StoryEditor

Poprad alebo Žilina? Dnes sa rozhodne o majstrovi

Dramatické finále slovenskej hokejovej T-Com Extraligy dnes rozhodne siedmy zápas. Poprad má oproti Žiline výhodu domáceho prostredia, hostia sa zasa spoliehajú na taktický výkon.

Šesť finálových dielov nestačilo na to, aby Slovensko spoznalo extraligového kráľa. Dnes večer však s určitosťou nové majstrovské meno na slovenskej hokejovej mape pribudne.

Domáce prostredie nemusí byť výhodou
Beznádejne vypredaná popradská Tatravagónka aréna dnes privíta rozhodujúci siedmy duel finálovej série medzi HK Tatravagónkou ŠKP Poprad a MsHK Žilina. A bude to súboj na ostrie noža. V poslednom meraní síl jasne dominovala domáca Žilina, ale vďaka popradskému brankárovi Kožuchovi rozhodla až v predĺžení (2:1). "Nehrali sme dobre, súper nás dostal od druhej tretiny pod tlak, z čoho pramenili ďalšie chyby. V siedmom súboji sa toho musíme vyvarovať," zdôraznil Kožuch, ktorý si nemyslí, že jeho mužstvo sa dostalo po prehre v šiestom súboji do psychickej nevýhody. "Oba tímy majú pred sebou posledný krok, sme na tom úplne rovnako. Hráme doma, a preto sa nesmieme nechať poblázniť fanúšikmi," varuje popradský gólman.

Šterbák: Rozhodnú chyby jednotlivcov

Žilinčania stavajú v Poprade na vycibrený systém. "Musíme sa vyvarovať osobných chýb a hrať jednoducho, dynamicky, priamočiaro. Dôležité bude dávať si pozor na vylúčenia. O osude finálovej série rozhodnú individuálne chyby," povedal tréner MsHK Ján Šterbák. Skúsený obranca Ivan Droppa si myslí, že rozhodnú maličkosti a čiastočne aj športové šťastie. "Predpokladám, že
obojstranne to bude najmä takticky vedený zápas," tipuje žilinský zadák.

Popradský titul o milión cennejší ako žilinský
Žilinskí hokejisti už dávnejšie vedeli, že si za zisk titulu rozdelia finančnú prémiu vo výške tri milióny korún. Vedenie "kamzíkov" dlho konečnú odmenu tajilo, napokon včera poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade rozhodli, že v prípade zisku zlata dostane mužstvo a realizačný tím štyri milióny Sk. V prípade neúspechu v siedmom zápase si hráči rozdelia polovicu zo spomenutej sumy "Keď aj skončíme druhí, bude to historický úspech pre Poprad a popradský hokej, ktorý v tomto roku oslavuje 80 rokov," vysvetlil primátor a prezident HK Tatravagónka ŠKP Poprad Anton Danko. Podľa neho to však nebude konečná výška odmien za účasť vo finále, pretože ďalšími prostriedkami prispejú hokejistom aj sponzori.
Popradskí poslanci ešte pred schválením príspevku pre klub žiadali primátora o vstupenky na piatkový zápas. "Odmietol som už aj ministrov, odmietam všetkých. Myslím si, že lístky si zaslúžia najmä tí, ktorí chodili celý rok na hokej a celý rok fandili popradskému hokeju," povedal Danko. Finančný príspevok pre klub podľa hlavného ekonóma mesta Pavla Miškovského nezaťaží schválený rozpočet mesta. Len pred niekoľkými dňami získal Poprad dodatočne približne 4,8 milióna korún z daní z príjmov fyzických osôb za minulý rok. Ukrátená by tak nemala byť žiadna schválená kapitola v mestskom rozpočte.
Program finále -- 7. zápas: Poprad -- Žilina (dnes, 17.00), stav série: 3:3 (4:3, 2:3, 2:3, 3:2 pp, 5:1, 1:2 pp)

TROMFY POPRADU
-- Stanislav Kožuch je štatisticky najlepšie hodnoteným brankárom extraligy. Mužstvo vie podržať v zlomových chvíľach, obrancovia cítia za svojimi chrbtami istotu.
-- Obranný systém majú Popradčania ešte prepracovanejší ako Žilina, ktorá je pritom viac defenzívne založeným tímom. Presilovkovú formáciu si tréner Ladislav Svozil nevie predstaviť na modrej čiare bez Miroslava Javína.
-- Útočný trojzáprah Škovira, Kroták, Pavličko dokáže dokonale rozleptať obranu každého súpera. Slavomír Pavličko funguje ako dirigent "lajny" a zásobuje spoluhráčov pukmi. Miroslav Škovira vďaka svojej rýchlosti vie vniknúť do pásma a potiahnuť útočnú akciu, ktorú neomylne zakončí kapitán Arne Kroták.
TROMFY ŽILINY
-- Trio Václav Král, Michal Hreus, Gabriel Špilár nazbieralo v play-off dokopy 38 bodov (20+18) a ako jediné môže produktivitou konkurovať prvému popradskému útoku. Niektoré akcie žilinskej trojky sa opakovali ako cez kopirák: Hreus našiel na útočnej modrej Špilára, ten sa individuálne presadil cez obrancu a naservíroval puk priamo na hokejku českému kanonierovi Královi.
-- Brankár Miroslav Lipovský síce v závere finálovej série stratil formu, no bez neho by "vlci" nikdy neboli tam, kde sú teraz. Ak si zaspomína na výkony z úvodu play-off, má MsHK šancu na zisk titulu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 00:21