Premiér SR Robert Fico (vľavo) a minister spravodlivosti Boris Susko. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ficova vláda odmieta výčitky Bruselu. Tvrdí, že zrušenie ÚŠP nenaruší vyšetrovanie

22.03.2024, 15:09
Autor:
ČTKČTK

Hovorca komisie uviedol, že komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez prijatia záruk, ktoré by zabezpečili efektívne pokračovanie vyšetrovania.

Ministerstvo spravodlivosti po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry odmietlo pochybnosti, ktoré vyjadrila Európska komisia o zaistení efektívneho vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich rozpočet únie.

Ministerstvo to dnes uviedlo vo vyhlásení. Hovorca komisie vo štvrtok uviedol, že komisia ľutuje rozpustenie ÚŠP bez prijatia záruk, ktoré by zabezpečili efektívne pokračovanie vyšetrovania.

"Vyšetrovanie nebude ohrozené"

Vládna koalícia vo februári presadila rozsiahle zmeny v trestnom práve. Okrem iného zrušila k 20. marcu Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý vykonával dohľad nielen nad najzávažnejšími kriminálnymi prípadmi, ale tiež nad rôznymi kauzami z doby skoršieho vládnutia Ficovej strany Smer.

Ústavný súd ešte vo februári pozastavil platnosť napríklad veľkej novely Trestného zákonníka, rozpustenie elitného útvaru prokuratúry však nezabrzdil.

Ministerstvo vyjadrilo presvedčenie, že zachovanie účinnosti vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ nie je žiadnym spôsobom ohrozené a bude pokračovať v rovnakej intenzite, ak nie vo väčšej. "Akékoľvek pochybnosti komisie v tejto oblasti považujeme za neopodstatnené," uviedol úrad.

Bývalí elitní žalobcovia zostali pracovať na prokuratúre, nie všetky ale jej šéf zaradil do oddelenia generálnej prokuratúry, ktoré má na starosti dohľad nad kriminálnymi prípadmi.

Konzultácie pokračujú

Ministerstvo uviedlo, že pokračujú konzultácie s komisiou a že už v priebehu prípravy zmien v trestnom práve rezort zapracoval do predlohy úpravy, aby vyšla v ústrety mnohým konkrétnym výhradám Európskej únie.

Eurokomisár pre otázky spravodlivosti Didier Reynders už počas prípravy reformy povedal, že Brusel je pripravený využiť sankcie na zabezpečenie riadnej finančnej správy rozpočtu únie.

Princíp ochrany rozpočtu Únie umožňuje komisii zmraziť európske fondy určené pre krajinu, ktorá dostatočne nezabezpečí ich riadne využitie. To v súčasnosti pociťuje Maďarsko.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:44 - Feat.: - Title: Rezort spravodlivosti chce, aby sudca vždy vypočul dieťa pred umiestnením do reedukačného centra 03 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:27