StoryEditor

Ruského trénera neochránil ani Putin. Národný hrdina musel ustúpiť oligarchom

14.05.2018, 14:23
Tréner Oleg Znarok skončil pri ruskej reprezentácii pár týždňov pred svetovým šampionátom v Dánsku.

Po olympiáde v Pjongčangu bol národným hrdinom, ktorý doviedol ruských hokejistov k vytúženému zlatu. Priamo na striedačku mu volal aj prezident Putin a on mu z vďaky na oplátku posielal bozky. O pár týždňov neskôr bol ale Oleg Znarok od ruskej reprezentácie vyhnaný a nahradil ho Ilja Vorobjov. 

"Znarok mal konflikt s Romanom Rotenbergom, čo je vplyvný syn jedného oligarchu. A ukázalo sa, že väzby jeho otca na Putina sú silnejšie ako Znarokove," opisuje renomovaný ruský novinár Vladimir Raush.

Roman Rotenberg je druhý muž ruského hokeja po Treťjakovi. Tiež je to boss klubu SKA Petrohrad, ale čo je najdôležitejšie, je to syn blízkeho Putinovho priatelia Borisa Rotenberga. Cez otca získal obrovský vplyv a moc. Mal so Znarokom konflikty.

Keď sa však stále vyhrávalo, musel Rotenberg zaťať zuby. Síce získal olympijské zlato, ale keď s Petrohradom tesne vypadol v semifinále Gagarinovho pohára s CSKA, Rotenberg to využil.

"Keď bol vyhodený z Petrohradu, musel odísť aj z reprezentácie. Petrohrad je základňa zbornej, a kto je hlavným trénerom tu, je aj trénerom reprezentácie," hovorí ruský novinár. 

V Rusku sa hovorilo, že Znarok je viac ako kouč. Že má obrovskú autoritu, vplyv. Putin ho pozná, niekoľkokrát ho pozval do Kremľa a myslelo sa, že len tak odstaviť Znaroka nejde. Život ale ukázal, že Rotenberg je pre Putina viac. A že väzby jeho otca na prezidenta sú silnejšie než samotného Znaroka.

Jeden z dôvodov Znarokovho odchodu mohli byť aj odmeny po olympijských hrách. Problém bol, že trénerský štáb nedostal luxusné autá ako hokejisti. Znarok upozorňoval, že to nie je fér. "Po prvé to bolo sľúbené a po druhé aj keby nebolo, tak tréneri sú viac ako mančaft. Bol to ale podraz. Hráči boli vyznamenaní, tréneri nie. Ale bol to len kamienok do mozaiky," opisuje situáciu po zisku olympijského zlata Raush. 

01 - Modified: 2019-05-25 17:36:08 - Feat.: - Title: Ďalší hokejový šampionát bez novej haly nebude. Šéf hokeja chce štadión na strednom Slovensku 02 - Modified: 2019-05-03 11:04:50 - Feat.: - Title: Hokej ako naša „národná choroba“ si vyžaduje seriózny prístup, vraví tímlíder RTVS pre priame prenosy Pavol Gašpar 03 - Modified: 2018-05-21 08:21:34 - Feat.: - Title: Ohlasy médií na hokejové finále: Zase Švédi a zase na nájazdy 04 - Modified: 2018-05-20 21:55:38 - Feat.: - Title: V napínavom finálovom zápase Švédi víťazne, obhájili titul majstra sveta 05 - Modified: 2018-05-20 16:14:03 - Feat.: - Title: V zámorskom derby o bronz nakoniec vyhrali Američania
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:40