StoryEditor

Hantuchová zdolala svoj idol

14.03.2007, 23:00
"Keď som začínala s kariérou, hra Martiny Hingisovej sa mi veľmi páčila," povedala slovenská tenistka Daniela Hantuchová po postupe do štvrťfinále dvojhry na turnaji v kalifornskom Indian Wells.

"Keď som začínala s kariérou, hra Martiny Hingisovej sa mi veľmi páčila," povedala slovenská tenistka Daniela Hantuchová po postupe do štvrťfinále dvojhry na turnaji v kalifornskom Indian Wells. Hingisovú, bývalú svetovú jednotku zo Švajčiarska, zdolala 6:4, 6:3. "Bola pre mňa tenisovým idolom," dodala Hantuchová. Z celkovej dotácie turnaja 2,1 milióna dolárov tak slovenská tenistka zarobila už približne 22-tisíc (okolo 570-tisíc korún).

Hingisová opäť nestačila
Slovenská tenistka vyradila z turnaja ženského okruhu rodáčku z Košíc, Hingisovú, už druhýkrát v priebehu dvoch týždňov. Na turnaji v katarskej Dauhe zvíťazila po vyrovnanom priebehu 1:6, 6:4 a 6:4. Už po tomto triumfe bola spokojná s víťazstvom nad hráčkou prvej desiatky svetového rebríčka. "Určite je to veľmi vzácne víťazstvo a som rada, že sa mi podarilo zdolať Hingisovú," povedala po katarskom víťazstve Hantuchová. A dokázala to opäť. Hantuchová sa prebojovala medzi posledných osem hráčok v Indian Wells po prvýkrát od roku 2002, keď ho aj vyhrala. Dodnes je to pre slovenskú tenistku jediné turnajové víťazstvo na ženskom okruhu.
"Bol to skvelý zápas, veľmi som sa tešila, že nastúpim proti Hingisovej na centrálnom dvorci. Mám veľmi pekné spomienky spred piatich rokov, keď som ju na tomto turnaji porazila vo finále," povedala Hantuchová.
Základom úspechu 23-ročnej Popradčanky bolo veľmi dobré prvé podanie, keď dosiahla sedem priamych bodov a mala vysokú percentuálnu úspešnosť jeho využitia. "Veľmi dobre som zvládala prvé podanie v dôležitých momentoch zápasu, pomohol mi k niekoľkým víťazným hrám," uviedla Hantuchová. Slovenská tenistka upravila vzájomnú bilanciu zápasov proti Hingisovej na 3:2 vo svoj prospech.

Zastavila ju mladá Izraelčanka?
Súperkou Hantuchovej v boji o postup do semifinále bola 19-ročná talentovaná Izraelčanka Šahar Peerová. V ich doteraz jedinom vzájomnom súboji bola vo Wimbledone v roku 2005 úspešnejšia Slovenka, keď zvíťazila 6:2, 2:6 a 6:3. Štvrťfinalistka tohtoročného Australian Open zažíva najúspešnejšie obdobie v tenisovej kariére. Pred turnajom v Indian Wells sa jej darilo aj na podujatí v americkom Memphise na konci februára. Vo finále ju však deklasovala Američanka Venus Williams výsledkom 1:6, 1:6. Peerová je považovaná za jednu z najtalentovanejších tenistiek sveta, keďže už v 14 rokoch sa dostala prvýkrát do svetového rebríčka. V roku 2004 zvíťazila na juniorskom turnaji Australian Open. Dosiaľ zaznamenala tri turnajové víťazstvá, všetky v minulom roku.
Pre zámorské médiá Hantuchová odpovedala aj na otázku, či je schopná zopakovať svoje víťazstvo v Indian Wells z roku 2002. "Cítim sa naozaj dobre na tohtoročnom turnaji. Nepozerám sa však až tak ďaleko, idem od zápasu k zápasu."

ČO DOSIAHLA SLOVENSKÁ JEDNOTKA:
Víťazné turnaje vo dvojhre 1
Turnajové triumfy vo štvorhre 8
Výška prémií z turnajov 4,36 milióna dolárov
Najlepšie vo svetovom rebríčku 5. miesto
Víťazné zápasy na turnajoch 277
Počet zápasových prehier 170
Súčasné postavenie v rebríčku 18. miesto

Postavenie v rebríčku a výsledky v Indian Wells
Rok Pozícia Indian Wells
2000 108 neštartovala
2001 38 1. kolo
2002 8 víťazstvo
2003 19 osemfinále
2004 31 2. kolo
2005 19 2. kolo
2006 18 neštartovala

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 05:35