StoryEditor

Stav Mazocha je stále vážny

25.01.2007, 23:00
Autor:
idnes.czidnes.cz
Stav českého skokana na lyžiach Jana Mazocha, ktorý po ťažkom páde na pretekoch Svetového pohára v poľskom Zakopanom leží v nemocnici v Krakove, je stále veľmi vážny.

Stav českého skokana na lyžiach Jana Mazocha, ktorý po ťažkom páde na pretekoch Svetového pohára v poľskom Zakopanom leží v nemocnici v Krakove, je stále veľmi vážny. Lekári ho už úplne prebudili z umelého spánku, podľa hovorkyne krakovskej nemocnice Anny Niedzwiedzkej pacient sám dýcha, avšak jeho transport do Česka sa zatiaľ odkladá.

Otázniky nad skokanom
Stav športovca lekári opisujú ako stav so základným kontaktom. Niedzwiedza sa odmietla vyjadriť k tomu, či došlo k akémukoľvek slovnému kontaktu alebo či Mazoch sám hýbe končatinami. "Dýcha cez masku a teraz ho čaká dlhodobé liečenie a rehabilitácia," povedala. Mazoch bol v umelom spánku od sobotňajšieho večera, kde bol zo Zakopaného po páde na pretekoch Svetového pohára prevezený do krakovskej nemocnice. V stredu tomografický test ukázal, že opuch mozgu sa začína zmenšovať, preto lekári rozhodli o jeho prebudení, prestali mu podávať lieky, ktoré pacienta udržiavali v kóme. Mazoch má vážne poranenú hlavu a otras mozgu, podľa niektorých informácií má v hlave tiež krvnú zrazeninu. Aký je skutočný zdravotný stav českého športovca, ukážu teraz následné neurologické vyšetrenia. Zatiaľ je iba jasné, že skokan nemá nič zlomené.
"Keby normálny človek spadol z takej výšky s takou rýchlosťou, mal by mnohopočetné zlomeniny, avšak Mazoch je vyšportovaný mladý človek, jeho organizmus si lepšie poradí so zraneniami," dodala Niedzwiedzka.

Hádky vyrieši až vyšetrovanie
Pádom Mazocha sa zaoberá už štátne zastupiteľstvo v Poľsku. Do pondelka by mala prokuratúra rozhodnúť, či začne vyšetrovanie pre trestný čin alebo prípad odloží. O príčinách pádu českého skokana sa po pretekoch hádali tréneri aj Mazochovi kolegovia. Niektorí kritizovali organizátorov, že preteky neboli prerušené, aj keď vietor fúkal zo všetkých strán. Podľa iných hlasov doplatil 21-ročný talent na nedostatok skúseností.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:32