Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Tarabov status proti RTVS vyvolal búrlivé reakcie. Zuzanu Fialovú podporili Čaputová aj Korčok

02.04.2024, 12:47
Autor:
chocho

Minister životného prostredia na Palmovú nedeľu v statuse na Facebooku v rámci kritiky RTVS spomenul aj známu slovenskú herečku Zuzanu Fialovú.

Veľké kresťanské sviatky ako Vianoce či nedávna Veľká noc bývajú na Slovensku obdobím, kedy sa politici spravidla stiahnu z verejného priestoru. Počas uplynulých sviatkov jari však pokojnú hladinu rozvíril vicepremiér a minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba. 

Ten 31. marca na Palmovú nedeľu v statuse na Facebooku v rámci kritiky RTVS spomenul aj známu slovenskú herečku Zuzanu Fialovú. Pod statusom sa rozhorela prudká diskusia, ktorá aktuálne obsahuje viac ako dvetisíc komentárov. Časť z nich s Tarabom súhlasí, časť ho kritizuje. Verbálnym útokom však musí čeliť aj samotná Fialová.

image

Šéf RTVS Machaj: Útok Tarabu považujem za mentálnu výbavu mimo môjho zorného poľa (rozhovor)

Podporné reakcie

Herečka sa však dočkala podporných reakcií tiež z druhej strany politického spektra. Reagovala aj hlava štátu. “Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme!” vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentský kandidát a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok Tarabu za status skritizoval. “Neexistuje nič zbabelejšie a podlejšie, ako z pozície moci a vplyvu podhodiť niekoho rozvášnenému davu. Pán Taraba to robí opakovane a opakovane to robí ženám. Toto v slušnej krajine do politiky patriť nemôže,” tvrdí Korčok.

Kandidát narážal na fakt, že v minulosti Taraba podobne spustil vlnu nenávistných komentárov na adresu dcéry prezidentky Čaputovej. V roku 2021 uverejnil na Facebooku jej fotografiu a napísal k nej: "Vieme, že máme na Slovensku novú top modelku."

Fialovej sa zastal aj nový predseda SaS Branislav Gröhling. “Slovensku dala násobne viac než mu za celý život dá Taraba s celou SNS. Posledné, čo si zaslúži, sú ich primitívne útoky," napísal.

image

Dankova SNS vyzýva šéfa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

Zverejnený pred sviatkami

Taraba RTVS vyčítal, že v čase veľkonočných sviatkov má na webe článok o Fialovej. “Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú "duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej,” napísal. 

Ide podľa neho o aroganciu voči slovenskej kultúre, verejnoprávne médium označil za bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality, ktorý si nezaslúži ani cent z daní ľudí.

Išlo o promo článok na vlastnú reláciu RTVS Hit roka, ktorý bol na webe RTVS - nie na spravodajskej stránke Správy RTVS - zverejnený ešte pred sviatkami v stredu 27. marca v rámci kategórie Tipy z programu. 

image

Zamestnanci RTVS zriadili výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť. Odmietajú spolitizovanie inštitúcie

Zmeny v RTVS

Status Taraba ukončil slovami: “Poriešime čoskoro!” Pravdepodobne tým narážal na zmeny, ktoré pripravuje jeho stranícka kolegyňa, ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Súčasná vláda a najmä SNS vyčítajú RTVS zaujatosť.

Rezort kultúry ešte 11. marca predložil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Návrh však čelí ostrej kritike opozície, súčasného vedenia RTVS aj zahraničia vrátane susedného Česka. Vyčítajú mu, že ide o snahu politicky ovládnuť verejnoprávne médium.

01 - Modified: 2024-03-27 08:25:02 - Feat.: 1 - Title: RTVS z vládnej smršti vypadla. Šutaj Eštok sľubuje, že v nej nebudú ani zmeny v kriminálnej agentúre 02 - Modified: 2024-03-26 11:46:20 - Feat.: 0 - Title: RTVS má najvyšší príjem z reklamy v histórii. Zadávatelia s novými kontraktmi váhajú 03 - Modified: 2024-03-25 14:44:58 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová odkladá kritizovaný zákon o zmenách v RTVS. Hovorí o veľkom počte pripomienok 04 - Modified: 2024-03-22 19:16:26 - Feat.: 1 - Title: Rezort kultúry predloží návrh zákona meniaci RTVS na vládu aj s rozpormi. Nebola na ne vôľa, vraví Dostál 05 - Modified: 2024-03-21 18:23:35 - Feat.: 1 - Title: Zmeny v obstarávaní, rušenie RTVS aj nový rokovací poriadok. Ako môže vyzerať Ficova legislatívna smršť? 06 - Modified: 2024-03-21 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Smršť v Galante: Ficovi sa máli
01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-24 11:38:06 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 08:57:30 - Feat.: - Title: Mimovládky sa pre návrh k RTVS obracajú na europarlament aj Európsku komisiu 05 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:53