StoryEditor

Na Turín nikdy nezabudnú

28.02.2006, 23:00

Zimné olympijské hry v Turíne priniesli množstvo jedinečných športových výkonov, víťazstiev favoritov, ale aj sklamaní a doslova prepadákov tých, ktorí mali pôvodne útočiť na olympijské medaily. Zatiaľ čo kórejský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Ahn Hjun-soo či rakúski zjazdári Benjamin Raich a Michaela Dorfmeisterová potvrdili svoje vysoké ambície, favorizovaní Fíni Hannu Manninen a Janne Ahonen či Američan Bode Miller odchádzali zo svojich súťaží s obrovským sklamaním.

Najväčšie prekvapenia
Rakúsko a Švédsko
Obe krajiny majú za sebou najúspešnejšie zimné hry v histórii. Rakúšania skončili v medailovej bilancii na 3. mieste so ziskom 9 zlatých, 7 strieborných a 7 bronzových medailí. Švédi boli šiesti so zásahom 7 zlatých, 2 strieborné a 5 bronzových.

Ahn Hjun-soo
Juhokórejský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe takmer úplne ovládol dianie na ovále v hale Palavela, keď vybojoval tri zlaté medaily a pridal ešte jeden bronz. S týmto súčtom sa stal najúspešnejším športovcom turínskej olympiády.

Cindy Klassenová
Najúspešnejšou účastníčkou hier čo do počtu medailí sa stala kanadská rýchlokorčuliarka Cindy Klassenová. Na ovále v Lingotte si vyjazdila päť cenných kovov (1-2-2), čo znamená, že brala medailu v každej disciplíne, v ktorej nastúpila.

Šizuka Arakawová
Sympatická Japonka vstúpila do histórie ako prvá víťazka krasokorčuliarskej súťaže z krajiny vychádzajúceho slnka na ZOH. Zároveň vybojovala jediné zlato pre Japonsko v Turíne. Ária z Pucciniho Turnadota znela nielen počas jej voľnej jazdy, ale aj na slávnostnom úvodnom ceremoniáli na Olympijskom štadióne, kde ju zaspieval slávny tenor Luciano Pavarotti.

Russ Howard
Tento Kanaďan sa stal historicky najstarším víťazom na ZOH, keď v Turíne vybojoval so spoluhráčmi z družstva zlato v curlingu. Stal sa tak prvým päťdesiatnikom so zlatou olympijskou medailou. Životné jubileum oslávil Howard počas olympijského turnaja, piaty krížik mu pribudol 19. februára.

Curling
Jeden z najmladších olympijských športov dosiahol v Turíne najvyššie televízne kvóty sledovanosti v histórii. Curlingové súťaže patrili aj priamo na mieste k najsledovanejším olympijským súťažiam. Curling dokonca sledovalo viac Talianov ako krasokorčuľovanie. Dôvodom je asi fakt, že curling spája dve talianske vášne -- módu a boccu.

Benjamin Raich a Michaela Dorfmeisterová
Z úspešnej skupiny rakúskych zjazdárov na svahoch v Sestriere a San Sicariu najväčšmi vynikli dvaja, ktorí získali zlaté double. Raichovi sa to podarilo v technických disciplínach: slalome a obrovskom slalome a Dorfmeisterovej v kĺzavých: zjazde a super G. Zatiaľ čo Raich týmto spôsobom napodobnil velikánov z minulosti Francúza Jeana-Clauda Killyho, Švéda Ingemara Stenmarka a Taliana Alberta Tombu, Dorfmeisterová získala dve zlaté na jednej olympiáde z najrýchlejších disciplín ako prvá žena v histórii.

Najväčšie sklamania
Nórsko
V roku 2002 v Salt Lake City vyhralo Nórsko medailovú bilanciu krajín s 13 zlatými medailami, o štyri roky neskôr bolo v Turíne všetko inak. Severania skončili s dvomi zlatými, ôsmimi striebornými a deviatimi bronzovými až na 13. mieste, čo doma považujú za národnú katastrofu.

Bode Miller
Americký zjazdár prišiel do Turína s ambíciou získať päť medailí, ale odišiel bez cenného kovu. Dva z piatich pretekov (slalom a super G) nedokončil a v ďalších (kombinácia) bol ešte diskvalifikovaný. Jeden z veľkých favoritov a stále úradujúci držiteľ veľkého krištáľového glóbusu za Svetový pohár dosiahol najlepšie umiestnenie v zjazde, kde skončil piaty.

Giorgio Rocca
Aj druhé veľké sklamanie pochádza z alpských lyžiarskych svahov. Taliani čakali od svojho slalomového hrdinu Roccu zlato, ten však vypadol už v 1. kole po pol minúte jazdy. Rocca v tejto sezóne vyhral zo siedmich slalomov Svetového pohára päť. Na rozdiel od Millera však Rocca prijal prehru ako veľký športovec. Ospravedlnil sa Talianom za svoje olympijské zlyhanie a poblahoželal Rakúšanom k úspechu.

