Predseda Klubu 500 Vladimír Soták. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Veľkí zamestnávatelia zmenu Trestného zákona podporujú. "Sadzby sú neprimerané, na väzňov míňame milióny"

31.01.2024, 15:13
Autor:
prutprut

Súčasný Trestný zákon je podľa zamestnávateľov už "prežitý". Slovensko patrí ku krajinám s prísnejšími trestnými sadzbami v rámci Európskej únie.

Vládna novela Trestného zákona upravuje sumy, podľa ktorých sa posudzuje kategorizácia škody, upravuje premlčacie lehoty a skracuje tresty. Je dôvodom opozičných protestov a obštrukcií v parlamente, pričom podľa nich narúša právny štát. Výhrady voči nej má aj Európsky parlament. 

Veľkí zamestnávatelia združení v Klube 500, ktorého členmi sú firmy, ktoré majú 500 a viac zamestnancov, spornú novelu podporujú.

Výnimka v Únii

"Klub 500 podporuje prijatie novely Trestného zákona, ktorá bola predmetom rokovania výborov Národnej rady Slovenskej republiky, niekoľkotýždňovej diskusie na verejnosti a ktorá bude predmetom druhého a tretieho čítania Národnej rady," vyjadrili sa predseda klubu Vladimír Soták a výkonný riaditeľ Tibor Gregor.

Súčasný Trestný zákon je podľa zamestnávateľov už "prežitý". Slovensko patrí ku krajinám s prísnejšími trestnými sadzbami v rámci Európskej únie. V Českej republike či v Rakúsku sú v niektorých prípadoch výrazne nižšie. 

image

Blaha: Smer neustúpil ani o milimeter. Zapracovali sme postrehy z Únie, tvrdí Gašpar

Podľa zamestnávateľov je potrebné do zákona vniesť nižšie tresty a inšpirovať sa v okolitých krajinách. Aktuálny systém sa podľa Klubu 500 neosvedčil a nepriniesol výsledky.

"Klub 500 plne podporuje zámer, ktorého cieľom je popri trestoch odňatia slobody v odôvodnených prípadoch preferovať nižšie tresty odňatia slobody súbežne s nahradením škody a uložením peňažných sankcií," tvrdia.

Slovenská republika má tretí najvyšší počet väzňov na 100-tisíc obyvateľov v Európskej únii a radí sa ku krajinám, ktoré preferujú čas vo väzení. "Priemer Európskej únie v roku 2021 bol 113 väzňov, Slovenská republika mala 185 väzňov a napríklad Nemecko 69 väzňov a Fínsko len 51 väzňov na 100-tisíc obyvateľov," tvrdia zamestnávatelia. 

Zvyšujúci sa počet väzňov

Kriminalita podľa veľkých hráčov na pracovnom trhu v spoločnosti nepoklesla a počet väzňov sa naopak zvyšuje. V Európskej únii je trend opačný a trestaných väzbou je čoraz menej. 

"Kým celá Európska únia zaznamenala medzi rokmi 2008 a 2021 pokles počtu väzňov o 22 percent, Slovensko zaznamenalo nárast o 15 percent," vysvetľujú.

image

Výbor v parlamente odobril novelu Trestného zákona, prešiel pozmeňovací návrh Gašpara

Väzenský systém je taktiež výraznou položkou v štátnom rozpočte. Náklady na jedného väzňa boli v roku 2022 podľa hovorkyne Zboru väzenskej a justičnej stráže Moniky Kacvinskej 23 556 eur. V minulom roku si správa väzníc vyžiadala 271 miliónov eur z rozpočtu s medziročným nárastom o 19,2 percenta. 

Neprimerané sadzby

Klub 500 apeloval na vládu už v roku 2021, keď sa diskutovalo o novele z dielne vtedajšej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

"V medzirezortnom pripomienkovom konaní sme poukázali na neprimerane vysoké trestné sadzby na Slovensku v porovnaní s krajinami Únie a navrhovali sme znižovanie sadzieb na úroveň porovnateľnú s členskými krajinami Únie," tvrdia zamestnávatelia. 

