StoryEditor

Sekeráš ešte neuzavrel zámorskú kapitolu

13.07.2004, 00:00
Pre zaujímavú rošádu vo svojej kariére sa rozhodol slovenský hokejista Ľubomír Sekeráš. Po tom, čo pochodil s hokejom kus sveta vrátane pôsobenia v NHL, kde obliekal tri roky dres Minnesoty a hral aj v Česku, vo Švédsku či v Rusku, sa tentoraz upriamil na nemeckú DEL. S klubom Norimberg Ice Tigers spečatil zmluvu na jeden rok.

Nemecký hokej nemá vo svete také meno ako napríklad švédsky či český, prečo ste ho uprednostnili?
- Rozhodoval som sa medzi Norimbergom a švédskym Södertälje, kde som pôsobil aj v minulej sezóne. Vo Švédsku však platí špecifický daňový systém, podľa ktorého musí klub zaplatiť za hráča na začiatku nového ročníka oveľa viac, než počas sezóny. Vedenie Södertälju preto chcelo, aby som prišiel až v novembri. Na to som nepristal, lebo nie je príjemné naskočiť do sezóny tak neskoro. Norimberčania si ma navyše získali svojou férovosťou a vyhliadkami do sezóny.
Akými?
- Budujú nový káder a americký tréner stavia na útočné typy. Preto som mu padol do oka. Na druhej strane takýto systém vyhovuje aj mne, lebo mám rád podporu ofenzívy aj ako obranca.
Neobávate sa povestnej nemeckej brutality?
- V posledných rokoch sa už vytrácajú klasickí bitkári, ktorí sa prišli na ľad iba púšťať do pästných súbojov. Kluby angažujú skôr hráčov, korí zdvíhajú úroveň hokeja. To mi potvrdili viacerí známi, ako aj hráči, ktorí tam pôsobili.
Vaše angažovanie je zrejme aj zásluha slovenského manažéra Otta Sýkoru, ktorý v Norimbergu zastáva tento dôležitý post už niekoľko rokov.
- Pravdaže. Veď predtým v Norimbergu hrali viacerí slovenskí hráči, napríklad Droppa alebo v minulom ročníku Tomík s Cisárom. Teraz je na súpiske zo Slovákov iba Ján Šťastný, ale klub sa podľa mojich informácií už zaujímal o Marcela Hossu a Rastislava Pavlikovského. Bolo by dobré, keby ešte niekto prišiel, bolo by nám veselšie.
Aké sú ambície klubu?
- Bojovať o špičku a najmä dostať sa ďalej v play-off, kde v poslednej sezóne mužstvo vypadlo v prvom kole.
Máte 35 rokov, ešte vás baví "lietať" po svete?
- Hokej ma vzrušuje rovnako ako kedysi a necítim sa starý. Ak budem zdravý, chcem to ešte nejaký rok potiahnuť. Je zaujímavé skúšať rôzne dresy a učiť sa iným herným štýlom.
Na sklonku minulého ročníka ste si odskočili ešte do NHL, aby ste odohrali pár zápasov za Dallas. Je NHL už pre vás uzavretou kapitolou?
- Ak by sa podobná možnosť vyskytla, siahol by som po nej opäť. Prečo nie - veď v kvalitnej súťaži obohacuje každý zápas.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 10:45