Ivan Korčok a Peter Pellegrini. FOTO: TASR; Koláž: Hn
StoryEditor

Volebný model: Korčok by veľmi tesne vyhral prvé kolo, potom by prehral. Harabin má 11 percent

17.01.2024, 11:24
Autor:
dušudušu

Pre širokú verejnosť je Peter Pellegrini oveľa známejšou tvárou ako Ivan Korčok. Lídra Hlasu pozná približne 90 percent opýtaných a zviditeľňovať sa bude aj naďalej.

Bývalý minister zahraničných vecí a diplomat Ivan Korčok by v prvom kole prezidentských volieb prekonal svojho najväčšieho súpera Petra Pellegriniho, predsedu NR SR a šéfa strany Hlas. Ukazuje to volebný model agentúry NMS Market Research pre denník SME.

Zatiaľ čo Korčok by získal rovných 33 percent hlasov, Pellegrinimu by sa ušlo iba o šesť desatín percenta menej. Ako však podotýka aj SME, ide o zanedbateľný údaj v rámci štatistickej odchýlky. V praxi to teda znamená, že dvaja najsilnejší kandidáti sú nezvykle vyrovnanými súpermi a ich súboj môže rozhodnúť tesný rozdiel.

Mimo ústrednej dvojice by si spomedzi ostatných kandidátov počínal suverénne najúspešnejšie Štefan Harabin, sudca a niekdajší minister spravodlivosti, ktorému by sympatie prejavilo rovných jedenásť percent opýtaných.

Podpredseda NR SR a líder SNS Andrej Danko by získal len 1,8 percenta hlasov. Model okrem iného ukazuje, že 9,2 percenta respondentov nezaujal ani jeden z doterajších kandidátov a zatiaľ čakajú na prípadné nové mená v hre.

Vzorka, s ktorou agentúra NMS narábala, predstavuje 1030 respondentov, ktorí uviedli svoje volebné preferencie v termíne od 10. do 14. januára.

image

„Rovnováha“ je pokračovaním konfliktu

Druhé kolo

Na základe predpokladu, že do druhého kola sa dostanú Korčok a Pellegrini, sa NMS taktiež pýtala, kto z dvojice by definitívne získal post hlavy štátu. V tomto prípade má navrch líder Hlasu. Ten by získal sympatie 51,5 percenta opýtaných, zatiaľ čo jeho súper 48,5 percenta.

Predseda NR SR mal v doterajších prieskumoch zakaždým veľmi presvedčivý náskok. Z prieskumu agentúry AKO z prvej polovice novembra či decembrového modelu agentúry Ipsos vyplývalo, že by nad Korčokom viedol približne o 20 percentuálnych bodov.

Treba však mať na pamäti, že tieto údaje nehovorili úplne jasnou rečou, keďže v prieskumoch figurovali aj osobnosti, ktoré prezidentskú kandidatúru neoznámili – čo môže, pochopiteľne, spôsobiť skreslenie pri vyhodnocovaní preferencií reálnych kandidátov.

Agentúry do svojho zberu dát z novembra a decembra zaradili aj premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica, generálneho prokurátora Maroša Žilinku či bývalého premiéra úradníckej vlády Ľudovíta Ódora. Ani jeden z nich na zozname prezidentských kandidátov nie je.

Agentúra Ipsos do svojho prieskumu zaradila tiež bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý kandidatúru pôvodne naozaj zvažoval, napokon sa však rozhodol o prezidentské kreslo neuchádzať.

Agentúra NMS Market Research merala tiež preferencie politických strán pred parlamentnými voľbami na Slovensku, ktoré sa konali 30. septembra 2023. V predposlednom predvolebnom prieskume zo 14. septembra vyhral s 22 percentami Smer, nasledovalo PS s 18,1 percentami a Hlas s 11,4 percentami. V poslednom, ktorý vyšiel štyri dni pred voľbami, už viedlo PS s 19,7 percentami pred Smerom, ktorý mal 19,4 percenta, Hlasu namerali 10,5 percenta.

image

Čaputovej veto prelomené. Danko “vianočný darček” napokon dostal, koalícia pretlačila kontroverznú novelu

Kampaň a „tanečky“

Pre širokú verejnosť je nepochybne Pellegrini oveľa známejšou tvárou ako Korčok. Lídra Hlasu pozná približne 90 percent opýtaných a zviditeľňovať sa bude aj naďalej. Ako predseda NR SR vzbudzuje konštantný mediálny záujem a čo je najdôležitejšie – dosiaľ svoju kandidatúru oficiálne neoznámil, tým pádom ani nevedie kampaň.

Prezidentskú kandidatúru chce Pellegrini potvrdiť 19. januára v Banskej Bystrici. Korčok jeho počínanie v tejto súvislosti označil za „tanečky“. „Je jasné, že kandidovať bude, aj keď oficiálne to ohlási o dva týždne (vyjadrenie zaznelo 8. januára, pozn. red.),“ povedal diplomat.

Ivan Korčok na rozdiel od svojho súpera vedie kampaň už od minulého roku. Primárne ide o turné po slovenských mestách, ktorého cieľom je diskusia s obyvateľmi. Aktívny je aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Podporu mu oficiálne deklarovala strana PS na čele s Michalom Šimečkom a jeho meno opakovanie zaznieva na opozičných protestoch – či už z úst rečníkov alebo davu.

Branislav Gröhling z SaS sa už v prvej polovici minulého minulého roku nechal počuť, že exminister zahraničných vecí by bol dôstojným nástupcom prezidentky Zuzany Čaputovej. Zmienil ho aj vo svojom prejave na námestí SNP. Ivan Korčok kandiduje ako nezávislý, no očakáva sa, že strana SaS mu vysloví podporu rovnako ako PS.

Saska okrem toho vyjadrila aj nevôľu voči Pellegrinimu. Líder strany Richard Sulík tvrdí, že šéf Hlasu je rozhodnutý kandidovať za prezidenta už od parlamentných volieb, no úmyselne naťahuje čas.

image

Zurian bez povinného detektora lži? Ministerstvo nepovedalo, či šéf policajnej inšpekcie absolvoval polygraf

Predseda SNS Andrej Danko zvažoval, že národniari podporia Pellegriniho, no podľa jeho slov to líder Hlasu odmietol už pri rokovaní o Memodrande o porozumení, ktoré podpisovali strany Smer, Hlas a SNS pri skladaní koalície po septembrových parlamentných voľbách.

Danko v nedeľu 14. januára potvrdil, že bude napokon sám kandidovať. "Nedovolím, aby tu vládli slniečkari a liberáli. Ja vám teraz ukážem, že idem do prezidentského boja," vyhlásil.

Za Pellegriniho sa takmer s istotou postaví strana Smer, ktorej predseda Robert Fico to už dlhšie avizuje.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 23. marca tohto roka, druhé kolo o dva týždne neskôr. Peter Pellegrini ako predseda Národnej rady tieto termíny oznámil začiatkom mesiaca.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 22:08