StoryEditor

Vodáci idú na scénu, úspech zaručený

03.08.2006, 00:00
Slovensko sa opäť môže tešiť na medaily našich reprezentantov. Dnes sa totiž začínajú v Česku jubilejné 30. majstrovstvá sveta vo vodnom slalome, kde patria naši pretekári k absolútnej svetovej špičke. O zaručenom úspechu nepochybuje nikto, veď mená ako Michal Martikán, Elena Kaliská či bratia Pavol a Peter Hochschornerovci sú na každom významnom podujatí zárukou úspechu. Inak by tomu nemalo byť ani na kanáli v pražskej Troji.

Slovensko sa opäť môže tešiť na medaily našich reprezentantov. Dnes sa totiž začínajú v Česku jubilejné 30. majstrovstvá sveta vo vodnom slalome, kde patria naši pretekári k absolútnej svetovej špičke. O zaručenom úspechu nepochybuje nikto, veď mená ako Michal Martikán, Elena Kaliská či bratia Pavol a Peter Hochschornerovci sú na každom významnom podujatí zárukou úspechu. Inak by to nemalo byť ani na kanáli v pražskej Troji.

Trať našim vyhovuje
"Príprava prebehla podľa predstáv. Do Prahy sme pricestovali s predstihom, tak sme tu mohli absolvovať niekoľko sústredení, aby sme sa aklimatizovali na tento kanál," povedal pre HN pred začiatkom šampionátu vedúci slovenskej výpravy Róbert Orokocký. Trať v Troji je špecifická, ale ľahšia ako u nás v Čunove, čo by našim pretekárom malo vyhovovať. "Voda v Troji je lenivá, to znamená, že nemá taký rýchly spád, prúd nie je až taký silný. Ale hlavne v spodnej časti trate sú obrovské vlny, čím sa trať stáva zákernou," poznamenal Orokocký.

Zopakovať minulý rok
Slováci budú z minuloročného šampionátu v austrálskom Penrithe obhajovať medaily vo všetkých štyroch kategóriách. Pred rokom získala zlato Elena Kaliská v K1 žien, striebro Milan Kubáň s Mariánom Olejníkom v C2 a bronz Michal Martikán v C1. Peter Cibák odchádzal ako prvý Slovák v histórii s medailou z MS v kategórii kajakárov, keď získal bronz. V Prahe sa bude snažiť slovenská výprava nadviazať na minuloročný úspech. "Minimálne v troch kategóriách máme medailové ambície. Boli by sme radi, keby sme aj v súťaži kajakárov dosiahli solídne umiestnenie," doplnil na margo cieľov vedúci výpravy.
Program majstrovstiev sveta sa začína dnes kvalifikáciami, cez víkend sú na programe finálové disciplíny v jednotlivých kategóriách.

Kto bude reprezentovať
C1:
Michal Martikán, Juraj Minčík, Alexander Slafkovský
K1: Peter Cibák, Tomáš Mráz, Ján Šajbidor, Elena Kaliská, Jana Dukátová, Gabriela Stacherová
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Milan Kubáň -- Marián Olejník, Peter a Ľuboš Šoškovci

Posledné najcennejšie úspechy
OH 2004: zlato Kaliská (K1) a Hochschornerovci (C2), striebro Martikán (C1)
MS 2005: zlato Kaliská (K1), striebro Kubáň -- Olejník (C2), bronz Martikán (C1) a Cibák (K1)
ME 2006: zlato Kaliská (K1), striebro Hochschornerovci (C2) a Martikán (C1)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 06:07