StoryEditor

Hrbatému novinka nepomohla

02.01.2007, 23:00
Tenisový rok 2007 začal v Adelaide s prevratnými novinkami na okruhu ATP. Turnaj bude trvať osem dní a začal sa už v nedeľu. Po prvýkrát bol použitý nový systém, kde sú hráči rozdelení do ôsmich trojčlenných skupín z ktorých víťazi postúpia do štvrťfinále.

Tenisový rok 2007 začal v Adelaide s prevratnými novinkami na okruhu ATP. Prvou zmenou je, že turnaj bude trvať osem dní a začal sa už v nedeľu. Hlavnou novinkou je použitie nového systému, kde sú hráči rozdelení do ôsmich trojčlenných skupín, z ktorých víťazi postúpia do štvrťfinále. Na tento rok je naplánovaných 11 turnajov ATP, kde bude táto novinka vyskúšaná.

Prehra neznamená koniec
S novým turnajovým formátom sa mal možnosť stretnúť hneď v prvom zápase roka slovenský tenista Dominik Hrbatý. V úvodnom súboji na turnaji v austrálskom Adelaide s dotáciou 419 tisíc dolárov ho zdolal domáci držiteľ voľnej karty Peter Luczak. Touto prehrou však z turnaja nevypadol. V druhom zápase mal možnosť na nápravu úvodného zaváhania. S americkým tenistom Paulom Goldsteinom však prehral 2:6, 6:7 a z turnaja vypadol.

Skupiny pomáhajú silným
Tento systém je výhodnejší pre lepších tenistov na turnajoch, pretože môžu napraviť jedno zaváhanie na turnaji. Svoj kladný názor na túto novinku vyslovil aj španielsky tenista Rafael Nadal. "Úplne súhlasím so zmenou systému na skupiny. Pomôže to tenisu, hráčom aj turnajom. Všetkým," povedal druhý hráč svetového rebríčka. Opačný názor vyslovila tenisová jednotka Roger Federer. "Najprv som si myslel, že je to zaujímavý nápad. Teraz nie som fanúšikom žiadnych zmien. Proste zachovajme vyraďovací systém. To je jedinečné na tenise, jeden zlý deň a vypadnete," uviedol švajčiarsky tenista.

NOVÝ HRACÍ SYSTÉM
Nový turnajový systém bude vyskúšaný v troch formátoch:
-- turnaj s 24 hráčmi: Tenisti budú rozdelení do ôsmich skupín po troch hráčoch. Víťaz každej skupiny postúpi do štvrťfinále, ktoré sa už bude hrať klasickým vyraďovacím spôsobom.

-- turnaj s 32 hráčmi:
V úvodnom kole sa odohrá osem zápasov. Víťazi týchto stretnutí doplnia 16 nasadených hráčov do ôsmich skupín po troch hráčoch. Víťazi skupiny postúpia do štvrťfinále a turnaj dohrajú už dlho zaužívaným systémom.

-- turnaj so 48 hráčmi:
Bude vytvorených 16 skupín po troch hráčoch. Víťaz každej skupiny postúpi do osemfinále, kde sa pokračuje tradičným "pavúkovým systémom".

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 07:18