Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žilinka predniesol v pléne správu o činnosti. Opozícia ho kritizovala

20.09.2024, 11:51
Autor:
TASRTASR

Koalícii prekážalo, že opozícia sa nevyjadrovala k správe, ale priamo k Žilinkovi a jeho aktuálnym krokom.

Opoziční poslanci v pléne Národnej rady (NR) SR kritizovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v piatok predniesol správu o činnosti za minulý rok. Koalícii, naopak, prekážalo, že opozícia sa nevyjadrovala k správe, ale priamo k Žilinkovi a jeho aktuálnym krokom.

Žilinka podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) vstupoval do politického boja aj do trestného konania. Označila za blud, že generálny prokuratúr má v zmysle ústavy nezávislé a nestranné postavenie.

"Generálny prokurátor vždy vstúpil do politických súbojov a jednoznačne tak robí dnes," skonštatovala Kolíková. Dodala že, prokuratúra potrebuje zásadnú zmenu.

Nie je tiež podľa nej na mieste, aby Žilinka zasahoval do trestných konaní od stola a kľúčovo o nich rozhodoval. V tejto súvislosti poukázala na paragraf 363 Trestného poriadku, ktorý by nemal mať priestor v slovenskej právnej úprave. Poslankyňa zároveň skritizovala Žilinku za to, že sa nevyjadril k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

Koaličná poslankyňa Zuzana Plevíková (Smer-SD) nesúhlasí s tým, že Kolíková robí zo Žilinku politika a z Generálnej prokuratúry politický orgán. "Vy niečo očakávate od generálneho prokurátora, on to nerobí a vám to vadí," podotkla Plevíková.

Poslancovi Petrovi Kalivodovi (Hlas-SD) sa podľa vlastných slov ťažko počúvalo Kolíkovej moralizovanie. Je pre neho dôležité, že Žilinka sa drží zákona. Odkázal mu, aby sa nedal zastrašiť a pokračoval vo svojej práci.

Činnosť GP SR za správu o stave reedukačných centier na Slovensku pochválil v diskusii poslanec Branislav Vančo (PS). Žilinkovi však vyčítal, že zlyhal v tom, čo predstavoval, keď začínal vo funkcii. Vtedy podľa Vanča hovoril o transparentnosti prokuratúry a jeho vízii pre reformu prokuratúry.

Žilinka podľa Vanča zmenil názor na problematiku paragrafu 363. "Paragraf je zle nastavený, bol upravovaný účelovo tak, aby mohol byť použitý svojvoľne na akýkoľvek prípad," pripomenul s tým, že súčasný generálny prokurátor ho využíval v ťažkých spoločensky citlivých kauzách.

"Ani raz nepovedal, že ho treba upraviť. Môže ho použiť na akýkoľvek prípad, akýmkoľvek spôsobom," dodal. GP má podľa neho nižšiu dôveryhodnosť, ako by mala, keby jej šéf riadne vykonával svoju funkciu.

Opozičný poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že v správe je zapracovaná aj správa špeciálneho prokurátora, avšak vzhľadom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ju už nemá kto predstaviť.

Skritizoval zrušenie špeciálnej prokuratúry, na ktorej podľa neho pracovalo množstvo zdatných prokurátorov, "ktorým na rozkladaní korupcie a zločineckých skupín úprimne záležalo".

 

01 - Modified: 2024-09-20 07:25:43 - Feat.: - Title: Piatkové rokovanie parlamentu otvoril generálny prokurátor, poslancov dnes čakajú viaceré výročné správy 02 - Modified: 2024-09-17 16:49:40 - Feat.: - Title: Poslanec za PS Vančo chce iniciovať poslanecký prieskum na generálnej prokuratúre 03 - Modified: 2024-09-15 18:39:49 - Feat.: - Title: Muž sa v Bystrici vyhrážal s nožom prokurátorke, že ju zabije. Žilinka označil útok za hanebný 04 - Modified: 2024-09-13 08:41:35 - Feat.: - Title: K vyšetrovaniu atentátu na Fica pristupujú orgány zodpovedne, tvrdí Žilinka. Vypočuli viac než sto svedkov 05 - Modified: 2024-09-12 15:02:31 - Feat.: - Title: Prokurátor generálnej prokuratúry podal odvolanie v neprospech Dušana Kováčika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 11:52