Predsedníčka Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Nový štatút SIS je účelový, tvrdí Kolíková. Gašpar hovorí o reakcii na situáciu

28.02.2024, 15:59
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) považuje za zrejmé, že zmena štatútu je účelová a súvisí s návrhom na vymenovanie nového riaditeľa.

Zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) vláda len reagovala na vzniknutú situáciu, keď si predseda vlády nemohol vybrať svojho šéfa SIS. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD).

Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) považuje za zrejmé, že zmena štatútu je účelová a súvisí s návrhom na vymenovanie nového riaditeľa. Nevidí dôvod, aby bol dokument utajený. Uviedli to po stredajšom mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre kontrolu SIS.

"Som presvedčená, že takáto zmena štatútu neobstojí v právnom štáte. Neexistuje, aby sme nevedeli, kto vedie SIS, aby zákon nepredpokladal nejaký postup a námestník, ktorý ani nemá takýto priestor podľa zákona, mal určovať osobu, ktorá by mala viesť SIS," skonštatovala Kolíková.

Plánuje preto iniciovať návrh opozičných poslancov na generálnu prokuratúru. Zároveň sa chce obrátiť na samotnú SIS, aby štatút odtajnila.

Gašpar si myslí, že vláda nemala inú možnosť. "Predseda vlády si vždy vyberá šéfa SIS a chce pracovať s človekom, ktorému dôveruje. Tento stav sa doteraz nenaplnil, pani prezidentka povedala, že ho nemieni tak skoro vyriešiť, tak nebolo možné inak postupovať," zdôvodnil. Predpokladá, že zmena štatútu vznikla v koordinácii s predsedom vlády. Je podľa neho v súlade so zákonom.

Vláda 14. februára odsúhlasila nomináciu súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na šéfa tajnej služby.

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Hlava štátu už informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa tajnej služby nechá na svojho nástupcu. Zmenu štatútu, ktorú vláda schválila minulý týždeň, označila za účelovú.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 05 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:40