Vladimír MečiarPeter Mayer
StoryEditor

Mečiar má na krku skutočný problém, hrozí mu trestné stíhanie

30.06.2017, 15:26
Autor:
chocho
Bývalému premiérovi hrozí stíhanie pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Veľa sa špekulovalo o tom, či môže zrušenie kontroverzných amnestií ohroziť aj samotného Vladimíra Mečiara. Teraz sa zdá, že tieto úvahy neboli až také nereálne. Mečiar má totiž na krku skutočný problém. Hrozí mu stíhanie pre trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Pokyn na základe nálezu Ústavného súdu

Generálna prokuratúra vydala dnes v tejto veci pokyn Krajskej prokuratúre v Bratislave. Žiada, aby na základe nálezu Ústavného súdu k zrušeniu Mečiarových amnestií, ktorý bol zverejnený včera, preskúmala, či neboli naplnené zákonné znaky "skutkovej podstaty trestného činu súvisiaceho s podozrením zo zneužívania právomoci verejného činiteľa."

Pozrite si aj video, ktoré vysvetľuje, o čo ide v kauze Mečiarových amnestií:

​Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ústavný súd v náleze v prípade Mečiarových amnestií niekoľkokrát konštatoval, že bývalý premiér ich udelením zneužil svoje právomoci.

Súd analýzu celého prípadu rozdelil medzi tri spory

Nález má neuveriteľných 156 strán a ide o jeden z najdlhších dokumentov z dielne európskych ústavných súdov vôbec. Súd analýzu celého prípadu rozdelil medzi tri právne spory.

V otázke zmareného referenda konal podľa väčšiny sudcov zastupujúci prezident Vladimír Mečiar pri amnestovaní skutkov svojvoľne. To sa podľa nich prieči výkonu akejkoľvek verejnej funkcie. Keďže Mečiar amnestoval konanie svojho ministra vnútra a politického stúpenca Gustáva Krajčiho malo dôjsť k neprípustnému zásahu do princípu suverenity ľudu.

​Aj v prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho sa mal Mečiar dopustiť porušenia viacerých právnych princípov. Preto bolo uznesenie poslancov sudcami v tejto časti vyhlásené za súladné s našou ústavou.

Napokon sudcovia odobrili aj zrušenie milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. Ústavný súd v rozhodnutí tvrdí, že udelenie milosti prezidentom vlastnému synovi objektívne vyvoláva podozrenie, že uprednostnil osobný záujem pred verejným.

Mečiar udelil amnestie v roku 1998

Po tom, čo si poslanci zmenou Ústavy na to otvorili dvere, zrušili 5. apríla takmer po 20 rokoch 129 hlasmi kontroverzné Mečiarove amnestie. Na rade bol ešte Ústavný súd, ktorý mal ich rozhodnutie potvrdiť. Tak sa stalo 31. mája. Za hlasovalo osem z desiatich ústavných sudcov.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

01 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 04 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 19:45