Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kontrolóri upozornili na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia

15.03.2024, 11:02
Autor:
TASRTASR

Najvyšší kontrolný úrad vyzáva zodpovedné inštitúcie na prijatie nového modelu krízového riadenia štátu počas krízových či mimoriadnych situácií. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Najvyšší kontrolný úrad upozornil na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia štátu. O zisteniach z kontroly riadenia v rokoch 2020 až 2022 informoval aj troch najvyšších ústavných činiteľov.

Zodpovedné inštitúcie úrad vyzýva na prijatie nového modelu krízového riadenia štátu počas krízových či mimoriadnych situácií. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Oblasť civilnej ochrany a krízového riadenia nebola podľa úradu prioritou žiadnej z doterajších vlád, čo spôsobilo jej výraznú stagnáciu a úpadok.

"Slovensko má síce výraznú časť územia pokrytú elektronickými sirénami (cca 80 percent), ale nemá zabezpečený funkčný systém úkrytov a nemá vytvorenú ani dostatočnú zásobu základných prostriedkov na ochranu obyvateľov. Funkčná využiteľnosť materiálov zo skladov civilnej ochrany je v prípade vzniku mimoriadnej situácie prakticky nulová," skonštatoval predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy.

Z kontroly vyplýva, že Ministerstvo vnútra ako zodpovedný ústredný orgán štátnej správy za krízové riadenie nedostatočne vykonávalo v kontrolovaných rokoch koncepčnú, riadiacu a kontrolnú funkciu a svojou nečinnosťou porušovalo zákon o civilnej ochrane, ale aj zákon o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu.

Podľa kontrolórov je celá legislatíva nastavená nejednoznačne a nereflektuje na súčasné potreby či aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v európskom priestore.

Úrad konštatuje, že rezort vnútra nemá nastavený medzirezortný systém spolupráce a koordinácie krízového riadenia v rámci všetkých orgánov krízového riadenia na Slovensku.

"Nevybudoval informačný systém pre krízové riadenie a v kontrolovaných rokoch neexistoval podrobný plán ochrany obyvateľstva. Zamestnanci ministerstva vnútra napriek jasnej povinnosti nekontrolovali civilné núdzové plánovanie či plnenie úloh v oblasti civilnej ochrany. Počas prierezového auditu NKÚ chýbali viaceré dôležité riadiace dokumenty alebo boli neaktuálne," vymenúva hovorkyňa.

Významné nedostatky identifikovali kontrolóri aj v systéme finančného a logistického zabezpečenia. Poukazujú napríklad na chýbajúcu celoslovenskú databázu materiálu určeného na ochranu civilného obyvateľstva.

"Materiál, ktorý sa nachádzal v skladoch, už nezodpovedá svojmu účelu, v mnohých prípadoch už bol po životnosti alebo nespĺňa základné technické požiadavky. Výrazná časť skladovaného materiálu, ako napríklad detské ochranné vaky či niektoré druhy masiek a filtre k nim, mali byť dávno vyradené zo zásob a nahradené novými," upozornil šéf kontrolórov.

Kontrolóri takisto doplnil, že na okresných úradoch v pôsobnosti kraja pôsobí v priemere 13 profesionálov, ktorí okrem civilnej ochrany a krízového riadenia zabezpečujú aj 24-hodinovú službu tiesňovej linky 112. Akákoľvek mimoriadna situácia v rámci jedného okresu si preto bezprostredne vyžaduje nasadenie ľudí z viacerých úradov.

Kontrolóri sa zamerali aj na činnosť Bezpečnostnej rady SR. Za významné riziko v jej fungovaní označili neplnenie bezpečnostných opatrení v reálnom čase. Kontrola odhalila problémy spojené s neustálym posúvaním termínov alebo vysoko formálnym odpočtovaním úloh.

Úrad zaslal najvyšším ústavným činiteľom aj zistenia z ďalších vyše 20 kontrol ukončených alebo prezentovaných v predchádzajúcich piatich mesiacoch. Spolu preverili národní kontrolóri takmer 80 subjektov štátnej i verejnej správy.

01 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 02 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 03 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 04 - Modified: 2024-03-22 10:38:56 - Feat.: - Title: Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu 05 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:11