StoryEditor

Zlatý guliar. Odmeny nie sú

05.03.2007, 23:00

Vrátil sa s úsmevom na tvári a so zlatou medailou v rukách. Prevzal kvety od funkcionárov slovenskej atletiky. Aj taký bol návrat guliara Mikuláša Konopku z Birminghamu, ktorý získal pre Slovensko historicky prvú zlatú medailu z halových majstrovstiev Európy. Potom sa však dozvedel zlú správu. Úspech, ktorý pomôže slovenskej atletike, zatiaľ ostane bez ohlasu. "Plánujeme mu vyplatiť adekvátnu odmenu. Zhruba 50-tisíc korún," smelo vyhlásil šéftréner slovenských atlétov Vladimír Bezdíček. Odmenu dostane, ale až keď zväz nájde peniaze.

Zlato, ktoré spôsobilo problémy
Podľa vyjadrenia predsedníčky Slovenského atletického zväzu Márie Mračnovej ich zatiaľ nemá. "Pred podujatím sme nevypisovali žiadne odmeny. Zväz nemá peniaze na individuálne odmeňovanie športovcov, tie sa na atletiku veľmi ťažko zháňajú. Miki si určite zaslúži viac ako 50-tisíc, no jednoducho nemáme peniaze," povedala pre HN Mračnová. Konopka sa však dočká. "Budeme hľadať prostriedky a určite nejaké nájdeme. V sobotu budeme mať stretnutie, kde všetko doriešime" dodala Mračnová. Zlatý medailista sa tak zatiaľ môže tešiť len zo svojho úspechu. "Zväz pravdepodobne nečakal, že môžeme získať medailu. Odmeny nevypísal, teraz to musia riešiť," konštatoval pre HN Konopka. Ministerstvo školstva taktiež plánuje odmeniť úspešného atléta, ale až o rok. "Určite ho odmeníme. Ale Konopka sa bude riešiť až v budúcom roku, keď vyplatíme odmeny za rok 2007," povedal šéf športového úseku ministerstva školstva Pavol Macko. Sľúbenú finančnú odmenu má aj zo svojho klubu Dukla Banská Bystrica, ktorá sa však bude riešiť až zajtra. Sľuby, sľuby, sľuby...

Pomôž si sám...
Zatiaľ to vyzerá tak, že cestu, ktorou speňaží svoj úspech, si Mikuláš Konopka bude musieť nájsť sám. "Priznám sa, že s Mikim sme na túto tému debatovali. Boli by sme nerozumní, keby sme jeho zlato nechceli využiť vo vlastný prospech. Všetko však budeme smerovať k olympijským hrám, aby sme dokázali vytvoriť čo najlepšie podmienky na prípravu, " povedal pre HN Konopkov tréner Milan Haborák.

Zväz na Konopkovi nezarobí
Predsedníčka atletického zväzu Mračnová si myslí, že úspech Konopku by mohol pre slovenskú atletiku zabezpečiť viac peňazí od ministerstva školstva. "Mohlo by nám to pomôcť. V minulom roku sme dostali 25 miliónov korún, ale teraz by sme potrebovali 40 miliónov." Táto suma sa však zdá ministerstvu školstva absurdná. "Všetci by potrebovali viac peňazí. Štát nemôže financovať jednotlivé odvetvia podľa toho, kto koľko potrebuje. To je príspevok. Športy si zháňajú väčšinou peniaze samy. Atletika určite toľko nedostane," povedal Macko.

KONOPKA "NOVÁ MEDIÁLNA ZNAČKA"
Úspešný športovec je zaujímavý aj pre reklamné agentúry. Výnimkou by nemal byť ani zlatý guliar Mikuláš Konopka.
Martin Kanianský (šéf reklamnej agentúry MEDIA COM)
Športovec sa potom zaradí do jednotlivých reklamných kampaní alebo sa mu ponúknu ďalšie možnosti. Musí sa pre neho vybrať vhodná cieľová skupina ľudí, ktorú by mohol osloviť. Určite aj Konopka môže byť zaujímavý. Môže to byť podobný "prípad" ako snoubordista Radoslav Židek, ktorý sa stal predmetom reklamy. Všetko závisí od toho, akú má mediálnu silu. Nemusí byť ani úspešný, ale musí svojím prejavom osloviť určitú cieľovú skupinu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:04