Minister spravodlivosti Boris Susko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Minister Susko označil tvrdenia opozície za zavádzanie, tá jeho kritiku odmieta

07.02.2024, 16:55
Autor:
TASRTASR

Minister spravodlivosti odmieta, že by novela Trestného zákona chránila páchateľov a nie poškodených.

Stredajšej diskusii o novele Trestného zákona v pléne Národnej rady opäť dominovali vystúpenia opozičných poslancov.

Vystúpil aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý opäť odmietol tvrdenia opozície. Hovorí o demagógii a zavádzaní. Opozícia to vidí inak, poslanci z jej radov opakovane namietali nielen proces prijímania novely, ale aj jej obsah.

Minister odmieta, že by novela chránila páchateľov a nie poškodených. "Je to absolútna demagógia a zavádzanie. Je to presne naopak," vyhlásil.

Novela podľa neho chráni najmä ústavné práva a základné ľudské práva, a to najmä ochranu osobnej slobody, ochranu rodinného života, právo na spravodlivý proces a právo na stíhanie zákonným spôsobom. Zopakoval, že v minulom volebnom období sa zneužívalo trestné právo na politické účely a dochádzalo k porušeniam ľudských práv.

Tvrdenie, že novela ide proti  právam poškodených, je podľa neho nepochopenie princípu návrhu. Odmietol aj niektoré ďalšie argumenty opozície, ako napríklad to, že zo strany vlády nie je záujem na vyšetrenie a dokončenie stíhania v niektorých prípadoch a kauzách. Nemyslí si, že by po prijatí novely malo dochádzať k veľkým prieťahom v konaniach.

Tina Gažovičová (PS) reagovala, že celá novela naznačuje možné premlčanie činov súvisiacich s vládami Smeru a Hlasu, a že mnohé kauzy už nikdy nepôjdu pred súd. "Tie kauzy sa majú dostať pred súd. Vy sa pýtate, či pomohli drakonické tresty, nie nepomohli, ale toto pomôže ešte menej," podotkla.

Ján Hargaš (PS) dodal, že Susko vie veľmi dobre selektívne reagovať na tie veci, ktoré sa mu hodia. Opoziční poslanci sa pýtali aj na analýzy k navrhovaným zmenám a opätovne apelovali na odbornú diskusiu v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ján Horecký (KDH) hovorí, že sa zmena trestnej politiky v aktuálnej situácii javí ako účelová a v praxi môže mať dôsledky ako všeobecná amnestia na trestné činy páchané ľuďmi blízkymi vládnej koalícii. Namietal, že koalícia prijíma zmeny nedemokratickým a z odborného hľadiska nezodpovedným prístupom v skrátenom legislatívnom bez snahy o konsenzus či profesionálnu spoluprácu len silou valca vládnej väčšiny.

Peter Kalivoda (Hlas-SD) skonštatoval, že tu nejde o to, že by niekoho reálne zaujímala novela. Za vyjadreniami a konaním opozície vidí burcovanie ľudí, aby sa dostal národ na námestia a aby sa negatívna emócia vo verejnosti držala do prezidentských volieb. To je podľa neho jediný cieľ opozície.

01 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 02 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 03 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 04 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 05 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:07