TASR
StoryEditor

Fenomenálny Sagan opäť víťazne. Získal šiesty titul majstra Slovenska

24.06.2018, 15:31
Autor:
TASRTASR
Na 192 km dlhej trati v Plzni sa presadil po vyše 80-kilometrovom sólovom úniku.

Majstrom Slovenska v cestnej cyklistike sa stal v elitnej kategórii Peter Sagan. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe získal po dvojročnej pauze, keď triumfoval jeho starší brat Juraj, už šiesty titul (2011-2015, 2018) v pretekoch s hromadným štartom, jeden má aj v časovke (2015).

Na 192 km dlhej trati v Plzni sa presadil po vyše 80-kilometrovom sólovom úniku, sám odjazdil dokopy vyše osem kôl. Bolo to jeho 106. víťazstvo v profesionálnej kariére a piate v prebiehajúcej sezóne.

​Druhý v absolútnom poradí prišiel do cieľa Juraj Sagan, tretí finišoval Čech Josef Černý, ktorý tak ukoristil český titul. Vyšperkoval ním vydarený šampionát, keď na ňom vyhral aj štvrtkovú časovku.

Štart a cieľ v centre Plzne

Organizátori pripravili 16-km dlhý okruh s tromi stúpaniami a niečo vyše 250 výškovými metrami. Štart a cieľ bol pri obchodnom centre Plzeň. Okruh išiel najprv ľahkým zjazdom do Červeného hrádku, pokračoval cez Dýšinu, potom najprudším výstupom cez Kyšice a pokračoval na Letkov.

Pred cieľom nasledovala technická pasáž, "23-kári" a "eliťáci" museli zvládnuť dokopy dvanásť okruhov (192 km). Celkovo štartovalo 168 pretekárov a z nich bolo 48 Slovákov.

Skupinky sa pokúšali o únik

Diváci v Plzni sa mali od štartu na čo pozerať. Išlo sa rýchlym tempom, viacero skupiniek sa pokúšalo dostať do úniku. Veľmi aktívny bol Peter Sagan a práve trojnásobný majster sveta sa od druhého okruhu dostal na čelo a postupne si vytvoril vyše trojminútový náskok. Stíhať sa ho snažili Matěj Zahálka a Juraj Bellan, ktorí mali manko 30 s. V závere druhého okruhu rozbehol čelo pelotónu domáci favorit Roman Kreuziger. Hlavná skupina sa vďaka silným úvodným atakom roztrhala a vypadlo z nej množstvo jazdcov.

V Kreuzigerovej skupine mali prevahu pretekári Elkov Author. P. Sagan mal vo štvrtom okruhu náskok asi 27 s pred dvojicou prenasledovateľov a na Kreuzigerov oddiel minútu a pol. Líder potom počkal na Zahálku s Bellanom a následne ich dobehli aj ďalší. Na čele sa tak vytvorila silná skupina 34 cyklistov, nechýbala v nej trojica Slovákov z Bory, Patrik Tybor či Matúš Štoček.

Druhá za nimi strácala takmer tri minúty. Ani vedúca skupina ale neostala dlho pokope, roztrhal ju útok Kreuzigera s obhajcom českého titulu Zdenkom Štybarom. No to opäť len vyburcovalo Petra Sagana, ktorý zabral a 80 km pred cieľom jazdil na čele opäť sám s náskokom jeden a pol minúty. Za ním išla skupinka ďalších favoritov, v ktorej zostali zo Slovákov už len J. Sagan, Štoček a Michael Kolář.

Aj 60 km pred cieľom bol na čele trojnásobný majster sveta, za ním sa sformovala šesťčlenná stíhacia skupina v zložení Štybar, Ťoupalík, Bucháček, Záhalka, Hačecký a Otruba, pričom poslední štyria boli všetci z tímu Elkov Author. Strácali asi minútu a postupne sa k nim dotiahol aj Michael Kolář s Kalojírosom. Juraj Sagan, či Kreuziger zaostávali v tretej skupine s mankom okolo štyroch minút. Peter Sagan mal pri nájazde do desiateho okruhu náskok už vyše dvoch minút, v skupine prenasledovateľov sa taktizovalo, keďže išlo o český titul.

Aj na začiatku predposledného kola bol na čele Peter Sagan. Jeho brat Juraj spolu s Černým, Bártom a Hníkom sa dotiahli do prvej skupiny prenasledovateľom, no vzápätí z nej vyštartoval Štybar a dal sa na sólo jazdu pre český titul. Na celkové víťazstvo to už nebolo, keďže Sagan mal pred ním 25 km pred koncom vyše trojminútový náskok. Napokon však v úsilí neuspel, dotiahli ho a potom mu aj ušli Juraj Sagan a Černý.

Dvadsaťosemročný majster sveta si už triumf nenechal vziať a radoval sa zo šiesteho slovenského titulu v pretekoch s hromadným štartom. Peter Sagan predviedol divákom v Plzni skvelé divadlo, keď z 12 kôl jazdil v sám v úniku vyše osem.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 05 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 03:05