StoryEditor

Manchester na Old Trafforde nezaváhal

11.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Futbalová Liga majstrov má za sebou prvé stretnutia 3. predkola. Po šiestich utorkových stretnutiach bolo včera večer na programe ďalších desať zápasov vrátane duelu Artmedia Bratislava -- Partizan Belehrad, ktoré sa skončili po uzávierke tohto vydania HN.
Po utorkových stretnutiach majú najbližšie k postupu do hlavnej fázy Glasgow Rangers a FC Villarreal. Škótsky majster zvíťazil na pôde cyperskej Famagusty 2:1 a rovnakým rozdielom vyhral aj španielsky Villarreal v anglickom Evertone. Zo slovenských hráčov zasiahol do hry iba útočník Marek Penksa, ktorý v Krakove vybehol na trávnik v 64. minúte a pomohol domácej Wisle k víťazstvu 3:1 nad Panathinaikosom Atény, hoci hostia viedli už od 4. minúty zásluhou poľského reprezentanta Emmanuela Olisadebeho.
Rozhodcovská trojica zo Slovenska Vladimír Hriňák -- Ján Šuniar, Marián Ružbarský viedla zápas v Osle, kde domáci Valerengen zdolal belgický FC Bruggy tesne 1:0, rovnako ako Betis Sevilla finalistu LM z roku 2004 AS Monaco. Jediný gól strelil až v poslednej minúte brazílsky útočník Edu. "Myslím si, že sme si ho zaslúžili, pretože najmä v prvom polčase sme mali jasnú prevahu," uviedol tréner Betisu Llorenc Serra Ferrer.

Protesty fanúšikov
Postup do skupinovej fázy by nemal uniknúť ani Manchestru United. Na Old Trafforde potvrdil úlohu favorita a maďarského majstra VSC Debrecín zdolal hladko 3:0. "Hrali sme naozaj dobre, v obrane aj v útoku ako jeden tím. Súperovi sme takmer nič nedovolili," vyhlásil strelec druhého gólu Manchestru Ruud van Nistelrooy. Slovenský defenzívny stredopoliar Otto Szabó za hostí nenastúpil. Stovky fanúšikov anglického futbalového klubu pred zápasom opäť protestovali voči prevzatiu klubu Američanom Malcolmom Glazerom. Priaznivci ManU sa doteraz nezmierili s faktom, že americký podnikateľ v máji získal väčšinu akcií klubu, a tak využili prvý domáci súťažný duel, aby dali najavo spoje rozčarovanie. Na stretnutí boli navyše prítomní aj Glazerovi synovia Joel, Avram a Bryan, ktorí pred šiestimi týždňami opúšťali štadión pod ochranou polície. Fanúšikovia klubu z Old Traffordu prišli na štadión zámerne päť minút po začiatku duelu a divákov, ktorí jednohlasne spievali "verím, že Glazer zomrie", eskortovali policajti. Priaznivci ManU napriek nesúhlasu s vedením klubu naďalej podporujú súčasného kouča Alexa Fergusona i jeho zverencov. "Naďalej stojíme za Alexom Fergusonom, ale nepáčia sa nám vysoké a potenciálne nebezpečné dlhy, ktorými Glazer zaťažil klub," skonštatoval Oliver Houston, hovorca združenia Shareholders United, ktoré tvoria fanúšikovia klubu. Napriek protestom kouč mužstva Alex Ferguson pred zápasom s Debrecínom vyzval fanúšikov, aby podporili nové vedenie klubu. *Sympatizujem s našimi priaznivcami. Nikto ich nepodporoval viac ako ja," vyhlásil tréner tímu. "Keď sme sa však stali verejnou s.r.o., niekto nás musel kúpiť. Spojme sa a buďme skutočne jednotní. Iba tak môžeme dosiahnuť úspech."

Liga majstrov
Výsledky 3. predkola, utorok:
Anorthosis Famagusta -- Glasgow Rangers 1:2 (0:0), Wisla Krakov -- Panathinaikos Atény 3:1 (1:1), Oslo -- FC Bruggy 1:0 (0:0), Manchester United -- VSC Debrecín 3:0 (1:0), FC Everton -- Villareal 1:2 (1:2), Betis Sevilla -- AS Monaco 1:0 (0:0)

Intertoto: Najbližšie k postupu Lens a La Coruňa
V úvodných troch finálových zápasoch letnej futbalovej súťaže UEFA Intertoto Cup nevyužil výhodu domáceho prostredia iba rumunský Kluž, ktorý remizoval s francúzskym RC Lens 1:1. Rumuni si však môžu spytovať svedomie, pretože si vypracovali dostatok gólových príležitostí, no trestuhodne ich zahadzovali. V dobrej pozícii je aj španielska La Coruňa. Francúzskemu Marseille strelila dva góly a neinkasovala ani jeden. Druhý španielsky zástupca FC Valencia prehral v Hamburgu 0:1 po góle Barbareza, ktorý v 85. minúte nútene opustil ihrisko po druhej žltej karte a v odvete o dva týždne bude svojmu tímu citeľne chýbať. Úspešné tímy z finále budú pokračovať v 1. kole Pohára UEFA. Prvé zápasy finále UEFA Intertoto Cupu: CFR Kluž -- RC Lens 1:1 (0:1), La Coruňa -- Ol. Marseille 2:0 (0:0), Hamburger SV -- Valencia 1:0 (0:0)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 08:03