Minister spravodlivosti Boris Susko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Spájať nárast kriminality s novelou Trestného zákona je zavádzajúce, bránil sa minister Susko

20.08.2024, 11:45
Autor:
TASRTASR

Minister spravodlivosti Boris Susko kritizoval vyjadrenia o tom, že novela Trestného zákona umožní prepustenie na slobodu "tisícov" odsúdených.

Necelé tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné vyhodnocovať efekt novely Trestného zákona na mieru kriminality, preto je i nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov. Na utorkovej tlačovej konferencii to zdôraznil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Zároveň odmietol medializované vyjadrenia, že v súvislosti s novelou Trestného zákona sa zvýšil počet drobných krádeží v obchodoch. "Takáto analýza v takom krátkom čase od nadobudnutia platnosti zákona je absolútne zavádzajúca," upozornil Susko.

O zmene výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu, sa podľa jeho slov neuvažuje. V tejto súvislosti pripomenul, že i priestupok je protiprávnym činom, za ktorý je jeho páchateľ zodpovedný. "Musí buď naradiť škodu, alebo je sankcionovaný v rámci priestupkového konania," upozornil.

Kritizoval aj vyjadrenia o tom, že novela Trestného zákona umožní prepustenie na slobodu "tisícov" odsúdených.

Podľa jeho slov by sa k relevantným číslam o tom, koľkých väzňov sa dotkne novela trestných kódexov, mal dostať rezort do niekoľkých týždňov. "Určite to však nebudú tisíce, náš odhad hovorí, že by to malo byť plus-mínus do 200 ľudí," upozornil Susko.

Dodal, že do skupiny odsúdených, ktorí by sa prostredníctvom novely Trestného zákona mohli dostať na slobodu, nemožno automaticky zarátať páchateľov drobných krádeží. "Väčšina z nich bola odsúdená za súbeh s ďalšími trestnými činmi, či už to boli drogové delikty alebo lúpeže. Pri týchto činoch trestná zodpovednosť nezaniká," povedal.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady na februárovej schôdzi. Účinnosť nadobudla v auguste. Okrem iného sa zmenili viaceré trestné sadzby a upravili hranice škôd.

Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novelu a jej možné dôsledky kritizovala opozícia, okrem prepustenia páchateľov trestných činov varovala aj pred nárastom kriminality v súvislosti so zvýšením hranice minimálnej škody.

 

01 - Modified: 2024-09-16 08:38:37 - Feat.: - Title: Orbánov populizmus nafúkol marže a zdražel potraviny. Maďari teraz chodia nakupovať k nám (rozhovor) 02 - Modified: 2024-09-10 14:59:43 - Feat.: - Title: Spor v KDH: Hanba, reaguje bývalý europoslanec. Zastal sa Holečkovej, tvrdo kritizuje Majerského 03 - Modified: 2024-09-08 19:48:56 - Feat.: - Title: Hlas má pri šéfovi parlamentu jasno. Opozícia by tam rada videla známe meno 04 - Modified: 2024-09-08 11:02:51 - Feat.: - Title: Správu z auditu zverejníme do dvoch týždňov, odkazuje minister Susko 05 - Modified: 2024-09-08 10:15:53 - Feat.: - Title: Hlas podporí otvorenie schôdze na odvolanie Šimečku. Potom sa rozhodne, ako zahlasuje, tvrdí minister Susko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 09:45