StoryEditor

Fínsku hviezdu ničia drogy

13.12.2007, 23:00

Niekdajšia hokejová hviezda "Suomi" Jere Karalahti má opäť problémy s drogami. Bývalého reprezentačného obrancu obvinila polícia z prechovávania kokaínu a amfetamínových látok. Fínsky hokejový majster Kärpät Oulu sa tak tento týždeň definitívne rozhodol ukončiť so svojím problematickým obrancom ďalšiu spoluprácu.
Nepomohli ani lekárske prehliadky
Fínskemu klubu nepomohla ani klauzula v hráčovej zmluve, ktorá mu pre jeho neustále problémy s drogami nariaďovala pravidelné lekárske prehliadky. Karalahtiho ešte v novembri na krátky čas zatkla fínska polícia v súvislosti s rozsiahlym vyšetrovaním obchodu s kokaínom a amfetamínom. Medzi zadržanými boli podľa fínskych médií okrem bývalej hokejovej hviezdy aj niekoľkí členovia motorkárskych gangov z Helsínk a okolia. Tridsaťdvaročný obranca mal problémy s drogami už aj v minulosti. Bývalý hráč Los Angeles Kings a Nashvillu musel v roku 2002 kvôli prechovávaniu zakázaných prostriedkov opustiť po šesťmesačnom dištanci aj najprestížnejšiu hokejovú súťaž sveta. Krátko pred vypuknutím škandálu pritom robustný obranca zámorským médiám tvrdil, že je už päť rokov "čistý".
Nie je sám...
Karalahtiho kokaínová aféra pritom nie vo svetovom športe ojedinelá. Pred tromi rokmi mal pozitívny dopingový test na túto zakázanú látku rumunský futbalový útočník v službách anglického klubu Chelsea Londýn Adrian Mutu. Rumunský reprezentant bol za svoj prehrešok potrestaný šesťmesačným dištancom. Pozitívny test na "biely prášok" zabránil v roku 2000 známemu nemeckému futbalovému trénerovi Christophovi Daumovi trénovať reprezentáciu svojej krajiny. Posledným veľkým prípadom súvisiacim s užívaním tejto zakázanej látky bol nedávny škandál bývalej svetovej tenisovej jednotky Martiny Hingisovej. Košická rodáčka mala pozitívny test na kokaín po tohtoročnom zápase 3. kola wimbledonskej dvojhry, v ktorom podľahla Američanke Laure Granvillovej. Bol to vtedy jej prvý turnaj po dlhšej pauze zapríčinenej problémami s chrbtom a bokom. Švajčiarska tenistka však akékoľvek užívanie zakázanej látky dôrazne poprela. Ako vtedy zdôraznila, žiadnemu profesionálnemu športovcovi by drogy k zvýšeniu výkonnosti nepomáhali, ale naopak skôr škodili.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:12