StoryEditor

Slovenky neprehrali ani s favorizovanou Čínou

01.08.2007, 07:42
Autor:
SITASITA

Mladé basketbalistky Slovenska nenašli ani v piatom vystúpení na majstrovstvách sveta do 19 rokov v Bratislave premožiteľky a v utorňajšom stretnutí osemfinálovej E-skupiny zdolali favorizovanú Čínu 66:61 (26:29). Zverenky trénera Željka Vukičeviča rozhodli o svojom víťazstve v dramatickom závere, keď nedovolili súperkám otočiť skóre. V stredu 1. augusta o 18.00 h sa slovenské basketbalistky v Sibamac aréne NTC stretnú s rovesníčkami z USA v boji o víťazstvo v E-skupine.

Osemfinálová E-skupina:
Slovensko - Čína 66:61 (10:10, 16:19, 25:16, 15:16)
Slovensko: Palušná 17, Minčíková 15, Krč-Turbová 5, Kandráčová 0, Černáková 0 (Pindrochová 14, Kovaľová 7, Beňušková 5, Slimáková 3, Tetemondová 0)
Najviac bodov Číny: Banban Jang a Fei Cao po 14
TH: 24/17 - 8/7, fauly: 11 - 20, trojky: 11/3 - 17/4, rozhodovali: Chiari (Tal.), Čebyšev (Ukr.) a Estafanous (Egypt), 1200 divákov

Oba tímy zápasili v úvode nielen s tvrdou obranou súpera, ale aj s vlastnou nervozitou, keď hráčky nedokázali premeniť viacero jasných pozícií. Bojovalo sa o každú loptu, o každý bod. V 8. min sa Slovenky po brejku Kovaľovej ujalo vedenia 10:6, ale až do konca prvej štvrtiny už neskórovali a Číňankám sa zároneň s klaksónom podarilo vyrovnať. V 15. min bolo po presnej trojke Minčíkovej 21:16 pre domáce basketbalistky. Čína však so svojim súperom držala krok a o necelé dve minúty vyrovnala. Po viacerých nepresnostiach v hre mladých Sloveniek sa dokonca ujali Ázijčanky vedenia (27:24) a aj do šatní sa išlo s trojbodovým náskokom pre Čínu (29:26). Nástup Sloveniek do druhého polčasu mladé Číňanky pribrzdili a opäť sa bojovalo o každý kúsok palubovky. V záverečnej minúte tretej časti duelu sa však Slovenky od súperiek odpútali a do posledného dejstva vstupovali s náskokom šiestich bodov (51:45). Aj päť minút pred koncom si zverenky trénera Vukičeviča držali odstup (59:52). V dramatickom závere súperky sťahovali náskok SR, ale zápas už neotočili vo svoj prospech.

Hlasy:
Željko Vukičevič (tréner SR): "V úvode sme mali veľa problémov, nedali sme viaceré čisté čance spod koša, čo trochu negatívne ovplyvnilo moje hráčky. V dôležitých chvíľach však družstvo zabralo tak ako v predchádzajúcich zápasoch. Pomohli nám aj výborní diváci. Trochu som testoval viaceré hráčky pred dôležitým štvrťfinálovým stretnutím. Je jedno proti komu budeme hrať, stačí, že to nebude USA. Proti Američankám budem spokojný, ak neprehráme o viac ako 30 bodov."

Diana Beňušková (rozohrávačka SR): "Po všetkých odohraných stretnutiach som verila, že vyhráme. Som rada, že som dostala príležitosť. Od trénera som mala za úlohu ubrániť hráčku Číny s číslom štyri a myslím si, že sa mi to podarilo. V predchádzajúcich dueloch šampionátu totiž dávala dosť bodov. Vyhrať chceme aj proti USA, veď to je súper z mäsa a kostí ako my."

Katarína Pindrochová (krídelníčka SR): "Čína hrala rýchlo a mala k dispozícii aj vysoké pivotky. Naše víťazstvo je však zaslúžené. Pred zápasom sme sa zamerali najmä na obranu. Tréner nám povedal, že máme hrať, čo vieme. Vyzýval nás, aby sme sa ich najmä nebáli. Aj proti USA ideme naplno a budeme hrať proti nim rovnako ako proti ostatným družstvám."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 22:36