StoryEditor

Trikrát a dosť? To už čoskoro povedia súdy

25.10.2004, 00:00
Zásada "trikrát a dosť", ktorá má viacnásobných zločincov definitívne izolovať od spoločnosti, mieri prvýkrát v histórii slovenského trestného práva na súd. Podľa našich informácií hrozí v súčasnosti doživotie či väzenie na 25 rokov až 14 recidivistom, ktorí si už v minulosti odpykali minimálne dva tresty.

"Z toho v jedenástich prípadoch už boli podané obžaloby, ostatné sú v prípravnom konaní," povedal pre HN zástupca riaditeľa trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš.

Prvý bude násilník?
Jednu z obžalôb už prijal súd v Banskej Bystrici. Ide o prípad obvineného Jána Š., na ktorého prokurátor podal obžalobu v septembri pre trestný čin znásilnenia. "V minulosti bol Ján Š. osemkrát právoplatne odsúdený súdmi, z toho jeden trestný čin má zahladený," spresnil Čentéš. Vo väzení si v minulosti odsedel 4 roky za pokus o znásilnenie a päť a pol roka za lúpež. Teraz ho čaká možno doživotie - hoci ešte pred niečo viac ako rokom (trikrát a dosť platí od septembra 2003) by si za znásilnenie odsedel iba niekoľko rokov. "Termín pojednávania v tejto veci ešte nebol vytýčený," informoval HN Igor Králik z Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Zatiaľ žiadna vražda
Ďalší "adepti" na zásadu trikrát a dosť boli v minulosti potrestaní prevažne pre trestný čin lúpeže, na druhom mieste je ublíženie na zdraví a na treťom znásilnenie. "Zaujímavosťou je, že v spomínaných štrnástich trestných veciach sa v súčasnosti zásada trikrát a dosť nevzťahuje na páchateľa, ktorý bol obvinený z trestného činu vraždy," podotkol Čentéš.
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic od princípu trikrát a dosť očakáva zníženie kriminality: Udeľovaním doživotia pre recidivistov zmiznú z kriminálneho prostredia podľa neho ľudia, ktorí po odpykaní trestu páchajú na slobode naďalej trestnú činnosť.

Sudcovia-úradníci?
Viacerí experti však upozorňujú aj na nedostatky tejto systémovej zmeny v našom trestnom práve. Slovenská advokátska komora napríklad tvrdí, že sudcovia na základe zásady trikrát a dosť už nebudú rozhodovať o treste, ale iba o vine. Tresty sú totiž už vopred určené zákonom. "Nemyslím si, že by to z nás urobilo iba nejakých úradníkov," tvrdí však sudca Králik. Podľa neho sudcovia budú rozhodovať aj o treste: okrem doživotia môžu páchateľovi uložiť 25 rokov a v niektorých prípadoch aj miernejší trest, ktorý však nesmie byť nižší ako 20 rokov.


Recidivisti na "hrad"!
Podľa odhadov visí hrozba zásady trikrát a dosť až nad zhruba 1 200 recidivistami, čo by znamenalo značnú záťaž pre naše väznice. Je na to rezort spravodlivosti pripravený? "Sú vytvorené všetky predpoklady na zvládnutie i náročných úloh súvisiacich s očakávaným nárastom počtov odsúdených na výnimočné tresty po uplatnení zásady trikrát a dosť," tvrdí minister spravodlivosti Lipšic. Odsúdených recidivistov môže "prichýliť" napr. novozrekonštruovaná časť väznice v Leopoldove - tzv. hrad, kde bude k dispozícii viac ako 500 miest. Pre zaujímavosť: ročne stojí daňových poplatníkov jeden väzeň v priemere viac ako 300-tisíc Sk. V súčasnosti je vo výkone trestu odňatia slobody takmer 6 a pol tisíca odsúdených a vo väzbe viac ako 3-tisíc obvinených.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 13:16