StoryEditor

Ako oslavovalo Francúzsko: eufória, ale aj bitky rabovanie a smrteľné úrazy

16.07.2018, 10:56
Oslavy francúzskeho triumfu na šampionáte sprevádzalo množstvo incidentov po celej krajine.

Francúzsko sa po triumfe futbalistov na svetovom šampionáte ponorilo do búrlivých osláv. Prevládali scény nadšenia a radosti, divoký večer v Paríži, Lyone, Marseille alebo Ajacciu sa však neobišiel ani bez incidentov a v niekoľkých prípadoch došlo k tragédiám.

Rozbíjanie výkladov a rabovanie

V Paríži bol jeden muž zranený pri bitke a vo vážnom stave prevezený do nemocnice. Celé hodiny sa oslavovalo na bulvári Champs-Élysées za hluku petárd a klaksónov, ale keď začalo rozbíjanie výkladov a ďalšie incidenty, dav sa začal rozchádzať.

Polícia okolo desiatej hodiny použila slzný plyn, keď asi 30 ľudí rabovalo obchod na bulvári Champs-Élysées a dostať sa chceli najmä k fľašiam s vínom a šampanským. Neskôr si policajti na inom mieste museli vziať na pomoc vodné delá, aby rozohnali výtržníkov.

V Lyone, kde sa ľudia vrhali do fontán a liezli s vlajkami na pomníky, musela polícia zasahovať už na začiatku večera. Niektorí vyliezli na poriadkové auto postavené v ulici Barre a snažili sa ho zapáliť.

Už štvrť hodiny po ôsmej bolo hlavné námestie Bellecour, kam pôvodne prišlo oslavovať 20 000 ľudí, pusté, hoci plné odpadkov. Na iných miestach lyonskí fanúšikovia zapálili popolnice a napádali policajtov, pri roztržkách museli zasahovať hasiči. Do polnoci bolo v Lyone predvedených na políciu osem ľudí.

Smrteľné incidenty 

V prístave Marseille boli dvaja policajti zranení a desať ľudí zatknutých. V korzickom Ajacciu sa do seba pustili francúzski a chorvátski fanúšikovia. Bitka sa však obišla bez zranení. Sporadické strety medzi fanúšikmi a políciou boli hlásené aj zo Štrasburgu a Rouene, kde skončilo na polícii sedem ľudí.

V niekoľkých mestách sa kvôli smrteľným incidentom oslavy premenili v trúchlenie. V Annecy na východe Francúzska sa päťdesiatročný rozjarený muž zabil skokom do príliš plytkého vodného kanála. V Saint-Felix narazil vodič oslavujúci v automobile do stromu a zrážku neprežil. Vo Frouarde zranil motocyklista tri deti vo veku od troch do šiestich rokov.

Parížske metro premenuje šesť staníc

Parížske metro sa rozhodlo osláviť triumf francúzskych futbalistov na majstrovstvách sveta v Rusku dočasným premenovaním šiestich staníc. Dve budú niesť meno trénera Didiera Deschampsa.

Po strojcovi úspechu, ktorý ako tretí futbalista v histórii získal titul ako hráč aj ako tréner, sa premenuje stanica "Notre-Dame des Champs" na "Notre Didier Deschamps", teda v preklade Náš Didier Deschamps. A stanica na preslávenom parížskom bulvári "Champs-Élysées - Clemenceau" ponesie meno "Deschamps-Élysées - Clemenceau".

Svoju stanicu dostane aj kapitán a brankár Hugo Lloris, keď dočasne prevezme poctu svetoznámemu spisovateľovi Victorovi Hugovi, ktorého stanica po novom ponesie meno "Victor Hugo Lloris".

Menších úprav sa dočkajú aj ďalšie tri stanice, okrem iného "Charles de Gaulle - Etoile" sa premieňa na "On a 2 étoiles". To v preklade znamená Máme dve hviezdy s odkazom na to, že po druhom titule majstrov sveta si francúzska reprezentácia môže dať na dresy druhú hviezdu.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 11:30