StoryEditor

Hossu v Budapešti potešil najmä elitný útok

14.02.2005, 23:00

Slovenská hokejová reprezentácia sa v rámci prípravy na majstrovstvá sveta vo Viedni (30. apríla -- 15. mája) zúčastnila v Maďarsku na poslednom turnaji v tohtosezónnom programe. Po treťom mieste na Nemeckom pohári a víťazstve na piešťanskom Loto Cupe sa jej podarilo počas víkendu triumfovať aj na Pannon GSM Cup v Budapešti. Zverenci trénera Františka Hossu si u našich južných susedov poradili s kvalitným výberom Nemecka (2:1), húževnatým výberom Maďarska (4:2) a v záverečnom nedeľňajšom súboji zdolali Kanadu až po samostatných nájazdoch.
Séria nie je prvoradá
Slovensko tak už v siedmich zápasoch za sebou nenašlo premožiteľa. "Z výkonnostnej stránky sme s turnajom spokojní, rovnako ako na predošlom Loto Cupe. Sme radi, že sme predĺžili sériu, ale v príprave nejdeme po výsledkoch, ale po formovaní mužstva a hľadaní hernej tváre. Každé víťazstvo však pridá na sebavedomí," priznáva tréner slovenskej reprezentácie, ktorý pri tvorbe tímu na tento turnaj pokračoval v nastolenom trende. Opäť nechal oddychovať niekoľko opôr a príležitosť dostali viacerí noví adepti. Z osvedčených hokejistov dostali tentoraz voľno Zdeno Chára, Pavol Demitra či Marián Hossa, pričom pozvánku prijalo ďalších trinásť hráčov z NHL. Navyše po dlhšom čase sa do reprezentácie vrátili majstri sveta z Göteborgu Peter Pucher a Róbert Petrovický. Kto slovenského trénera najviac potešil? "Výborne zahrala najmä prvá trojka. Šatan, Stümpel a Nagy predviedli výborné akcie, ukážkové ťahy a uplatnili sa aj vo finálnej fáze. Predpokladal som, že sa k nimi pripoja ďalší chlapci z ostatných útočných útokov, ale tí zhoreli práve v streľbe. Presvedčil aj Pucher, ktorý sa vrátil do národného tímu po dlhšej pauze a spoľahlivo zachytali Staňa i Križan."
Jasné úlohy pre každý útok
Napriek tomu, že reprezentácia má za sebou už tri medzinárodné turnaje, o predbežnej zostave na MS je však ešte priskoro hovoriť. "To naozaj je, ale niektoré veci sa už črtajú. Určite musíme zostaviť taký kolektív, kde budú rovnomerne rozložené povinnosti na každú päťku. Prvé dve budú ladené útočne, takže ich hlavnou úlohou bude zakončovanie. Ďalšia formácia by mala byť rovnako silná v bránení i útočení a posledný útok zostavíme z pracovitých a húževnatých hráčov. Verím, že potvrdíme aj trend v lepšom bránení celého mužstva a účinnosť v oslabení, ako sme ukázali i v Maďarsku. Naopak, ešte stále nás trápia presilovky. Nie sme v nich dostatočne produktívni."
Bude z čoho vyberať
Oproti tvorbe predchádzajúcich tímov na MS bude mať tentoraz Hossa výhodu, keďže zámorská NHL sa s najväčšou pravdepodobnosťou túto sezónu nezačne. Odpadne tak neistota, ktorý z hráčov bude pre potreby reprezentácie voľný. "Treba len vítať, že všetci kandidáti na reprezentačný dres hrajú v Európe. To vytvára konkurenčné prostredie a bude si z čoho vyberať už na prvú fázu majstrovstiev. To znamená, že od začiatku šampionátu môžeme disponovať tým najsilnejším, čo je poruke. O to precíznejšie však treba preveriť jednotlivcov v zostávajúcich stretnutiach pred odchodom do Rakúska." Tých ostáva slovenskému tímu ešte sedem. Najbližšie sa reprezentanti stretnú 7. apríla v Žiline, kde privítajú tradičného rivala z Česka.

Program prípravných zápasov SR pred MS 2005
7. apríla
SR -- Česko Žilina
8. apríla Česko -- SR Ostrava
13. apríla SR -- Lotyšsko Poprad
14. apríla SR -- Lotyšsko Poprad
19. apríla Švédsko -- SR Jönköping
20. apríla Dánsko -- SR Odense
27. apríla SR -- Švédsko Trenčín

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:15