StoryEditor

Ak došlo k zlyhaniu, som pripravený konať a vyvodím zodpovednosť voči tým ľuďom ja, vyhlásil Šutaj Eštok

29.05.2024, 14:08
29.05.2024, 15:19
Autor:
redredTASRTASR

Na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zopakoval, že stojí za ochrankou premiéra Roberta Fica.

"Zásah ochranky zachránil premiérovi život. Počkajme si na záver inšpekcie. Som pripravený konať, ak došlo k zlyhaniu a vyvodím zodpovednosť voči tým ľuďom ja. Niečo aj v rámci policajného zboru urobíme, budeme vás o tom v krátkom čase informovať," povedal Šutaj Eštok po rokovaní Bezpečnostnej rady.

Vyšetrovací tím atentátu podľa ministra vnútra naďalej pracuje aj s verziou, že páchateľ bol, ale aj že nebol osamelý útočník. Platí tiež stanovisko generálnej prokuratúry o možnosti trestný čin prekvalifikovať na terorizmus. Dodal, že o posune budú informovať.

Prvé návrhy

Dodal, že na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte.

"Vítam iniciatívu úradu vlády, ktorý v piatok zvolal stretnutie všetkých rezortov, kde padli prvé návrhy. My na rezorte vnútra sme pripravení s postupnou implementáciou niektorých vecí technického charakteru, ale aj s implementáciou legislatívnych zmien," uviedol Šutaj Eštok.

Podľa Kaliňáka by sa návrhy mohli týkať chránených osôb, napríklad už spomínaného bývania najvyšších ústavných činiteľov. "Najvyšší ústavní činitelia musia bývať v chránenom objekte, ktorý je zabezpečený štátom," povedal.

Zaoberať sa majú aj osobnou ochranou, a to nielen vládnych politikov. Prvé návrhy by sa mohli prijímať v skrátenom legislatívnom konaní.

Tvrdý a nekompromisný postup

V ďalších krokoch by sa mali vzhľadom na bezpečnosť sprísňovať podmienky práva na zhromaždenia. Kaliňák načrtol aj úvahy opatrení týkajúcich sa médií, napríklad zavedenia práva na odpoveď.

Minister vnútra pripomenul tvrdý a nekompromisný postup voči nenávistným prejavom či vyhrážkam. Momentálne sa zaoberá polícia 172 prípadmi, z toho v 55 sú už stotožnení páchatelia.

Výkon policajtov je po atentáte naďalej posilnený o 30 percent. Pod zvýšeným dohľadom sú miesta, ako sú úrady, nákupné centrá či redakcie. Posilnená je aj ochrana ústavných činiteľov či ďalších politikov.

 

01 - Modified: 2024-06-19 18:40:25 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili diskusiu k lex atentát, Kaliňák avizuje úpravy 02 - Modified: 2024-06-19 11:41:40 - Feat.: - Title: Do obstarávania protivzdušnej obrany vstupujú dvaja noví hráči. Sú to atraktívne ponuky, priznáva Kaliňák 03 - Modified: 2024-06-19 11:49:49 - Feat.: - Title: Hrozilo, že Nemci zrušia veľkú investíciu. Hneď po nástupe do funkcie ma kontaktovali, tvrdí Saková 04 - Modified: 2024-06-19 07:52:33 - Feat.: - Title: Prieskum Focusu: Hlas sa výrazne prepadol, Smer a PS rastú. Do parlamentu by sa dostala aj Republika 05 - Modified: 2024-06-18 10:29:50 - Feat.: - Title: Kaliňák informoval o podaní trestných oznámení a disciplinárnych návrhov. Menoval Klimenta, Mazáka a Kolíkovú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. jún 2024 04:12