Premiér Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fico za svoj postoj k vojne na Ukrajine zožal kritiku. Svojimi výrokmi pomáha Kremľu, znie z eurokomisie

04.03.2024, 18:36
Autor:
ČTKČTK

Věra Jourová kritizovala aj zmeny v trestnom práve, ktoré vládna koalícia presadila v parlamente.

Slovenský premiér Robert Fico svojimi výrokmi pomáha Kremľu, povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová spravodajskému portálu Aktuality.sk v reakcii na vyjadrenie Fica k vojne na Ukrajine.

Kritizovala tiež zmeny v trestnom práve, ktoré vládna koalícia presadila v parlamente. Platnosť časti týchto zmien minulý týždeň pozastavil Ústavný súd. Jourová tiež uviedla, že Slovensko oslabuje demokratické poistky.

Nesúhlas vyjadrili aj premiéri Česka a Poľska

"Každý, kto sa snaží oslabiť pomoc Ukrajine napríklad aj vyhláseniami, tak v zásade napomáha Kremľu. Každý, kto šíri ruskú propagandu napríklad hovoriac, že Ukrajinci začali vojnu, tak to vlastne znamená, že zrádza svojich spojencov v Európskej únii," povedala Jourová, ktorá je komisárkou pre hodnoty a transparentnosť.

Fico pri februárovom druhom výročí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu napríklad povedal, že vojna začala už v roku 2014 "riadením ukrajinských neonacistov". Tvrdil, že stratégia Západu ohľadom konfliktu nefunguje, že sa vo vojne sa zabíjajú Slovania a Západ sa na to prizerá bez toho, aby Európska únia predstavila mierový plán.

image

Tusk kritizoval slovenský a maďarský rezort diplomacie za schôdzku s Lavrovom. Máme rozdielne názory, odkázal

Nesúhlas s týmito výrokmi dali najavo napríklad premiéri Česka a Poľska, ale aj britský veľvyslanec na Slovensku, ktorého za jeho výroky Fico počas uplynulého víkendu kritizoval.

"Všetci chceme mier. Ale nechceme taký mier, ktorý by znamenal kapituláciu Ukrajiny. Tak slabí nie sme," povedala Jourová.

Eurokomisárka uviedla, že by v reakcii na Ficove výroky očakávala väčšie vyjadrenie nespokojnosti a nedôvery zo strany politických lídrov európskych krajín, ako urobil poľský premiér Donald Tusk. Podľa nej to nie je záležitosť Európskej komisie.

"Naše základné pravidlá, čo sú základné zmluvy, nepočítali s týmto typom zrady základných záujmov Európskej únie a európskych občanov," povedala.

Podpredsedníčka Komisie vyjadrila obavy

Jourová tiež kritizovala Slovensko za zmeny v trestnom práve, ktoré predpokladajú napríklad zníženie trestov za korupciu a až na výnimky aj za ekonomickú kriminalitu, ako aj skrátenie premlčacích dôb trestných činov.

"Pozeráme sa najmä na reformu trestného práva na Slovensku s veľkými obavami. Máme dodržiavať také pravidlá, aby trestné právo reagovalo na korupciu, na podvody, na kriminalitu, ktorá sa môže podpísať na európskych peniazoch," povedala Jourová.

image

Mesežnikov: Fico chce pomôcť Pellegrinimu, ktorý nerastie. Preto otvoril tému slovenských vojakov na Ukrajine

Dala najavo, že Komisia svoj postoj k zmenám v trestnom práve poskytne až po tom, ako nová úprava nadobudne právoplatnosť. To môže trvať dlhšiu dobu, pretože Ústavný súd pozastavil platnosť napríklad schválenej veľkej novely trestného zákonníka, nie však rozhodnutie parlamentu zrušiť elitný útvar prokuratúry. Jourová kritizovala aj útoky mladých politikov zo strany Smer voči novinárom.

01 - Modified: 2024-02-27 14:54:43 - Feat.: 1 - Title: Fico v Prahe salutoval demonštrantom, ktorí ho vypískali. Lídri V4 sa nezhodli ani pred kamerami 02 - Modified: 2024-02-27 14:06:55 - Feat.: 1 - Title: Fiala po samite V4: Hovorili sme o Ukrajine, nebola to ľahká diskusia 03 - Modified: 2024-02-26 14:38:32 - Feat.: 0 - Title: Scenáre vojny na Ukrajine: Masívne dodávky zbraní pre Kyjev, ale i zmena postoja Západu po kľúčových voľbách 04 - Modified: 2024-02-25 12:08:36 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské médiá sa rozhorčili nad premiérovými výrokmi: "Fico sa postavil na Putinovu stranu," píšu
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 03 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:11