StoryEditor

Šéf rozhodcov by mal odstúpiť, tvrdí Ján Filc

10.10.2007, 00:00
V našej hokejovej extralige je už, zdá sa, možné všetko. Na dôležitom poste predsedu rozhodcovskej komisie najvyššej súťaže je bývalý medzinárodný arbiter Anton Danko. Zároveň je prezidentom hokejového klubu Poprad, ako aj primátorom rovnomenného mesta.

V nedeľňajšom stretnutí 12. kola súťaže medzi Nitrou a Popradom sa na ľade udiali neskutočné veci. Nitrania viedli po prvej tretine 4:0 a klubu, ktorý riadi práve predseda rozhodcov, sa podarilo s výraznou podporou hlavného rozhodcu Petra Jonáka duel otočiť na 5:4. "Akonáhle niečo s rozhodovaním súvisí s Popradom, tak sa hovorí o tom, že rozhodca to urobil kvôli tomu, že pán Danko je jeho nadriadeným. Môj pocit je taký, že spoločnosť to vníma negatívne a pán Danko by svoje ďalšie pôsobenie na tomto poste mal zvážiť," uviedol pre HN viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Ján Filc.

Nitrania sa búria
Podľa predsedu nitrianskeho klubu Jána Plandoru mohli všetci na štadióne vidieť, že v ňom nebolo všetko v poriadku. "Ak uvedený zápas nebol účelovo zmanipulovaný, mal by šéf komisie rozhodcov prijať zásadné stanovisko navrhnúť arbitrom exemplárne tresty," skonštatoval Plandora. Rozhodca Peter Jonák si za nevydarený výkon nezapíska jeden mesiac. Čo sa vlastne stalo? Pochybné rozhodovanie Jonáka sa začalo v druhej tretine, keď poslal Nitru trikrát do oslabenia pre príliš veľa hráčov na ľade, a štvrtýkrát v poslednej tretine. Štyri minúty pred koncom. "Uvedeným konaním rozhodcovia vážne zasiahli do tempa domáceho mužstva. Naopak, totožné priestupky na strane Popradu napriek signalizovaniu domácimi hráčmi i reakcii divákov zostali nepovšimnuté," uvádza sa v stanovisku nitrianskeho klubu. V závere zápasu dostal Nitran Martin Gálik veľmi prísny trest na 5 minút plus do konca zápasu, počas ktorého Poprad otočil z 3:4 na 5:4.

Šéf rozhodcov neodstúpi
Odvolať Antona Danka z tohto postu môže jedine výkonný výbor nášho zväzu na podnet predstaviteľov jednotlivých extraligových klubov. Viceprezident nášho zväzu však uviedol, že jeho odchod nehrozí. "Určite neodstúpi. Viackrát verejne deklaroval, že ovplyvňovanie výsledkov z jeho strany nepripadá do úvahy a ja verím a chcem veriť, že to tak je," skonštatoval Filc. Samotný Danko k tejto udalosti zaujal jediné stanovisko. "Do funkcie ma schválili na návrh prezidenta Juraja Širokého delegáti kongresu nášho zväzu. Zodpovedám sa im a o svojej práci predkladám hodnotenie výkonnému výboru," tvrdí Danko.
Vladimír Trávniček

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 06:05