Ľuboš Blaha v Moskve. FOTO: Telegram/lubosblahasmer
StoryEditor

Blaha sa hlási z Moskvy, kam sa prišiel ospravedlniť. Pochváľte sa predajom zbraní Ukrajine, znie z PS

14.10.2024, 12:04
14.10.2024, 13:47

Blahovu cestu do Ruska kritizuje najväčšia opozičná strana PS, ktorá za ňou vidí snahu odvrátiť pozornosť od prebiehajúcich rokovaní o rozpočte.

Europoslanec z vládnej strany Smer-SD Ľuboš Blaha prišiel do Ruska, kde vyhlásil, že chce poďakovať za oslobodenie od fašizmu a ospravedlniť sa za to, čo označil ako rusofóbiu na Západe.

Tomáš a Kamenický odmietli komentovať Blahove "ospravedlnenie" v Rusku

Blahovu cestu kritizuje najväčšia opozičná strana PS, ktorá za ňou vidí snahu odvrátiť pozornosť od prebiehajúcich rokovaní o rozpočte. "Cesta Ľuboša Blahu do Moskvy je cynickým divadlom, ktorým sa chce zviditeľniť a odviesť pozornosť od zlyhaní vlády Smeru, od medzinárodnej hanby a Ficovej drahoty," vyhlásil podpredseda Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko Martin Hojsík.

Obdiv k diktátorom, kritizuje PS

Blaha je všeobecne považovaný za najviac proruského politika na Slovensku. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa výrazne zhoršili po tom, čo vojská vyslané ruským prezidentom Vladimirom Putinom napadli Ukrajinu.

"Rusko je stále krásne, stále múdre, stále vyspelé... A ja som prišiel poďakovať za oslobodenie od fašizmu. A ospravedlniť sa za rusofóbiu na Západe," uviedol europoslanec na platforme Telegram.

image

Naď vs. Blaha: Exminister žiadal od europoslanca odškodné 100-tisíc eur. Súd žalobu zamietol

Na tejto platforme má viac než 43-tisíc sledovateľov, pričom je využívaná najmä v krajinách východnej Európy. V minulosti bol jedným z najsledovanejších slovenských politikov na Facebooku, no potom jeho účet čelil viacerým obmedzeniam zo strany sociálnej siete.

“Pre lajky na Telegrame povie Blaha čokoľvek. A keďže v súčasnosti je tam populárny obdiv k diktátorom, ocitá sa europoslanec v čoraz nedôstojnejšom predklone voči Vladimirovi Putinovi a jemu podobným,” poznamenal Hojsík z PS, ktorý je v Európskom parlamente členom frakcie Obnovme Európu.

Na sieti zároveň Blaha zverejnil video, na ktorom je vidieť, ako sa prechádza po Červenom námestí a vyjadruje Rusku priateľstvo.

"Vojna ide zo Západu"

"Fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, sloboda a mier prichádza z Východu," tvrdí okrem iného Blaha, ktorý sa vo videu tiež ospravedlňuje za to, čo označuje ako "vojnové, nenávistné a doslova fašistické rezolúcie, ktoré prijímajú v Európskom parlamente proti Rusku."

Práve Rusko však v roku 2022 zaútočilo na susednú Ukrajinu, pričom vojna pokračuje dodnes. Aj občania krajiny už boli vystavení mobilizácii, ktorá sa dotkla státisícov ľudí. 

Putin tvrdil, že cieľom takzvanej "špeciálnej vojenskej operácie", ako ruské úrady agresiu proti susednej krajine nazývajú, je okrem iného "denacifikácia a demilitarizácia" Ukrajiny. Kyjev a jeho západní partneri podobné tvrdenia Moskvy odmietajú s tým, že sú len zámienkou na získanie ukrajinského územia. Západné krajiny na Rusko v reakcii na jeho agresiu proti susednej krajine uvalili sankcie.

image

Jedna nula pre Blahu v spore s Naďom, čudné vyšetrovanie nehody Lukáša a Zajac bránil Dolinkovú (Brífing HN)

“Na rozdiel od Smeru, v Progresívnom Slovensku vieme, že proti zlu a diktatúre treba bojovať, čo je aj odkazom Slovenského národného povstania. Nenecháme sa zastrašiť človekom, ktorý by v tradícii československých komunistov vítal okupantov na slovenských hraniciach,” zdôraznil Hojsík v reakcii na Blahove slová.

