienti to môžu riešiť viacerými spôsobmi, tvrdí ministerstvo zdravotníctva 03 - Modified: 2023-12-30 07:26:33 - Feat.: 1 - Title: Nožnice medzi dopytom a ponukou v zdravotníctve sa roztvárajú, tvrdí analytik INESS 04 - Modified: 2023-12-29 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: České verzus slovenské zdravotníctvo: Exminister Zajac hodnotí, v čom sú oproti nám lepší
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 04 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:21