StoryEditor

Ružomberok doma nechce prehrať

11.08.2006, 00:00
Liptáci dostali v treťom predkole Ligy majstrov od CSKA Moskva lekciu z moderného futbalu. Potlesk napokon zožal iba tréner Ružomberku František Komňacký.

Ak sa moskovský CSKA zastrájal, že v Lige majstrov predvedie fanúšikom úplne inú tvár ako v predchádzajúcich troch -- štyroch ligových dueloch, tak sa mu to proti ružomberskému MFK stopercentne podarilo. Tím ruského miliardára Romana Abramoviča deklasoval Liptákov 3:0, akékoľvek nádeje slovenského majstra na postup do základnej skupiny najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže tak posunul do sféry sci- fi.

Liptákom sa tlieskalo iba raz
Snaha hostí tentoraz jednoznačne nestačila na herné majstrovstvo domácich. Zverenci trénera Gazzajeva predviedli na štadióne Lokomotivu v prvom zápase tretieho predkola Ligy majstrov nadštandardný výkon založený na fyzickej vyspelosti, rýchlosti a kombinačnej presnosti. Ak aj slovenský majster v niektorých fázach vyrovnal hru a dostal sa k zahrávaniu štandardných situácií (väčšinou rohových kopov), stopercentnú gólovú šancu si počas celého stretnutia nevytvoril. "Nesplnili sme cieľ, s ktorým sme cestovali do Moskvy. Súper bol výrazne lepší vo všetkých činnostiach. Naša hra bola plná chýb v defenzíve aj v hre smerom dopredu. Po prvom góle sme dostali rýchlo druhý a potom som sa už len bál, aby hráči v prílišnej snahe odpovedať nedostali päťku," pragmaticky skonštatoval tréner Liptákov František Komňacký.
Ten si svojou plynulou ruštinou a objektívnym zhodnotením diania na trávniku vyslúžil na pozápasovej tlačovke od niektorých ruských novinárov potlesk. "Rusi nás predstihli vo všetkom, najmä v hre jeden na jedného. Nevedeli sme podržať loptu. Ak sme ju aj mali, potom sme kazili. Bolo to veľmi ťažké," komentoval brankár Ľuboš Hajdúch. Reprezentačný gólman nezabudol pripomenúť, že do prestávky mohli domáci streliť dva -- tri góly, ale pri niektorých "tesných" strelách mu pomohlo aj šťastie. "Obrana bola často preťažená. My útočníci, ale ani záloha sme jej príliš nepomohli," skonštatoval hrotový hráč Róbert Rák, ktorý absolvoval v ružomberskom drese európsku pohárovú premiéru.

Rusi si všimli "exotov"
Podobný názor na prehru Liptákov mal aj známy futbalový odborník Milan Lešický. "Výsledok plne odzrkadľuje rozdiel medzi zástupcami ruskej a slovenskej futbalovej ligy. Je to čestný výsledok, očakával som ešte väčší výprask. Našim mužstvám dlho trvá, kým si zvyknú na rýchle tempo, a potom v druhom polčase už fyzicky opadnú." Výhra CSKA povzbudila aj domácu tlač, ktorá nešetrila chválou na ruských futbalistov. "Červená armáda odzbrojila súpera zo Slovenska a na 90 percent si už zaistila účasť v hlavnej súťaži. Slovákom, ktorí majú zhruba 20- krát nižší rozpočet ako CSKA, nepomohli ani niektoré exotické mená hráčov v zostave ako Božok (bôžik) či Dvorník (domovník)," glosoval situáciu denník Komsomoľská Pravda.
O dva týždne je v Liptove na programe odveta, v ktorej môže domácim pomôcť k postupu iba štvorgólový rozdiel. Tréner Ružomberčanov vopred neskladá zbrane, ale veci vidí realisticky. "V domácom prostredí sme lepší ako vonku, ale streliť takémuto súperovi štyri góly je nad naše schopnosti. Chceme však zohrať dôstojný zápas a pokúsiť sa odvetný zápas vyhrať. Pôjde minimálne o dobrý vnútorný pocit každého z nás a tiež o zlepšenie koeficientu UEFA pre slovenský futbal," uzavrel Komňacký.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 23:48