StoryEditor

Šterbák odporučil Faitha za svojho nástupcu

09.03.2005, 23:00

Prečo sa funkcionári klubu rozhodli oznámiť váš odchod po sezóne počas štvrťfinálovej série so Zvolenom?
-- Neviem, ale nejde o žiadne prezradené tajomstvo, pretože ja som bol s nimi na tom dohodnutý koncom minulého roka.
Sami ste im navrhli túto možnosť alebo ste si nechali v zálohe únikovú cestičku k pokračovaniu v prípade úspešného konca?
-- Nie. Mám takú zásadu, že dva roky v jednom tíme stačia. Sú akurát vhodné na to, aby tréner čosi dokázal. Keby som zostal, obával by som sa, že by sa mohlo niečo pokaziť a nastala by stagnácia. Možno len tam, kde je dostatok kvalitných a schopných hráčov so silnými väzbami, by sa to mohlo porušiť bez obáv, že by sa znížila kvalita výkonnosti.
Myslíte si, že ste už okukaný a nemáte čo nové priniesť hráčom?
-- Ak chcem vyžadovať od hokejistu maximálny prístup, je to tvrdá drina, plná nervóznych situácií aj konfliktov. Hráč by sa mal zdokonaľovať, ale nie u každého to ide rovnako, lebo nedokáže prekročiť svoj tieň. A tam sú moje možnosti vyčerpané. Trénerstvo je rehoľa, ktorá vyčerpáva, ničí zdravie, a nie vždy ide všetko jednoducho.
Takže naznačujete, že ste sklamaný z toho, čo ste prežili práve v Liptove?
-- Vôbec nie, myslím si, že v rámci daných možností to bolo užitočné aj pekné obdobie a naše výsledky neboli na zahodenie. No popri chuti pracovať a hrať čo najlepšie stoja objektívne faktory, hlavne ekonomické. V tomto regióne nemá hokej také zázemie, aby mohol "vyskakovať", preto treba živiť tím z vlastných zdrojov a pokúšať sa predať schopných jednotlivcov inde. Ak tí odídu na konci prestupového obdobia v decembri alebo januári, trénerovi to dosť naruší koncepciu, zámery. No s tým som sa musel zmieriť a prijať túto filozofiu klubu.
Nesnažili sa vás funkcionári ovplyvniť, aby ste si verdikt premysleli a oznámili ho až po tom, čo bude známe umiestnenie?
-- Nie, lebo som zachoval jasný postoj bez vykrúcačiek a alibizmu. Vtedy som ešte nevedel, ako dopadneme, ale to bol dôkaz, že v tomto smere som zásadový a nepopustím. Tak som učinil aj predtým, nie je to žiadna novinka.
Teda k žiadnym treniciam nedošlo?
-- Vonkoncom nie a príčinou nie je ani to, že by som mal inú lukratívnejšiu ponuku. Nepatrím k tým, čo taktizujú a nechávajú si otvorené zadné dvierka proti záujmom klubu do poslednej chvíle. Práveže nemám nič v talóne a nevylučujem, že sa neobjavím v ďalšej sezóne na striedačke. Potom by som sa však zamestnal v inej sfére.
Vraj ste navrhli za svojho nástupcu Jána Faitha?
-- Niekoľko rokov veľmi dobre spolu vychádzame, spolu sme toho preskákali dosť. Je to erudovaný tréner, ktorý má hokejové Slovensko v malíčku. Preto sa s ním vedenie klubu na môj podnet už ústne dohodlo.
Voľba Jerguša Baču za nového asistenta bol tiež návrh z vašej dielne?
-- Nie, to už išlo mimo mňa a pokiaľ viem, tak práve Jergušov ohlásený koniec aktívnej činnosti využil Ján Faith na to, aby ho navrhol za svojho asistenta.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 18:14