Hokejisti Kanady
Jedno z najväčších sklamaní nielen ZOH 2006, ale celej hokejovej histórie. Obhajcovia zlatých medailí v A-skupine prehrali so Švajčiarmi a Fínmi zhodne 0:2 a rovnaký výsledok pripravili svojim priaznivcom aj v prestížnom štvrťfinále s Ruskom. Legendárny Wayne Gretzky, generálny manažér tímu javorových listov, záver štvrťfinále ani nedopozeral a po turnaji vyhlásil, že prežíva historické hokejové sklamanie.

Hannu Manninen
Fínsky združenár vyhral počas sezóny 11 z 15 podujatí Svetového pohára, ale na ZOH v Turíne vyslovene pohorel. Topfavorit na víťazstvá vo svojich disciplínach sa musel uspokojiť s jediným bronzom so súťaže družstiev. V individuálnych pretekoch obsadil 12. a 9. miesto.

Janne Ahonen a Jakub Janda
Niečo podobné ako Manninen, ale vo vydaní skokov na lyžiach. Ahonen je zrejme najlepším skokanom posledných rokov, ale individuálnu olympijskú medailu v zbierke nemá. V Turíne získal len striebro v súťaži družstiev. V Turíne takisto zlyhal líder Svetového pohára Čech Jakub Janda, ktorý spolu s Ahonenom zvíťazil na Turné štyroch mostíkov, no na ZOH obsadil 13. a 10. miesto.

Kristin Steirová
Nórska bežkyňa na lyžiach bola zrejme najväčšou smoliarkou ZOH 2006. Všetky tri individuálne štarty v súťažiach totiž premenila na 4. miesta. V úvodnom skiatlone na 2x7,5 km ju od bronzu delilo 3,6 s, v klasike na 10 km to bolo 7 sekúnd a v záverečnej voľnej tridsiatke 13,3 s. Ďaleko od medaily nebola ani vo svojom poslednom štarte v štafete, kde jej krajina obsadila piatu priečku..

Oľga Pylevová
Ruská biatlonistka bola jediným dopingovým prípadom turínskej olympiády. Pozitívny nález na zakázaný stimulant carphedon vo vzorke striebornej medailistky z pretekov na 15 km oficiálne potvrdil Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Pylevovú následne trojčlenná disciplinárna komisia MOV vylúčila zo ZOH a odobrala jej striebornú medailu. Následný dvojročný trest od Medzinárodnej biatlonovej únie znamená pre 30-ročnú rodáčku z Krasnojarska koniec kariéry.

Policajné razie v rakúskej výprave
Rakúska biatlonová a bežecká výprava musela počas olympiády čeliť dvom veľkým raziám talianskej polície. Prehliadky sa uskutočnili na základe informácie Svetovej antidopingovej agentúry, že do roku 2010 dištancovaný tréner Walter Mayer pomáha Rakúšanom na turínskych hrách. Polícia našla pri prehliadke niekoľko injekčných striekačiek, dopingové testy všetkých rakúskych športovcov však boli negatívne. Mayer, ktorý bol suspendovaný za prípravu krvného dopingu, následne z dejiska ZOH utiekol a v Rakúsku sa nárazom do policajného auta pokúsil o samovraždu.

Problémy organizátorov
Obavy z možného dopravného chaosu v súvislosti s hrami v Turíne sa v mnohom naplnili. Nielen fanúšikovia, ale tiež novinári aj samotní športovci si neraz posťažovali na náročné cestovanie medzi jednotlivými olympijskými strediskami, dlhé minúty čakania na spoje či časté a zdĺhavé bezpečnostné kontroly, hraničiace v niektorých prípadoch aj so šikanovaním.

Nezáujem Talianov
Talianski fanúšikovia sa počas 16 dní trvania hier nenašli vo veľkom počte cestu na športoviská. Atmosféra na väčšine súťaží mala len málo spoločné s olympijskou, väčšine obyvateľov Turína bola olympiáda skôr na príťaž. Zo športového hľadiska zostali olympijské hry v tieni talianskeho fenoménu číslo 1 -- futbalu.

"Trapas" českej lyžiarskej výpravy
České bežecké lyžovanie vinou administratívnej chyby možno prišlo o medailu v štafete mužov na 4 x 10 km. Manažér Květoslav Žalčík si pri písaní súpisky českého tímu pomýlil riadky a na štvrtý úsek na post finišmana napísal namiesto pôvodne nominovaného Milana Šperla šprintérskeho špecialistu Dušana Kožíška. Kožíšek vôbec nebol pred pretekmi v Pragelate a aj keď nakoniec stihol nastúpiť, česká štafeta sa po jeho slabom výkone prepadla z priebežného tretieho na konečné deviate miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 17:03