StoryEditor

Abramovič ukončil "studenú" vojnu

17.04.2007, 00:00
Ruský ropný oligarcha a majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič ukončil "studenú vojnu" s trénerom londýnčanov José Mourinhom. Rozprávali sa prvýkrát za posledné štyri mesiace.

Ruský ropný oligarcha a majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič ukončil "studenú vojnu" s trénerom londýnčanov José Mourinhom. Rozprávali sa prvýkrát za posledné štyri mesiace. Prispel k tomu postup Chelsea do finále Anglického pohára, po triumfe nad Blackburnom, 2:1 po predĺžení. "Stretli sme sa, vzájomne sa objali, majiteľ klubu mi zablahoželal k postupu do finále," uviedol Mourinho. Chelsea má v tejto sezóne možnosť získať štyri trofeje. Jednu, za triumf v Ligovom pohári už má.

Abramovič sa staral
Ruský miliardár sa po víťazstve nad Blackburnom objavil aj v šatni svojho tímu a gratuloval hráčom k úspechu. Rovnako ako v prípade kouča Mourinha, aj hráčov prišiel pozdraviť po štyroch mesiacoch. Napäté vzťahy medzi dvoma najvplyvnejšími ľuďmi v londýnskej Chelsea ochladli na začiatku roka. V tom čase bolo Abramovičovým želaním rozšíriť trénerov prvého tímu o izraelského kouča Avrama Granta. Mourinho však odmietol rozšíriť svoj realizačný tím. Potreboval však hráčov, keďže Chelsea trápili zranenia opôr, gólmana Petra Čecha, kapitána Johna Terryho či záložníka Joea Colea. U Abramoviča sa nestretol s pochopením a v zimnom prestupovom období nedostal na nákup posíl ani libru. Mohol k tomu prispieť aj najdrahší prestup v histórii anglickej ligy. V lete 2006 zaplatila Chelsea za útočníka Andreja Ševčenka 30 miliónov libier. Ukrajinský strelec sa počas celej sezóny trápi a v 28 ligových súbojoch dal len 4 góly.

Nástupca? Výmysel bulvárov
V čase, keď odštartovala kríza medzi majiteľom tímu a trénerom Mourinhom, začali sa v Anglicku objavovať informácie o jeho možných nasledovníkoch. Začiatkom roka bol najvážnejším kandidátom na trénerský post Holanďan Guss Hiddink, súčasný kouč ruskej reprezentácie. V hre bol aj úspešný tréner Inter Miláno Roberto Mancini. Najnovšie sa vedenie Chelsea začalo zaujímať o bývalého kouča nemeckej reprezentácie Jürgena Klinsmanna. Všetky tieto špekulácie však Mourinho odmieta. "Každá správa o mojom nasledovníkovi je výmysel bulvárnych denníkov," uviedol Mourinho. Naopak, o služby portugalského kouča má záujem španielsky gigant Real Madrid a objavili sa informácie o záujme anglickej futbalovej federácia na post hlavného trénera národného tímu. "Povedal som už asi 200-krát, že chcem splniť svoju zmluvu v Chelsea a naši fanúšikovia mi môžu veriť. Ja nie som klamár," skonštatoval Mourinho. Kontrakt Portugalčanovi vyprší v roku 2010. V prípade, že sa ju Abramovič rozhodne zrušiť, bude Mourinho bohatší o 30 miliónov eur.

Vrchol sezóny v znamení dvoch veľkoklubov
V troch rôznych súťažiach, z toho dvakrát s finálovou príchuťou, by mohlo prísť k meraniu síl medzi dvoma suverénmi anglickej futbalovej scény - FC Chelsea a Manchestrom United. A to v priebehu 15 májových dní. Oba tímy sa stretnú najskôr 9. mája v predposlednom kole anglickej Premier league. O 11 dní sa proti sebe postavia vo finále najstaršej klubovej súťaže v Európe, v Anglickom pohári. Do tretice je možný ich finálový súboj v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta, v Lige majstrov. V ceste im však stoja ešte semifináloví súperi, Chelsea sa stretne s Liverpoolom a na Manchester United čaká talianske Miláno.

KOHO KÚPIL DO CHELSEA
Meno hráča Odkiaľ Cena v mil. libier V mil. korún
2004
Peter Čech Rennes (Fra.) 7 344
Paulo Ferreira Porto (Por.) 13 639
Arjen Robben Eindhoven (Hol.) 12 590
Mateja Kežman Eindhoven (Hol.) 5 245
Didier Drogba Marseille (Fra.) 24 1180
Tiago Benfica (Por.) 8 393
Ricardo Carvalho Porto (Por.) 20 984
2005
Jiří Jarošík CSKA Moskva (Rus.) 3 147
Asier Del Horno Bilbao (Špa.) 8 393
Shaun Wright-Phillips Manchester City (Ang.) 21 1033
Michael Essien Lyon (Fra.) 26 1279
2006
Andrej Ševčenko AC Miláno (Tal.) 30 1479

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 15:13