TASR
StoryEditor

Historický úspech. Slovenské florbalistky na domácom šampionáte obsadili piate miesto

09.12.2017, 13:53
Autor:
TASRTASR
Doteraz bola maximom Sloveniek ôsma priečka spred dvoch rokov z Fínska.

Slovenské florbalistky zdolali v sobotu vo svojom záverečnom vystúpení na MS v Bratislave Lotyšsko 6:4 a na šampionáte obsadili konečné 5. miesto. Podarilo sa im splniť cieľ, ktorý si stanovili pred turnajom, a dosiahli historicky najlepšie umiestenie na MS. Dosiaľ bola ich maximom ôsma priečka spred dvoch rokov z Fínska.

O triumfe SR v sobotňajšom dueli v Aréne Ondreja Nepelu rozhodla Kristína Hudáková dvoma gólmi v záverečných šiestich minútach. Dva góly dala aj Michaela Šponiarová, ktorá si pripísala i jednu asistenciu. Slovenky prvýkrát v histórii dokázali zvíťaziť nad Lotyškami, zároveň im oplatili smoliarsku prehru z MS 2015, ktorá ich vyradila z boja o piatu priečku. Zverenky Michala Jedličku dosiahli v siedmich zápasoch na domácich MS šesť víťazstiev a iba jedinú prehru - vo štvrťfinále s Fínkami, tá však rozhodla o tom, že nebojovali o medaily.

Úvod bol z domácej strany trochu nesúrodý, v 2. minúte ušla slovenskej obrane Priedeová, streliť gól jej zabránila skvelá Krištofová. Slovenky profitovali z hry prvej formácie, dirigovanej kapitánkou Košturiakovou, ktorá si vedela utvoriť súvislý tlak. V 6. minúte otvorila skóre po kombinácii na jeden dotyk najproduktívnejšia hráčka MS P. Hudáková, na 2:0 zvýšila po technickej paráde Ferenčíkovej Šponiarová. Prvý útok mal v 1. tretine aj ďalšie sľubné príležitosti, zblízka sa nepresadila P. Hudáková, v presilovke sa neujala šanca Ferenčíkovej. Lotyšky v prvej dvadsaťminútovke hrozili iba sporadicky, z ich útočnej snahy stojí za zmienku už iba horná žrď po strele Garklavovej.

Súperky dokázali v úvode druhého dejstva otupiť slovenský tlak, pozorným bránením nepúšťali domáce hráčky do koncovky a držali ich ďaleko od brankárky Visnevskej. Zároveň sa vedeli už aj trvalejšie usadiť v útočnej polovici a v 28. minúte znížili zásluhou Z. Bankavovej. Na palice domácich hráčok sadla nervozita a tréner Jedlička im musel na striedačke vehementne dohovárať, akým spôsobom treba riešiť útočné akcie. V následnej presilovke sa Slovenky dostali do tempa, no ich pokusy väčšinou nemierili medzi žrde.

Na domácich hráčkach už bola badať únava z náročného programu, ich hra strácala iskru, v presilovke často strieľali z nepripravených pozícií. Z trápenia ich nevykúpila ani strela Šponiarovej, zásluhou ktorej Slovenky opäť odskočili na rozdiel dvoch gólov, o pár sekúnd totiž zaváhali v obrane a stav skorigovala Priedeová. Domáce si svojou hrou koledovali o ďalší inkasovaný gól, po chybe Troškovej pri zakladaní útoku vyrovnala v 52. minúte na 3:3 Egleová. Až to prebralo domáci tím. V 53. minúte vrátila Slovenkám vedenie z dorážky K. Hudáková, následne zahodila ďalšiu svoju tutovku Ferenčíková. V 59. minúte vliala pokoj do slovenských radov K. Hudáková, zníženie Garglavovej už prišlo neskoro. Záverečnú bodku za stretnutím dal gól Ferenčíkovej do prázdnej bránky pri neúspešnej power play súperiek.

Hlasy po zápase:

Denisa Ferenčíková, autorka šiesteho gólu SR: "Atmosféra v tíme je neskutočná. Nikdy nezabudneme na desať dní, ktoré sme tu dreli. Predviedli sme fantastický tímový výkon. Nemám slov, som veľmi rada za toto umiestenie. Verím, že do ďalšieho dvojročného cyklu sa ešte zlepšíme."

Kristína Hudáková, autorka dvoch gólov SR: "Góly som si šetrila celé majstrovstvá až na záver. Som veľmi rada, že sa mi podarilo skórovať v poslednom zápase. Za začiatku to boli proti Lotyškám nervy, po víťaznom góle v tretej tretine sme sa už trochu ukľudnili a vyhrali sme. Čakala som, že to bude veľká bitka, podarilo sa nám vrátiť Lotyškám prehru spred dvoch rokov. Pred šampionátom sme hovorili o piatom mieste, podarilo sa nám to splniť, je to suepr pocit, historický úspech, za ktorý ďakujeme aj nášmu trénerovi. O dva roky budeme chcieť ísť ešte vyššie."

MS vo florbale žien v Bratislave

zápas o 5. miesto:

Slovensko - Lotyšsko 6:4 (2:0, 0:1, 4:3)

Góly: 6. P. Hudáková (Šponiarová), 18. Šponiarová (Ferenčíková), 43. Šponiarová (Ďuríková), 55. K. Hudáková (Robová), 59. K. Hudáková (Cupráková), 60. Ferenčíková (Klapitová) - 28. Z. Bankavová (Gaugereová), 44. Priedeová (Mikovová), 52. Egleová, 60. Garklavová (Z. Bankavová). Rozhodovali: Andersson, Dufvenberg (obaja Švéd.), vylúčenia: 0:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 2378 divákov

zostavy:

SR: Krištofová - Ďuríková, Šponiarová, Kocúrová, Šidlová, Dzurinová, Bobotová - Ferenčíková, Košturiaková, P. Hudáková - K. Hudáková, Trošková, Klapitová - Cupráková, Robová, Kvasková - Boľová, Grossová, Pintérová

Lotyšsko: Visnevská – Karklinová, Pavlovská, Berzinová, Vancaneová, Ankudinovová, Adamaneová - Isjominová, Garbareová, Garklavová - Gaugereová, Z. Bankavová, E. Bankavová - Egleová, Mikovová, Priedeová - Rudziteová, Slogeová, Dzigureová

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 05:42