Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Čaputová kritizuje zmeny v RTVS: Žiadny politik nesmie mať mandát na to, aby určoval, čo má televízia vysielať

15.03.2024, 15:26
Autor:
redred

Nariadenie Európskej únie podľa prezidentky zdôrazňuje, že členské štáty nesmú vystaviť verejnoprávne médiá riziku politickej kontroly, pretože to vedie k zaujatosti a strate nestrannosti spravodajstva.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stanovisku upozornila na riziká spojené s prijatím zákona, ktorým by sa zrušila RTVS a zriadila sa nová inštitúcia verejnoprávnej televízie a rozhlasu v inej podobe. Včera o plánoch informovalo ministerstvo kultúry.

image

Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém

„Takýto návrh zákona je v priamom rozpore s novým Európskym aktom o slobode médií, ktorý má chrániť nezávislosť všetkých médií, osobitne verejnoprávnych, pred vládnymi a politickými zásahmi. Vládnej väčšine by totiž jednoduchým spôsobom umožnil politicky ovládnuť verejnoprávne médiá. Napríklad by podľa svojej ľubovôle mohla kedykoľvek odvolať a vymeniť riaditeľa rozhlasu a televízie. Parlamentnou väčšinou zvolená Programová rada by zase mala právo vstupovať do programu a relácií rozhlasu a televízie posudzovaním ich štandardov," uviedla prezidentka v reakcii.

image

Opozícia namieta zmeny v RTVS, SaS aj Demokrati pripravili hromadnú pripomienku

Nariadenie Európskej únie podľa Čaputovej zdôrazňuje, že členské štáty nesmú vystaviť verejnoprávne médiá riziku politickej kontroly, pretože to vedie k zaujatosti a strate nestrannosti spravodajstva.

"Zároveň v zmysle uvedeného nariadenia majú členské štáty rešpektovať redakčnú slobodu a nezávislosť poskytovateľov mediálnych služieb a vytváraním národných regulačných orgánov nezasahovať do redakčných politík a redakčných rozhodnutí ani sa nesnažiť o ich ovplyvňovanie," skonštatovala prezidentka.

image

Jediným dôvodom na zrušenie RTVS je snaha o jej ovládnutie, tvrdí Čaputová

"Podľa rozhodnutí Súdneho dvora EÚ sme ako členský štát už od momentu nadobudnutia platnosti viazaní legislatívou EÚ. Znamená to povinnosť zdržať sa aj prijatia takých zákonov, ktoré by v období medzi nadobudnutím platnosti nariadenia a dátumom jeho priamej účinnosti vo vnútroštátnej legislatíve, pôsobili proti cieľom nariadenia či dokonca boli v bezprostrednom rozpore s jeho ustanoveniami."

Podľa Čaputovej jediná zodpovednosť politikov podľa zákona aj medzinárodných záväzkov je zabezpečiť pre verejnoprávnu televíziu dostatočné finančné zdroje a transparentný výber riaditeľa po uplynutí funkčného obdobia toho aktuálneho a členov rád.

"V žiadnom prípade nepreberajú zodpovednosť za to, v akom svetle by sa v spravodajstve chceli vidieť a ani za to, aké programy má a nemá rozhlas a televízia vysielať. Na toto mandát voľbami nikto nedostáva a ani ho nesmie mať,” dodala prezidentka v stanovisku.

01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 05 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:20