StoryEditor

Kvalifikácia už pozná kvarteto postupujúcich

12.09.2003, 00:00
V štyroch krajinách sa včera oslavoval postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Portugalsku. Rozhodujúci krok vo svojich kvalifikačných skupinách spravili futbalisti Francúzska, Česka, Bulharska a Švédska, ktorí majú už bez ohľadu na výsledok v poslednom kole zabezpečené víťazstvo v skupine a tým aj účasť na šampionáte.
V štyroch krajinách sa včera oslavoval postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Portugalsku. Rozhodujúci krok vo svojich kvalifikačných skupinách spravili futbalisti Francúzska, Česka, Bulharska a Švédska, ktorí majú už bez ohľadu na výsledok v poslednom kole zabezpečené víťazstvo v skupine a tým aj účasť na šampionáte. Spanilú postupovú jazdu predviedli najmä futbalisti Francúzska. Úradujúci majstri Európy prešli podľa očakávania kvalifikačnými stretnutiami ako nôž maslom, keď pred posledným ôsmym kolom majú plný počet bodov a impozantné skóre 26:2. Vo veľkom si však letenky do Portugalska vybojovali aj reprezentanti Česka. V siedmich stretnutiach stratili len jediný bod, keď remizovali v Rotterdame s Holandskom 1:1. V stredajšom zápase pravdy dokázali spolufavorita skupiny na domácej pôde zdolať (3:1) a po tretí raz za sebou sa kvalifikovali na európsky šampionát. Na hre českého tímu je viditeľný rukopis úspešného trénera Karola Brücknera, ktorý od svojho príchodu do tejto funkcie (november 2001) absolvoval so svojimi zverencami 17 stretnutí bez jedinej prehry. Po tretí raz si postup na vrcholné európske podujatie vybojovali aj futbalisti Švédska. "Tri korunky" potvrdili pozíciu lídra skupiny víťazstvom v Poľsku (2:0), pričom domácich futbalistov nechali spoločne s Maďarskom a Lotyšskom, aby sa "pobili" o barážové miesto. K tomu má prekvapujúco najbližšie Lotyšsko. Výborne rozohranú kvalifikáciu si podľa očakávania nepokazili Bulhari, keď rozdielom triedy (3:0) zvíťazili v Andore. Vo zvyšných šiestich skupinách sa o priamych postupujúcich rozhodne až v poslednom kole.
Veľmi zaujímavé rozuzlenie bude mať aj naša 7. kvalifikačná skupina. Po očakávanom víťazstve Anglicka nad Lichtenštajnskom (2:0) budú futbalisti Albiónu bojovať o prvé postupové miesto s Tureckom, ktoré na nich stráca jeden bod. Zverenci trénera Seňola Günesa však budú mať v tomto "finálovom" stretnutí výhodu domáceho prostredia. Pred obávaným zápasom v Istanbule plánujú tréneri anglickej a tureckej reprezentácie spoločné stretnutie, aby zmiernili nepriateľskú atmosféru medzi fanúšikmi oboch táborov. Súboj sa totiž uskutoční 11. októbra v Istanbule, teda v meste, kde pred troma rokmi prišiel pri príležitosti Pohára UEFA o život fanúšik Leedsu United.

Čo rozhoduje v prípade rovnosti bodov
1. Bodový rozdiel zo vzájomných zápasov.
2. Gólový rozdiel zo vzájomných zápasov.
3. Počet gólov dosiahnutých na ihrisku súpera.
4. Štatistiky zo všetkých kvalifikačných zápasov: a) gólový rozdiel, b) počet dosiahnutých gólov, c) počet gólov dosiahnutých na ihrisku súpera.
5. Tabuľka Fair play.
6. Žreb.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 22:11