Zľava policajný prezident Ľubomír Solák, minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Extrémne počasie: Zasadol krízový štáb. Najväčšie problémy sa čakajú v sobotu, hovorí Taraba​

12.09.2024, 11:13
12.09.2024, 12:08
Autor:
TASRTASRpebpeb

Najviac ohrozený je krajný západ Slovenska. Vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity.

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou bude vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Najviac ohrozené sú oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a niektoré oblasti v blízkosti Dunaja.

V piatok (13. 9.) by mohol zasadnúť aj ústredný povodňový štáb. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách.

image

Ideme z jednej anomálie do druhej. Slovensko aj okolité štáty sa chystajú na extrémne povodne

Ticho pred búrkou

Hoci je v súčasnosti situácia na rieke Morava relatívne pokojná, onedlho sa to má podľa Tarabu zmeniť. "Očakávame, že najväčší problém nastane v sobotu večer," podotkol. Vodné dielo Gabčíkovo má napomôcť tomu, aby mal Dunaj čo najmenej vody vo svojom prietoku, čiže, aby čo najmenej blokoval Moravu.

​Taraba poukázal tiež na to, že okrem intenzívnych zrážok bude situáciu komplikovať silný vietor. Hovoril o možnosti preventívnej evakuácie najmä starších ľudí.

Najmä pri stavaní hrádzí by mala byť pripravená pomôcť armáda. V súvislosti s poveternostnou situáciou je Taraba v kontakte aj s predstaviteľmi Českej republiky.

Pripravení hasiči

"Musíme prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká a po skončení zrážok sme pripravení s odčerpávaním vody," priblížil tiež minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že sekcia krízového riadenia rezortu vnútra je v kontakte so starostami dotknutých obcí.

"Budú informovaní o priebežných opatreniach aj o možnostiach využitia techniky," podotkol. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči.

image

Na západe a severozápade Slovenska môže byť celkový úhrn zrážok 100 až 170 mm, upozorňujú meteorológovia

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič doplnil, že budú vytypované lokality a miesta, kde preventívne osadia mobilné hrádze. "Mobilné hrádze máme v dĺžke šesť a päť kilometrov," spresnil.

Pri výbere lokalít podľa neho zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Situáciu skomplikuje vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva, že vytrvalý a silný dážď prinesie celkovo 100 až 170 milimetrov zrážok.

Meteorológovia očakávajú aj silný severozápadný vietor a úhrny zrážok tak budú silno ovplyvnené aj náveterným a záveterným efektom.

image

Minister životného prostredia Tomáš Taraba  a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jakub Kotian

"Práve na severozápadných návetriach hôr a v hrebeňových polohách očakávame vôbec najvyššie úhrny zrážok. Smerom na východ bude zrážok ubúdať, na východe spadne väčšinou 20 až 50 mm," priblížil SHMÚ.

Výdatný dážď podľa SHMÚ ukončí suché obdobie v celom regióne a spôsobí aj výrazný vzostup vodných hladín s dosahovaním povodňových stupňov so zvýšeným rizikom povodní. "Zrážky budú navyše padať pri nízkej teplote, čo výrazne zníži ich výpar, naopak, podporí udržanie spadnutej vody v krajine a odtok," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-09-13 09:57:19 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia rozširujú výstrahy, najvyššie varovanie pred povodňami platí aj pre hlavnú metropolu 02 - Modified: 2024-09-13 09:53:59 - Feat.: - Title: Hroziace povodne Slovensku: Štát sa pripravuje na riadené vyliatie Moravy aj na evakuáciu ľudí (online) 03 - Modified: 2024-09-13 07:46:25 - Feat.: - Title: Výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát, začína sa prejavovať vo vodných tokoch 04 - Modified: 2024-09-12 17:32:28 - Feat.: - Title: Na poliach zostali zemiaky, mrkva aj petržlen. Ako sa pripravujú na extrémne povodne naši farmári? 05 - Modified: 2024-09-12 14:54:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa pripravuje na extrémne zrážky a hroziace záplavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. september 2024 12:42