Kritizujú hlavne vysoké trestné sadzby za ekonomické zločiny, ktoré v minulosti prevýšili aj trestné sadzby za vraždu. "Za majetkovú trestnú činnosť nemôžu byť rovnaké, alebo vyššie sadzby ako za trestný čin, ktorého dôsledkom je strata života," dodávajú z Klubu 500.

Maloobchodníci naopak novelu kritizujú a tvrdia, že krádeží v obchodoch bude viac. V posledných rokoch narastá počet prípadov, keď zlodeji v maloobchodoch nie sú za svoje činy potrestaní.

"Páchatelia týchto činov sa po schválení novely Trestného zákona stanú prakticky nedotknuteľní. Zároveň na novelu najviac doplatia podnikatelia," upozornila Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

image

Novela Trestného zákona pomáha zlodejom a škodí podnikateľom, tvrdia maloobchodníci

V minulosti bol obvinený aj samotný Klub 500. Podľa trestného oznámenia vtedy "pomáhal s financovaním terorizmu". Podľa vtedajšieho obvinenia nerešpektoval sankcie Európskej únie voči Rusku a s federáciou naďalej udržiaval obchodné vzťahy.

"Negatívnu osobnú skúsenosť má aj jeden z členov Klubu 500, ktorého v minulosti neprávom zadržali, obvinenie vzniesli až po troch mesiacoch väzby, pričom súdy po niekoľkých rokoch zamietli všetky obvinenia, bez náhrady priamych a nepriamych škôd podnikateľa," informujú.

Zákon prešiel prvým čítaním

Nový kontroverzný zákon je aktuálne na rokovaní v parlamente. Napriek protestom v uliciach a výhradám opozície koalícia pretlačila novelu, ktorou sa okrem iného má zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Zatiaľ v prvom čítaní, rokovanie však pokračuje.

Keďže zmeny v Trestnom zákone vzbudili vášne nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, prišli mierne ústupky.

image

Na Slovensku koalícia valcuje Trestný zákon, v Amerike nemá Donald Trump konkurenta

Predseda výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar zo Smeru-SD dnes oznámil zmeny, ktoré v novele Trestného zákona urobili na základe návrhov opozície. "Znižuje sa väčšia škoda z 35-tisíc na 20-tisíc eur. Škoda značná z 350-tisíc na 250-tisíc eur. Škoda veľkého rozsahu zo 700-tisíc na 650-tisíc eur," povedal.

Zmenami v zákone podľa neho reagujú na infláciu a zmeny v spoločnosti, keďže sadzby sa nemenili "už 20 rokov". "Ak by sme ich ponechali, ako sú dnes, kriminalizujeme si vlastný národ," dodal. 

01 - Modified: 2024-01-31 11:34:33 - Feat.: 1 - Title: Blaha: Smer neustúpil ani o milimeter. Zapracovali sme postrehy z Únie, tvrdí Gašpar 02 - Modified: 2024-01-30 15:34:02 - Feat.: 1 - Title: Výbor v parlamente odobril novelu Trestného zákona, prešiel pozmeňovací návrh Gašpara 03 - Modified: 2024-01-30 14:48:27 - Feat.: 1 - Title: Minister Susko nevidí dôvod definovať šikanovanie ako nový trestný čin 04 - Modified: 2024-01-30 08:48:42 - Feat.: 1 - Title: Gašpar predložil zmeny ku kritizovanej vládnej novele, obsahujú ústupok voči Bruselu
01 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 02 - Modified: 2024-03-22 15:20:05 - Feat.: - Title: Klub 500 nesúhlasí s návrhom Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:14 - Feat.: - Title: Ochranné pomôcky či školenie vo fachu. Niektoré z benefitov sa dokážu skryť pred zvedavými otázkami daniarov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:43