Na záberoch je následne vidieť, ako Blaha so študentmi, ktorých označil za Slovákov študujúcich na moskovskej diplomatickej škole MGIMO, kladie červené karafiáty a klania sa pri hrobe neznámeho vojaka a pamätníku sovietskeho maršala Georgija Žukova.

PS tvrdí, že cesta do Moskvy má zatieniť zlyhania vlády Roberta Fica, ktorá momentálne rieši rozpočet na budúci rok a zároveň sa musí vysporiadať s problémami v koalícii.

Dodávky zbraní Kyjevu

“Zakrývate zlyhania vlády. Namiesto funkčného zdravotníctva ste priniesli kolaps nemocničných oddelení, namiesto lacnejších potravín ste priniesli Ficovu drahotu. A namiesto mieru ste priniesli medzinárodnú hanbu. Celkom slušné na ledva rok vládnutia,” povedal poslanec PS Tomáš Valášek.

Ficova vláda v duchu predvolebného hesla "ani náboj Ukrajine" stopla dodávky zbraní napadnutej krajine zo zásob slovenskej armády. Avšak biznis na základe komerčných zmlúv v tomto smere prekvitá. Šéf rezortu obrany a Blahov spolustranník Robert Kaliňák sa snaží oživiť slovenské zbrojárstvo a podporiť tento priemysel. Značná časť zo zbraní končí aj v rukách ukrajinských vojakov.

Okrem komerčného predaja zbraní na Ukrajinu pokračuje Ficova vláda zároveň nezastavila humanitárnej pomoci či vývoze elektriny na Ukrajinu. Slovensko patrí medzi kľúčových ukrajinských partnerov, čo sa týka dodávok elektrickej energie. Ukrajinská infraštruktúra je totiž značne poškodená cielenými ruskými útokmi.

image

Blaha bučal v europarlamente, keď sa hovorilo o odvolávaní Šimečku. Šéfku frakcie nazval fašistkou

Fico sa nedávno stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom na spoločnom rokovaní vlád Slovenska a Ukrajiny v Užhorode. Spolu tu deklarovali ďalšiu spoluprácu a podpísali memorandum.

“Len prednedávnom oznámilo ministerstvo obrany, že navyšuje výrobu munície, ktorá bude smerovať aj na Ukrajinu. Tým ste sa v Moskve pochválili?” kritizuje Blahu Valášek.

Blaha sa stal europoslancom tento rok v júni. Ficova vláda kritizuje protiruské sankcie a podľa premiéra by sa mala Únia postupne snažiť o normalizáciu vzťahov s Ruskom. 

Blaha pricestoval do Moskvy krátko po tom, ako sa jeho spolustraník a minister zahraničia Juraj Blanár stretol na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Ruské médiá si všímajú Blahove ospravedlnenia. Napríklad agentúra RIA Novosti správu oznámila titulkom: Europoslanec zo Slovenska sa prišiel do Moskvy ospravedlniť za rusofóbiu na Západe.

01 - Modified: 2024-10-14 11:47:55 - Feat.: 1 - Title: Blaha sa hlási z Moskvy, kam sa prišiel ospravedlniť. Pochváľte sa predajom zbraní Ukrajine, znie z PS 02 - Modified: 2024-10-07 17:30:00 - Feat.: 0 - Title: Jedna nula pre Blahu v spore s Naďom, čudné vyšetrovanie nehody Lukáša a Zajac bránil Dolinkovú (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-10-04 13:14:37 - Feat.: 1 - Title: Naď vs. Blaha: Exminister žiadal od europoslanca odškodné 100-tisíc eur. Súd žalobu zamietol
01 - Modified: 2024-10-14 14:19:51 - Feat.: - Title: Putin sa podľa ukrajinského generálneho prokurátora chystá na summit G20. Kyjev pripomína medzinárodný zatykač 02 - Modified: 2024-10-14 13:33:23 - Feat.: - Title: Ruská prokuratúra žiada pre francúzskeho vedca vyše trojročné väzenie. Porušil zákon o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-10-14 12:45:43 - Feat.: - Title: Maďarsko by odložilo rozhodnutie o predĺžení sankcií voči Rusku. Čaká na voľby v USA, píše Politico 04 - Modified: 2024-10-14 12:10:51 - Feat.: - Title: Cvičenie NATO Steadfast Noon iba eskaluje napätie v čase "horúcej vojny" na Ukrajine, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-10-14 11:43:44 - Feat.: - Title: Ukrajina hlási noc bez ruských dronov, prvýkrát od konca augusta. Rusi vravia o dobytí dediny pri Záporoží
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. október 2024 16:20