StoryEditor

Výroky politikov: Šimečka vyzval Pellegriniho, nech sa zastane ľudí. Nový šéf zdravotníctva má veľké plány

13.10.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Prezident Peter Pellegrini cez týždeň odvolal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú. Na post šéfa rezortu vymenoval Kamila Šaška, ktorý doteraz posôbil na ministerstve hospodárstva ako štátny tajomník. Výroky politikov z tohto týždňa nájdete vo videu.
  • Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení.
  • Strana SaS v reakcii uviedla, že človek vo funkcii ministra zdravotníctva by mal dokázať, že má za sebou podporu predsedu vlády. Zatiaľ sa to však podľa strany nejaví, že by bolo zdravotníctvo premiérskou témou.
  • Opozičné Progresívne Slovensko vyzvalo Pellegriniho na konkrétne vyjadrenia týkajúce sa kritiky vlády a následné politické skutky.

 

Prezident Peter Pellegrini cez týždeň odvolal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú. Na post šéfa rezortu vymenoval Kamila Šaška, ktorý doteraz posôbil na ministerstve hospodárstva ako štátny tajomník.

image

Nový minister Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi a hľadať kompromis

Pellegrini zdôraznil, že v tejto funkcii sa od vzniku samostatného Slovenska vystriedalo najviac ministrov. "Aj to svedčí o tom, že ide o nesmierne náročný rezort, pretože sa priamo dotýka zdravia, ako najvyššej hodnoty mnohých ľudí na Slovensku," vyhlásil prezident.

Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení.

image

Nielen platy. Nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška čaká ďalších šesť kľúčových úloh

"Považujem za kľúčové, aby som zabezpečil, aby zdravotníci ostali v systéme, preto okamžite v úzkej komunikácii so všetkými relevantnými hráčmi komôr a asociácií vstúpim do rokovaní tak, aby sme našli kompromis medzi legitímnymi požiadavkami zdravotníkov na jednej strane a potrebou ozdravenia verejných financií, pod ktorú sa dvojnásobne podpisujem," vyhlásil Šaško.

Strana SaS v reakcii uviedla, že človek vo funkcii ministra zdravotníctva by mal dokázať, že má za sebou podporu predsedu vlády. Zatiaľ sa to však podľa strany nejaví, že by bolo zdravotníctvo premiérskou témou.

image

Krajčí a Szalay v HNtelevízii: Šaško nedokončí funkčné obdobie. Je to "no name" človek, nepoznáme jeho názory

"Minister zdravotníctva musí mať tú vlastnosť, že dokáže mať za svojím chrbtom predsedu vlády, že zdravotníctvo bude premiérska téma. Zatiaľ sa to, žiaľ, nejaví tak, že by zdravotníctvo bolo premiérskou témou. Stále cítim, že je napätie medzi stranami vládnej koalície, že Smer, Hlas a SNS nie sú na jednej lodi a nie sú na jednej vlnovej dĺžke. A o to ťažšie to nový minister zdravotníctva bude mať," uviedol poslanec SaS Tomáš Szalay na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Opozičné Progresívne Slovensko vyzvalo Pellegriniho na konkrétne vyjadrenia týkajúce sa kritiky vlády a následné politické skutky. Hnutie požaduje širšiu rekonštrukciu vlády či nepodpísanie zákonov, ktoré tvoria konsolidačný balíček.

"Pre nás a pre mňa platí, že ak s niečím vystúpi prezident ako hlava štátu, tak to nemôže byť len tak do vetra, ale malo by to mať nejaké politické konzekvencie, lebo ako prezident má minimálne zodpovednosť za riadny chod ústavných orgánov," vyhlásil šéf PS Michal Šimečka.

01 - Modified: 2024-10-14 12:02:44 - Feat.: - Title: Šaško sa stretne s lekármi a zástupcami zdravotníkov. Cesta k dohode nebude ľahká, tvrdí minister 02 - Modified: 2024-10-13 11:49:03 - Feat.: - Title: Hlas bude tlačiť, aby do konca roka zvolili predsedu parlamentu. Pozícia patrí nám, tvrdí Šutaj Eštok 03 - Modified: 2024-10-13 11:06:59 - Feat.: - Title: Šaško by mal budúci týždeň ohlásiť kompromis so zdravotníkmi. Peniaze sa nájdu, povedal Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-10-13 10:54:32 - Feat.: - Title: Srbsko je kľúčovým partnerom Slovenska na Balkáne, tvrdí Eštok a podporuje európske ambície krajiny 05 - Modified: 2024-10-13 10:05:46 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini prehovoril, Fico rokoval s Ukrajincami a so Švédmi sme zase nevyhrali
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. október 2024 14:07