StoryEditor

Rusko žiada ITF o semifinále proti USA na neutrálnej pôde

11.07.2007, 08:07
Autor:
SITASITA

Kapitán ruského fedcupového družstva a zároveň prezident Ruskej tenisovej federácie Šamil Tarpiščev požiadal Medzinárodnú tenisovú federáciu (ITF) o preloženie víkendového semifinálového stretnutia Pohára federácie 2007 tenisových reprezentačných družstiev žien proti USA zo Stowe vo Vermonte na neutrálnu pôdu. Dôvodom je neudelenie víza pre samotného Tarpiščeva, ktorý je aj členom Medzinárodného olympijského výboru a zúčastnil sa na 119. zasadnutí MOV v Guatemala City, musel však odletieť nazad do Moskvy a stále nedostal americké vízum. "Predpisy ITF ukladajú hostiteľovi povinnosť umožniť vstup do krajiny všetkým členom výpravy. Mne však americké úrady zamietli žiadosť o udelenie víza," posťažoval sa Tarpiščev už nielen domácim médiám.
"Už som mohol a mal byť s mojím tímom v Spojených štátoch. Z Guatemaly stačili dve hodinky letu. Namiesto toho som musel cestovať dvanásť hodín do Moskvy, trčím doma a cítim sa bezmocne. Hráčky sú už za Atlantikom a zatiaľ bez trénera. Je to nonsens a takýto postup sa prieči všetkým medzinárodným normám férovej súťaže," rozhorčene vyhlásil Š. Tarpiščev. Americké veľvyslanectvo v Moskve odmietlo celú záležitosť komentovať.
Tarpiščev pripomenul, že problémy so vstupom do USA mal už v rokoch 1996 a 2002: "V Atlante som mal pohyb obmedzený na dejisko a jeho blízke okolie. Do Salt Lake City som sa dostal až na druhý týždeň zimných olympijských hier, takže som nie vlastnou vinou zmeškal rokovanie MOV." Šéf ruského tenisu vyslovil odhad, že obštrukcie vyvstávajú z niekdajších špekulácií médií o jeho spojení s mafiou. Tarpiščev vehementne poprel takéto väzby.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 11:41