StoryEditor

Slovákov čakal reparát za vlaňajšie štvrťfinále

18.05.2006, 00:00

Slovenskí hokejisti majú za sebou rozhodujúci zápas na svetovom šampionáte v Rige. Po tom, čo vstali z mŕtvych a aj s pomocou Bielorusov postúpili do štvrťfinále, narazili na jedného z favoritov turnaja, Kanadu.

Meszároš mal pomôcť hlavne v oslabeniach
Tréner František Hossa mohol proti javorovým listom už počítať s obrancom Ottawy Andrejom Meszárošom. Do Rigy ho povolal hneď po tom, ako Bielorusi zdolali Švajčiarov, nečakal ani na výsledok nášho súboja s Ukrajinou (8:0). Dvadsaťročný rodák z Považskej Bystrice priletel do lotyšskej metropoly linkou cez Amsterdam iba necelých sedem hodín pred úvodným buly. "Let som prežil v pohode, trochu som počas neho spal. Som mierne unavený, ale myslím si, že to bude v pohode," vyjadril sa talentovaný zadák, ktorého po príchode čakala akreditácia, obed, odpočinok a hneď dôležitý duel. "Možno to bude len na jeden zápas, ale verím, že z toho budú tri stretnutia," dúfal jeden z najlepších nováčikov vrcholiacej sezóny NHL. Tréner Hossa s ním rátal najmä do štandardných situácií: "Chceme ho využiť v dôležitých momentoch, ktorými budú najmä oslabenia," mienil.

Cibák chcel k narodeninám darček v podobe víťazstva
Zvýšenú motiváciu mal proti kanadskému výberu Martin Cibák. Center Tampy v deň štvrťfinálového duelu oslavoval svoje dvadsiate šieste narodeniny. "Oslavovať chcem vyhratým zápasom," smelo vyhlásil víťaz Stanleyho pohára z roku 2004. Našou nevýhodou však bolo, že sme proti "kolíske hokeja" nastúpili necelých 24 hodín po záverečnom dueli osemfinálovej F-skupiny proti Ukrajine, zatiaľ čo náš súper mal pred dôležitým súbojom deň voľna. Nič to však nemenilo na fakte, že slovenskí reprezentanti mali Kanade čo vracať. Veď na vlaňajšom šampionáte v Innsbrucku podľahli po dramatickom priebehu (4:5) práve súčasným zverencom trénera Marca Habscheida. V Rige Kanaďania dovčera inkasovali jedinú prehru 4:6 od Čechov, ale to už mali štvrťfinálovú miestenku istú. Stávkové kancelárie verili pred stretnutím jednoznačne javorovým listom. Kurzy na Kanadu sa pohybovali v priemere od 1,50 do 1,65, na remízu 4,50 a na náš tím od 3,55 do 4,65.

Zlatá göteborská cesta?
Včerajšie stretnutie malo v sebe jednu zaujímavú paralelu. Aj na majstrovstvách sveta 2002 sme si cestu k titulu vydláždili štvrťfinálovým triumfom nad Kanadou (3:2). Pred štyrmi rokmi sme sa tiež po osemfinálovej časti museli z večera do rána zbaliť a presunúť do inej arény. Navyše v semifinále nás potom čakal rovnaký tím ako teraz -- Švédsko. A napokon sa mohlo zopakovať aj zlaté göteborské finále, kde sme vyhrali nad Ruskom 4:3. V Rige totiž putuje zborná inou časťou vyraďovacieho pavúka ako my.

Vzájomná bilancia:
SR -- Kanada (37 zápasov: 18 -- 4 -- 15, 122:100)
Najpamätnejšie zápasy:
SR -- Kanada 3:1 (ZOH 1994, Lillehammer)
SR -- Kanada 3:3 (MS 1996, Viedeň)
SR -- Kanada 2:3 (Svetový pohár 1996, Ottawa)
SR -- Kanada 3:2 (MS 2002, Karlstad -- štvrťfinále)
SR -- Kanada 1:2 (MS 2004, Praha -- semifinále)
SR -- Kanada 1:5 (Svetový pohár 2004, Montreal)
SR -- Kanada 0:5 (Svetový pohár 2004, Toronto -- štvrťfinále)
SR -- Kanada 4:5 (MS 2005, Innsbruck -- štvrťfinále)

KANADSKÉ PLUSY A MÍNUSY
+
Najlepší útočný tandem šampionátu Crosby -- Bergeron nastrieľal súperom v šiestich zápasoch 10 gólov a pridal 13 asistencií. Obaja mladí útočníci sa dobre poznajú z juniorského svetového šampionátu 2004/2005, kde sa výraznou mierou zaslúžili o kanadské zlato.
+ Kanadská presilovka je po ruskej druhá najefektívnejšia na MS. V priemere premenia takmer každú tretiu početnú výhodu. Pritom je ich presilovkový systém veľmi jednoduchý a otrepaný -- obrancovia pália z každej pozície, vpredu útočníci typu Brendana Shanahana tečujú alebo dorážajú puky.
-- Neistého brankára Aulda (pustil od Čechov šestku) nahradil v priebehu turnaja Denis z Columbusu. Ani on však v NHL nemá štatút hviezdy.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:54