StoryEditor

Hokejisti nechcú pripustiť hororový scenár

06.02.2006, 23:00
Úspešnosť slovenskej výpravy na olympijských hrách v Turíne sa bude v najväčšej miere odvíjať od výkonov hokejovej reprezentácie, keďže ľadový hokej je na Slovensku najpopulárnejším zimným športom. Zverenci trénera Františka Hossu majú zároveň z celej slovenskej výpravy najreálnejšie ambície umiestniť sa v bodovanej šestke.

Úspešnosť slovenskej výpravy na olympijských hrách v Turíne sa bude v najväčšej miere odvíjať od výkonov hokejovej reprezentácie, keďže ľadový hokej je na Slovensku najpopulárnejším zimným športom. Zverenci trénera Františka Hossu majú zároveň z celej slovenskej výpravy najreálnejšie ambície umiestniť sa v bodovanej šestke.

Bez "Žiga" a Nagya
Hokejový turnaj bude opäť patriť medzi hlavné ťaháky olympijských hier, keďže bude počas hlavného turnaja prerušená kanadsko-americká NHL a pod piatimi kruhmi sa predstavia najlepší hokejisti sveta. Tréner František Hossa bude mať k dispozícii takmer to najlepšie, čo mu slovenský hokej môže ponúknuť. Chýbať budú len kanonier Pittsburghu Žigmund Pálffy (nedávno ukončil kariéru) a útočník Phoenixu Ladislav Nagy, ktorému minulý týždeň operovali koleno. "Pochopiteľne sme nečakali, že tesne pred turnajom sa ešte niekto zraní. Laco má smolu, pretože rovnako dopadol aj pred Viedňou. Určite je to strata," smutne konštatoval reprezentačný tréner, ktorý k možnej náhrade za útočníka Phoenixu dodal: "Vzniknutú situáciu budeme riešiť. Uvidíme, ako sa rozhodneme. Najskôr chceme hovoriť s Vladimírom Országhom, ktorý sa po Loto Cupe ospravedlnil, ale teraz už hráva. Bude nás zaujímať, ako je na tom zo zdravotnej stránky." Vo výbere je len pätica hokejistov pôsobiacich v Európe: Ján Lašák (Pardubice), Karol Križan (MoDo), Martin Štrbák (CSKA Moskva), Richard Kapuš (Novokuzneck) a Ľuboš Bartečko (Lulea). Zvyšok tvoria hráči z NHL.

Štvrťfinále povinnosťou
Slovenskí hokejisti sa v základnej B-skupine postupne stretnú s Ruskom (15. februára), Lotyšskom (16. februára), USA (18. februára), Kazachstanom (19. februára) a so Švédskom (21. februára). Umiestnenie do štvrtého miesta zabezpečujúce postup do štvrťfinále je primárnym cieľom slovenskej výpravy. Vypadnutie v skupine by bolo obrovským sklamaním. "Sme si vedomí toho, že veľa ľudí práve od nás očakáva historickú olympijskú medailu. Bude to však veľmi ťažké, keďže minimálne ďalších šesť mužstiev má rovnaké ambície," povedal Hossa. O postup medzi osmičku najlepších budú v A-skupine bojovať obhajcovia olympijského zlata zo Salt Lake City -- Kanaďania, Česi, Fíni, Švajčiari, Nemci a domáci Taliani. Medzi hlavných favoritov na zisk olympijského zlata pasujú odborníci či stávkové kancelárie výbery Kanady a Česka.

Smutné spomienky
Slovenská hokejová reprezentácia zaznamenala na začiatku storočia niekoľko vynikajúcich úspechov. Doslova hokejovú revolúciu spôsobil zisk zlatých medailí zo svetového šampionátu v Göteborgu spred štyroch rokov, dva roky predtým získali zverenci trénera Jána Filca historické striebro na MS v Petrohrade a kompletnú zbierku cenných kovov zo svetových šampionátov uzavrel národný tím tretím miestom z Helsínk 2003. Spomienky na olympijské výsledky však nepatria medzi obľúbené témy slovenských fanúšikov. Začalo sa to premiérovým vystúpením samostatného Slovenska na ZOH v Lillehameri (1994), kde sa zverenci trénera Júliusa Šuplera na čele s Petrom Šťastným stali strašiakom favoritov. Suverénnym spôsobom bez prehry vyhrali základnú skupinu, no nešťastná štvrťfinálová prehra s Ruskom po predĺžení odštartovala ďalšie hororové vystúpenia pod piatimi kruhmi. Na olympiádach v Nagane 1998 a Salt Lake City 2002 sa totiž Slováci nedokázali prebojovať do hlavnej časti turnaja, keďže nemali možnosť vo všetkých zápasoch kvalifikačného turnaja disponovať s najlepšími hráčmi pôsobiacimi v prestížnej NHL. Tieto okamihy patrili v krátkej histórii slovenského športu medzi najsmutnejšie. Po výborných výkonoch na svetových šampionátoch a najmä novom nasadzovaní do hlavného turnaja ZOH sa teraz naši reprezentanti už kvalifikácii vyhli a figurujú priamo v základnej skupine.

Lillehammer 1994
Základná skupina
SR -- Švédsko 4:4
SR -- USA 3:3
SR -- Taliansko 10:4
SR -- Kanada 3:1
SR -- Francúzsko 6:2
1. miesto v skupine
Štvrťfinále
SR -- Rusko 2:3 pp
O 5. -- 7. miesto
SR -- Nemecko 6:5 pp
O 5. miesto
SR -- Česko 1:7

Nagano 1998
Predkolo
SR -- Rakúsko 2:2
SR -- Taliansko 4:3
SR -- Kazachstan 3:4
O 9. miesto
SR -- Nemecko 2:4

Salt Lake City 2002
Predkolo
SR -- Nemecko 0:3
SR -- Lotyšsko 6:6
SR -- Rakúsko 2:3
o 13. miesto
SR -- Francúzsko 7:1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 14:20