StoryEditor

Robitaille: Višňovský si zaslúži každý cent platu

27.09.2007, 00:00
Ľubomír Višňovský je naozaj výborný hráč, čo dokázal v každej zo siedmich sezón, ktoré tu odohral. Zaslúži si každý jeden cent zo svojho platu.

Počas dvadsaťročnej kariéry v zámorskej NHL dokázal nastrieľať 726 gólov. Medzi krídelníkmi nikto v histórii neskóroval toľkokrát ako bývalý hráč Los Angeles Kings, Pittsburghu Penguins, New Yorku Rangers a Detroitu Red Wings - Luc Robitaille. S tímom "červených krídel" sa tešil pred piatimi rokmi zo zisku svojho jediného titulu v zámorskej profilige. "Všetky moje úspechy prevyšuje víťazstvo v Stanley Cupe," tvrdí v rozhovore pre HN Robitaille.

Na konci minulej sezóny ste skončili s aktívnou činnosťou. Prečo?
Hral som v NHL dvadsať rokov, to je veľmi dlhé obdobie, proste som si povedal, že stačilo. Som šťastný, že som ukončil kariéru, ktorá mi priniesla mnoho zábavy a slávy.

Nebude vám to napätie, každodenné tréningy či radosť po strelení gólu chýbať?
Myslím si, že nie. Najlepšie na mojej novej práci je to, že ráno vstanem z postele a necítim žiadne bolesti, nemusím sa obávať zranení.

Počas dlhoročnej kariéry ste dosiahli veľmi veľa úspechov. Na čo ste však najviac pyšný?
Jednoznačne na triumf v Stanleyho pohári 2002. Tie víťazné pocity boli neopakovateľné. S titulom majstra sveta s Kanadou z roku 1994 sa to vôbec nedá porovnávať.

Od mája ste sa stali prezidentom Los Angeles Kings pre obchodné operácie. Čo to predstavuje?
Riadim tím ľudí, ktorý buduje najmä prostredníctvom marketingu dobré meno pre klub a, samozrejme, aj zisk. Verím, že sa mi v novej funkcii bude dariť minimálne rovnako, ako keď som hrával.

Aký bol prvý problém, ktorý ste museli riešiť ako nový prezident pre obchodné operácie?
Od môjho príchodu sa snažíme prebudovať našu organizáciu, aby sa stala jednou z najsilnejších nielen v NHL, ale v americkom športe vôbec. Doteraz boli oddelenia rozkúskované, mojou úlohou je ich spojiť.

Čo očakávate od mužstva "kráľov", prvýkrát z pozície vedenia klubu, v novej sezóne?
Jediné. Aby mužstvo podávalo oveľa kvalitnejšie výkony a dosiahlo lepšie výsledky ako v poslednom ročníku, v ktorom sme skončili takmer na poslednom mieste.

Pred touto sezónou ste získali Michala Handzuša a Ladislav Nagya. Bude tím s nimi silnejší?
Obaja sú to skvelí hokejisti, verím, že sa nám ich príchod vyplatí a pomôžu mužstvu k postupu do play-off.

S tretím Slovákom v zostave "kráľov" podpísal klub nový kontrakt takmer na 6 miliónov dolárov na sezónu. Nie je to priveľa?
Ľubomír Višňovský je naozaj výborný hráč, čo dokázal v každej zo siedmich sezón, ktoré tu odohral. Zaslúži si každý jeden cent zo svojho platu.

Každý klub v NHL má miliónové rozpočty. S akým v novom ročníku pracuje váš?
Na tento ročník je jeho výška približne 110 miliónov dolárov (viac ako 2,6 miliardy korún, pozn. red.).

Na čo Los Angeles Kings míňajú najviac peňazí z tohto rozpočtu?
Takmer polovicu z neho tvoria náklady na platy hráčov, okolo 50 miliónov dolárov. Zvyšok tvoria mzdy realizačnému tímu, financie na ubytovanie a cestovanie a v neposlednom rade aj na platy ostatných zamestnancov klubu.

Koľko ľudí pracuje pre Los Angeles Kings?
Pod mojím vedením, teda na obchodnom oddelení, je ich 60. Približne rovnaký počet pracuje na hokejovom oddelení. Povedzme, že vrátane hráčov a realizačného tímu máme do 200 zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:59