StoryEditor

Hokej a biatlon v tieni Žideka

27.02.2006, 23:00
Slovenská olympijská výprava cestovala do Turína so skromnými ambíciami. O zisku historickej medaily pre Slovensko snívalo niekoľko športovcov, ale všetci boli veľmi opatrní. Olympijská sezóna totiž nepriniesla veľa kvalitných umiestnení.

Slovenská olympijská výprava cestovala do Turína so skromnými ambíciami. O zisku historickej medaily pre Slovensko snívalo niekoľko športovcov, ale všetci boli veľmi opatrní. Olympijská sezóna totiž nepriniesla veľa kvalitných umiestnení. Najviac sa verilo hokejistom, ktorí nakoniec obsadili bodované piate miesto. Najlepšiu známku na olympijskom vysvedčení si vyslúžil strieborný snoubordista Radoslav Židek, ale radosť slovenským fanúšikom urobili aj Marek Matiaško, Martin Bajčičák či Ivan Bátory. Turín bol pre Slovensko zatiaľ najúspešnejšou olympiádou.

Židek krôčik od zlata
Slovenská výprava mala blízko aj k zlatej medaile, snoubordista Židek viedol vo finále snoubordkrosu približne o 10 metrov pred Američanom Sethom Wescottom. V druhej polovici trate však urobil žilinský rodák chybu, ktorú skúsený Američan dokonale využil na zisk olympijského titulu. Strieborná medaila je však pre Žideka nečakaným úspechom, keď dosiaľ na vrcholných podujatiach na stupňoch víťazov nestál a jeho vrcholom z bolo 11. miesto z minuloročných MS. "Nie je to iba Židekov úspech, ale aj pre celý slovenský snoubording. Verím, že toto striebro pomôže v rozvoji populárneho športu aj na Slovensku," uviedol Židekov manažér Karol Mihok. Skvelý úspech Žideka už nezatienila ani jeho druhé vystúpenie v paralelnom slalome, v ktorom skončil na 27. mieste. "V tejto disciplíne som nemohol pomýšľať na popredné priečky ani pri optimálnom výkone. Zisk striebra v snoubordkrose však bol fantastický. Pred takým publikom som ešte nesúťažil," uviedol Židek.

Čiastočná rehabilitácia hokejistov
Pozornosť slovenských fanúšikov sa sústredila na najpopulárnejší šport pod Tatrami - hokej. Zverenci trénera Františka Hossu sa po nešťastných vystúpeniach na predchádzajúcich olympiádach chceli v Turíne rehabilitovať. Podarilo sa im to však len čiastočne. Po vynikajúcich výkonoch v základnej skupine, v ktorej v piatich zápasoch nestratili ani bod, skončili ich medailové nádeje vo štvrťfinále, kde nestačili na večných rivalov z Česka. Hossovi zverenci sa tak stali obeťou nespravodlivého systému turnaja. "Je to kruté. Ale je to realita, s tým sa musíme zmieriť," stroho skonštatoval kormidelník slovenskej reprezentácie. V základnej skupine hrali Slováci pekný hokej. Postupne zdolali Rusko 5:3, Lotyšsko 6:3, USA 2:1, Kazachstan rovnako 2:1 a nakoniec aj silné Švédsko 3:0. Ich hra roztlieskavala tribúny, mnohí ich už videli s medailami na krku. Štvrťfinálová lotéria však priniesla prehru 1:3 s Českom. V každom prípade Slovensko skončilo na turnaji na piatom mieste, a to je historicky najlepší výsledok na ZOH v ére samostatnosti.

V behu bol ťahúňom Bajčičák
Slovenské bežecké lyžovanie sa dočkalo historicky najlepších výsledkov. Hneď v úvodnom skiatlone na 15+15 km obsadil Martin Bajčičák ôsme miesto. Bol to najlepší výsledok mužského zástupcu na ZOH v histórii. Bajčičák spolu s Ivanom Bátorym potom toto maximum vyrovnali ešte v tímšprinte. V záverečnom behu na 50 km voľne špurtoval Martin Bajčičák na 14. pozícii a uzavrel tak svoje mimoriadne úspešné vystúpenie na turínskej olympiáde. "Mohlo to byť aj lepšie, ale po všetkých tých zdravotných problémoch, ktoré som v tejto sezóne mal, to bolo asi maximum," zhodnotil svoje vystúpenie Bajčičák. Bátory taký úspešný nebol, okrem ôsmeho miesta v tímšprinte vo zvyšných troch disciplínach skončil v tretej a štvrtej desiatke. Od Michala Maláka a Martina Otčenáša sa výraznejšie výsledky nečakali, ale umiestnenia v piatej desiatke a vyššie sú značným sklamaním.
Ženské lyžovanie urobilo krôčik vpred, ale za špičkou ešte stále zaostáva. Ešte len 21-ročná Alena Procházková naznačila svoj potenciál v šprinte, kde sa prebojovala do štvrťfinále. Na klasickej desiatke napriek zraneniu obsadila slušné 28. miesto.

