StoryEditor

"Bieli tigri" chcú byť čiernym koňom

21.03.2005, 23:00
Rozhovor so slovenským hokejistom v drese Liberca Igorom Ratajom

Kým na Slovensku sa do semifinále hokejovej extraligy prebojovalo tradične kvarteto favoritov, česká súťaž priniesla niekoľko prekvapení. Jedným z nich bol postup Liberca cez silnú Slaviu. Podľa slovenského útočníka v drese "bielych tigrov" si mužstvo verí aj v semifinálovej sérii s Pardubicami, ktorá sa začína dnes v meste pernikárov.
V dramatickej sedemzápasovej sérii so Slaviou ste neustále doťahovali vedenie favorita. To muselo byť pre mužstvo psychicky veľmi náročné...
-- Určite bolo. My sme sa však za žiadnych okolností nevzdávali, ani keď sme prehrali prvý, druhý či tretí raz. Stále sme sa mobilizovali, burcovali a hovorili si, že máme na to. Okrem vynikajúceho brankára Milana Hniličku nemáme v mužstve nejaké veľké osobnosti, takže sa nehráme na hviezdy a nosičov vody. Každý musí zaberať naplno. Tréner Paleček tak stavia taktiku a nerozlišuje medzi hráčmi z NHL a ostatnými.
V sérii ste postupne eliminovali Pálffyho so Stümpelom a práve po tom, ako títo lídri prestali strieľať góly, došla Slavii para...
-- Žigo s Jožom sú veľmi silní v presilovkách, ale i brejkoch. Tak sme si práve v poslednom siedmom zápase na nich posvietili. Otupili sme ich zbrane, no celkove sme zaskočili domácich tým, že sme sa stiahli viac do stredného pásma a odtiaľ sme vyrážali do kontier. Domáci boli bezradní, lebo s takým prístupom nerátali.
Ktorý zápas bol podľa vás zlomový?
-- Ťažko povedať, lebo každý víťazný nám dal veľmi veľa. A doma sme boli tradične silní, spoliehali sme sa na verných divákov. Nedovolili nám, aby sme poľavili a zostali malomyseľní. Fanúšikovia budú aj naďalej naším tromfom, lebo na našom štadióne v sezóne málokto bodoval.
Iste vám lichotia slová trénera Slavie Vladimíra Růžičku, ktorý povedal, že môžete byť čiernym koňom play-off českej hokejovej súťaže?
-- Vynasnažíme sa o to, aby to bola pravda. Myslíme si, že nám forma graduje a sme odhodlaní urobiť všetko pre to, aby sme neskončili v semifinále. Práve po vyradení Pražanov naše sebavedomie ešte viac stúplo.
Určite stúplo aj vaše osobné sebavedomie, veď ste sa už štyrikrát strelecky presadili...
-- Dosiaľ ma šťastie neopustilo a verím, že mi tam ešte čosi padne. Ale ak to aj nebudem ja, pôjde o to, aby zaskočil niekto iný. Prvoradé bude udržať si pohodu na hokejkách aj proti Pardubiciam.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 09:33