StoryEditor

Riaditeľka nemocnice, v ktorej bol Fico: Inde sa točí personál, pri premiérovi sme zadefinovali asi 30 osôb

14.07.2024, 00:00

V rozhovore s Miriam Lapuníkovou, generálnou riaditeľkou Fakultnej nemocnice F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici, kde liečili po atentáte premiéra Roberta Fica, sa dozviete:

  • Akým spôsobom ovplyvnila chod nemocnice starostlivosť o premiéra.
  • Ako sa na to pozerajú spätne.
  • Aké prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzali odchod predsedu vlády.
  • Viac o výstavbe novej nemocnice v Banskej Bystrici.

Vo vašej nemocnici bol hospitalizovaný predseda vlády Robert Fico. Nie je to bežný stav. Ako to zasiahlo vaše fungovanie od momentu, keď ho privážali zdravotníci po atentáte s vážnymi zraneniami?

Myslím si, že by som to mohla rozdeliť do dvoch častí. Jedna je poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rámci nemocnice ako procesu. Druhá časť je osobná ľudská, ktorá bola vo vzťahu k tejto udalosti ako nejaký tlak vyvíjaný na nemocnicu.

Rozhovor s riaditeľkou Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníkovou

Najskôr by som skúsila medicínsku časť. Snažila som sa v rámci internej komunikácie v nemocnici, a nakoniec sa nám to aj podarilo, nastaviť všetko tak, aby akékoľvek poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebolo obmedzené.

V rámci celého obdobia boli zrealizované tri transplantácie pečene a jednému pacientovi sme zachránili život. Čiže naozaj je to svedectvo toho, že plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v nemocnici nebola ohrozená.

Robili sme pre to naozaj všetko, lebo sme tu na to, aby sme poskytovali starostlivosť akútnym pacientom, a to bez rozdielu, o koho ide. Tí sú k nám niekoľkokrát denne dovážaní buď leteckou záchrannou službou, alebo prostredníctvom záchraniek.

Druhá časť bola v zásade tým tlakom, ktorý bol spôsobený významom osobnosti pána premiéra. Tlak bol taký ľudský a sami sme si ho aj vytvárali. No bol aj politický a mediálny. Môžeme ho pomenovať akokoľvek. To bolo pre nás všetkých o dosť ťažšie. Musím povedať na rovinu, keď sa na to pozriem spätne, tak stresový hormón sa pomaličky vyplavuje, a to aj cítiť.

Určite však bolo náročné zachovanie medicínskych procesov bez toho, aby to pocítili iní pacienti. Napokon hospitalizácia predsedu vlády už sama o sebe nesie viac bezpečnostných opatrení. Táto situácia bola zrejme o to zložitejšia, že bol v ohrození života a boli to poranenia, ktoré sa v niektorých prípadoch nekončia pozitívne.

Kto je Miriam Lapuníková

Vyštudovala Ekonomickú fakultu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po skončení štúdia sa za dva roky stala vedúcou oddelenia ekonomiky financovania a rozpočtu v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Odvtedy tam postupne prechádzala ďalšími funkciami. Bola ekonomickou námestníčkou, neskôr ju poverili riadením nemocnice a potom pracovala v štatutárnom orgáne. Generálnou riaditeľkou je od 1. apríla 2017.

Môžem povedať len to isté. My sme v rámci prevádzky zabezpečili všetko tak, aby nebola ohrozená plynulosť. Jediná vec, ktorá bola urobená navyše a súvisela s jeho bezpečnosťou, bolo vyčlenenie samostatného traktu v rámci ARO, ktorý je reálne pripravený na kritickú situáciu.

To je trakt, poskytovaný transplantovaným pacientom, ktorí by tam mali ležať, no vzhľadom na logistiku sme boli schopní ju vyčleniť. Bol aj zázemím pre osobnú ochranku pána premiéra, ktorá bola v týchto priestoroch umiestnená a zabezpečovala činnosti, ktoré sú pre nich vyhradené.

Inak žiadnym iným spôsobom nebola zmenená logistika. Iba v krátkom čase pre zabezpečenie bezpečnosti, lebo boli tam aj iné bezpečnostné riziká, ktoré nám boli komunikované a museli sme sa im prispôsobiť. No plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti nebola nijako ohrozená.

Prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Jozef Valky v rozhovore pre Postoj povedal, že on sám požiadal vedenie nemocnice, teda zrejme aj vás, aby neboli lekári vystavovaní médiám a nemuseli komunikovať premiérov zdravotný stav. Aká bola vaša reakcia?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-15 12:37:07 - Feat.: 1 - Title: Že sme lekárom zobrali telefóny? Je to hlúposť, tvrdí v rozhovore šéfka Rooseveltovej nemocnice 02 - Modified: 2024-07-10 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Skrytá sila Fica a cena, ktorú musí Beňová zaplatiť za úspech (komentár)
01 - Modified: 2024-09-06 13:46:13 - Feat.: - Title: Daň z finančných transakcií sa nemá týkať občanov, ale podnikateľov, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-09-06 14:04:57 - Feat.: - Title: Vláda pripraví novú legislatívu o geotermálnych vodách a vrtoch, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-09-06 13:42:36 - Feat.: - Title: Fico v Handlovej: Nemám traumu z atentátu, ale z opozície. Premiér sa čoskoro stretne so znalcom 04 - Modified: 2024-09-06 11:08:51 - Feat.: - Title: Fico v Handlovej: Premiér sa stretne s primátorkou 05 - Modified: 2024-09-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ticho pred (konsolidačnou) búrkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. september 2024 16:13