Biatlonistov zachraňoval Matiaško
Najväčšia radosť pre biatlonovú výpravu prišla hneď v úvodných vytrvalostných pretekoch mužov na 20 km, v ktorých Marek Matiaško obsadil vynikajúce piate miesto. Bolo to nielen jeho životné maximum, ale aj najväčší úspech slovenského mužského biatlonu v histórii. " Dva olympijské body sú fantastické. Verím, že neboli v mojej kariére posledné. O štyri roky vo Vancouveri by som rád pridal ďalšie," optimisticky naznačoval svoje ďalšie ambície 28-ročný Matiaško. Ženský biatlon bol na troch predchádzajúcich najúspešnejším slovenským športom. V Turíne však túto pozíciu uvoľnil. Najlepším individuálnym výsledkom bolo len 16. miesto Martiny Halinárovej v rýchlostných pretekoch na 7,5 km. V štafete, v ktorej si zverenky trénera Juraja Sanitru oprávnene trúfali na bodovanú priečku, uzatvárali vo výsledkovej listine najlepšiu desiatku. "Nechcem robiť nejaké hodnotenia ani závery. Je potrebné nechať trochu vychladnúť hlavy a pozrieť sa do budúcnosti. Hodnotiť budeme po sezóne," uviedol prezident Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra.

Zjazdárov nepodržala ani Zuzulová
Slovenskí zjazdári v Turíne svojimi výkonmi príliš neoslnili a výraznejšie sa nepresadila ani Veronika Zuzulová, ktorá sa už udomácnila v širšej svetovej špičke. V tejto sezóne sa jej však veľmi nedarilo a v tomto kurze pokračovala aj v Turíne. V jej najsilnejšej disciplíne - slalome, skončila až na 22. mieste, a tak jej renomé zachraňovala 15. priečka v kombinácii. "Zo svojho vystúpenia v slalome nie som veľmi nadšená, verila som, že to bude lepšie. Celkovo je tento výsledok odrazom slabšej sezóny. Spokojná som aspoň s kombináciou, kde som zajazdila najvydarenejší slalom v celej sezóne," zhodnotila svoje turínske očakávania Zuzulová. Ďalšie tri lyžiarky Eva Hučková, Soňa Maculová a Jana Gantnerová boli iba zbierať skúsenosti, za zmienku stojí 20. miesto Maculovej v kombinácii.
U mužov dlhodobo výkonnosť stagnuje. Dvojica Jaroslav Babušiak a Ivan Heimschild dosiahla štyri umiestnenia v tretej desiatke, tie však boli skôr výsledkom vysokého počtu vypadnutých favoritov ako ich dobrým výkonov. Straty okolo 10 sekúnd na víťazov ukazujú, že špička je veľmi ďaleko.

Sánkarská výprava sklamaním
Najpočetnejšiu výpravu v histórii vyslali do Turína sánkari. Ich vystúpenie ovplyvnili viaceré skutočnosti, najmä výpadky v tréningoch pre zranenia. Konečné 13. miesto dvojice Ľubomír Mick, Walter Marx ml., 19. Veroniky Sabolovej a 22. Jozefa Ninisa sú sklamaním. Najhoršie dopadol skúsený Jaroslav Slávik, ktorý po páde v tretej jazde obsadil až 33. priečku. "S týmito výsledkami nemôžeme byť spokojní. Teraz musíme spraviť analýzu vystúpenia našich reprezentantiek, ale už teraz je jasné, že do budúcnosti musí byť príprava ešte náročnejšia," kriticky sa vyjadril prezident Slovenského zväzu sánkarov Martin Findura.

Výkon bobistov poznačila havária
V súťaži bobistov obsadili Milan Jagnešák s Viktorom Rajekom v súťaži dvojbobov v konkurencii 29 posádok 25. miesto. V hlavnej diciplíne - štvorboboch, sa k nim pridali Andrej Benda a Róbert Kresťanko a celkovo skončili na 20. priečke. V porovnaní s vystúpením pred štyrmi rokmi v Salt Lake City poskočili štvorboby o štyri priečky vyššie, ale konkurencia bola menšia. Slovenské štvorboby poznačila havária v jednej z tréningových jázd, keď po zranení ramena skúseného brzdára Róberta Kresťanka dokonca hrozilo, že na súťaž vôbec nenastúpia. "Na to všetko, čo nás tu postihlo, sme dosiahli slušný výsledok. Pre moje zranenie sme ostali prakticky bez možnosti zrýchliť náš štart. Myslím si, že môžeme byť radi, že sme to tu dobojovali," zhodnotil výkon štvorbobov Kresťanko.

Mesíkova budúcnosť nejasná
Svoje olympijské vystúpenie v Turíne nezvládol Martin Mesík. V súčasnosti jediný slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach skončil v oboch kvalifikáciách až v šiestej desiatke a do hlavnej súťaže medzi najlepších 50 pretekárov sa neprebojoval. "Nechceme sa na nič vyhovárať. Na túto olympiádu sme neboli dostatočne pripravení," povedal Mesíkov tréner Peter Schlank a pokračoval: "Martinova budúcnosť je otázna. Momentálne nedokážem ani povedať, či pôjdeme na preteky Svetového pohára. Keď si predstavím to neustále vybavovanie, cestovanie, chýbajúce financie, takmer nijakú podporu od kompetentných ľudí, nie je to optimistická predstava," dodal Schlank.

Štvrťfinále pre Užáka úspechom
Slovensko malo po štyroch rokoch opäť zastúpenie aj v šortreku. Matúš Užák v dvoch disciplínach (500 a 1 500 m) skončil už v rozjazdách, na kilometrovej trati však zabojoval a postúpil do štvrťfinále. "Sme krajinou, ktorá má na tento šport jedny z najhorších podmienok. Preto už účasť tu v Turíne bola úspechom. Mohol som len prekvapiť," zhodnotil svoju olympijskú účasť Užák a pokračoval: "Potešil ma postup na tisícke, štvrťfinále bolo niečo nad plán. V boji o semifinále ma postihla dosť nezmyselná diskvalifikácia, štvrťfinále však bolo pre mňa naozaj stropom."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 12:20