StoryEditor

Hľadá sa nový Pálffy

19.06.2007, 00:00
Žigmund Pálffy, Peter Bondra, Miroslav Šatan, Marián Hossa či Pavol Demitra. Všetky hviezdy slovenského hokeja sa zúčastnili na udalosti, ktorá neskôr navždy zmenila ich život.

Bol to vstupný výber talentovaných hokejistov do zámorskej profiligy - draft do NHL. Ich kroky budú nasledovať ďalšie nádeje tohto športu, keďže tento piatok sa v americkom Columbuse koná už 45. ročník tohto podujatia. Najvýhodnejšiu pozíciu a právo prvého výberu získalo na tento rok mužstvo Chicaga Blackhawks. "Draft je pre hokejistov vstupná brána do NHL," povedal pre HN hráčsky agent Miroslav Michalek.

Najväčšie šance má Skokan
Podľa prognóz zámorských médií bude najvyššie vybraným Slovákom tohtoročného draftu odchovanec popradského hokeja, útočník David Skokan. Ten už dva roky pôsobí v juniorskej kanadskej súťaži v drese Rimouski. Tréner reprezentačného tímu do 20 rokov Jozef Fruhauf to však vidí inak. "Podľa mňa má najväčšie šance na výber topoľčiansky útočník Milan Kytnár," uviedol pre HN Fruhauf.
Zo slovenských brankárov je v rebríčkoch pravdepodobných výberov najvyššie trenčiansky gólman Tomáš Hiadlovský. Záujmu klubov NHL by nemal uniknúť ani ďalší hokejista Trenčína, obranca Juraj Mikuš. Cesta pre našich hokejistov do NHL bude aj po ich draftovaní veľmi náročná. "Dostať sa do zámorskej profiligy je veľmi ťažké. Hráč musí mať šťastie a hlavne pevné zdravie," povedal pre HN finalista tohtoročného Stanley Cupu Andrej Meszároš.

Draft je iba prvý krok do profiligy
Samotný výber hokejistu klubom NHL mu nezaručuje miesto v najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta. "Draft automaticky neotvára dvere do zámorskej profiligy," konštatuje pre HN gólman Colorada Avalanche Peter Budaj, ktorého si "lavíny" vybrali v roku 2001 ako 63. hráča v poradí. "Nedá sa ani opísať, aký som bol vtedy šťastný. Vôbec som s tým nepočítal. Bola to pre mňa veľká vec, uviedol Budaj. Miesto, z ktorého si manažéri zámorských tímov vyberajú hokejistov, nemusí odzrkadľovať aj danosti a kvality hráčov.
"Existuje veľa hráčov, ktorí boli vo výberoch talentov na vedúcich pozíciách, ale nikdy sa v profilige výraznejšie nepresadili," dodal Budaj. Jedným z nich je aj slovenský útočník Marián Cisár, ktorého si v roku 1996 vybral Nashville Predators z 37. miesta. Štyri sezóny hrával v nižších súťažiach, kým sa dostal do prvého tímu "predátorov". Počas troch sezón v NHL odohral 73 zápasov, dnes už sa 29-ročný útočník hokeju nevenuje. História výberov má aj opačné príklady, jedným z nich je najlepší hokejista Slovenska 2003 Pavol Demitra. Desať rokov pred tým ho vybral klub Ottawa Senators až z 227. miesta, a predsa sa stal jedným z najlepších hokejistov sveta.

Manažéri z NHL ohrozia dvadsiatku
Novotvoriaci sa reprezentačný tím Slovenska do 20 rokov má v kádri približne desať hokejistov, ktorí môžu byť draftovaní klubom zámorskej profiligy. "Ak ich niekto vyberie, môžeme očakávať vplyv manažérov zámorských tímov, aby hráči odišli do nižších juniorských súťaží v Amerike a Kanade," skonštatoval pre HN reprezentačný tréner "dvadsiatky" Jozef Fruhauf. Manažment tímov NHL nemôže prinútiť talentovaných Slovákov, aby odišli do zámoria.
"O svojej budúcnosti sa každý hráč rozhodne sám," pokračoval Fruhauf. Vedenie juniorského národného tímu sa bude snažiť kontaktovať generálnych manažérov klubov z NHL, aby spoločne našli najlepšie riešenie pre budúcu kariéru mladých hráčov. Kouč národného tímu neverí, že nejaký draftovaný Slovák sa už v nasledujúcom roku dokázal dostať až do NHL. "Pochybujem o tom, že by sa niekto dostal ihneď od budúcej sezóny do prvého tímu klubu zámorskej profiligy," dodal Fruhauf.

KTO JE DAVID SKOKAN
Odchovanec popradského hokeja sa narodil 6. 12. 1988. V slovenskej extralige v drese Popradu sa predstavil v ročníku 2004/2005, kde odohral osem zápasov, v ktorých nezískal ani bod. Je robustný, 184 centimetrov vysoký a 94 kilogramov vážiaci útočník, ktorý oblieka už druhý rok dres Rimouski v quebeckej juniorskej hokejovej lige v Kanade. Jeho hra je veľmi tvrdá a agresívna, čo potvrdil vo svojej prvej zámorskej sezóne, keď nazbieral v 53 zápasoch 143 trestných minút. V tomto ročníku zaznamenal v 52 súbojoch 14 gólov, 21 prihrávok a na trestnej lavici bol 62 minút. V slovenskej reprezentácii do 20 rokov odohral posledné dva svetové šampionáty. Nastúpil na deväť zápasov, v ktorých nazbieral spolu tri body za tri prihrávky.

Najvyššie draftovaní Slováci
Kto V ktorom roku Mužstvo Poradie vo výbere
1. Marián Gáborík 2000 Minnesota 3
2. Róbert Petrovický 1992 Hartford 9
3. Branislav Mezei 1999 New York Islanders 10
4. Boris Valábik 2004 Atlanta 10
5. Marián Hossa 1997 Ottawa 12
6. Marek Zagrapan 2005 Buffalo 13
7. Žigmund Pálffy 1991 New York Islanders 26
8. Marián Cisár 1996 Los Angeles 37
9. Stanislav Gron 1997 New Jersey 38
10. Jozef Stümpel 1991 Boston 40

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 09:53