StoryEditor

Miliardový kolotoč sa roztáča

18.09.2007, 00:00
Najkvalitnejšie futbalové štadióny, na ktorých sa tiesnia desaťtisíce divákov, najlepší hráči planéty a miliardový biznis pre majiteľov klubov a, samozrejme, aj pre Európsku futbalovú úniu (UEFA).

To všetko prináša najprestížnejšia klubová súťaž, Liga majstrov, ktorej hlavná časť - skupinová fáza, sa úvodnými stretnutiami začína dnes. "Pre každého futbalistu je možnosť účinkovať v Lige majstrov pocta. Je radosť hrať na najkrajších štadiónoch sveta pred plnými tribúnami a proti hviezdam svetového futbalu," povedal pre HN Balázs Borbély, ktorý s Artmediou Petržalka zažil súboje v tejto súťaži pred dvoma rokmi.

Favoritom je Barcelona
Podľa najznámejšej európskej stávkovej kancelárie Betandwin, má najväčšie šance na víťazstvo v tomto ročníku "katalánsky" veľkoklub FC Barcelona. Za tisíc stavených korún na Barcelonu môžete vyhrať viac ako päťtisíc. V rebríčku najväčších favoritov za ňou nasleduje klub ruského ropného oligarchu, Romana Abramoviča, Chelsea Londýn. Tisíckorunový tip na ňu vám na konci tohto ročníka môže priniesť 7 500 korún. Za úplných outsiderov nového ročníka súťaže sa považuje štvorica Rosenborg Trondheim, Besiktas Istanbul, pražská Slavia a Steaua Bukurešť. V prípade, že by ste verili niekomu z tohto kvarteta a stavíte tisíc korún, čaká vás polmiliónová výhra.
Biznis pre všetkých
Tipovanie na zápasy je len jednou z množstva oblastí miliónového kolotoča, ktorý sa úvodnými stretnutiami dnes roztáča. UEFA počíta v tomto ročníku s príjmom viac ako 750 miliónov eur (približne 25 miliárd korún). Tvoria ho v prvom rade peniaze za predaj televíznych práv či príjmy od hlavných sponzorov súťaže. Najväčšia časť prerozdelených peňazí putuje na odmeny za účinkovanie klubov v Lige majstrov - takmer 550 miliónov eur. Z toho tri milióny dostáva každý z 32 tímov v hlavnej súťaži už len za postup do nej. Za každé víťazstvo v skupine ďalej získa 325-tisíc eur a za remízu 150-tisíc.
Okrem odmien od UEFA získavajú kluby účasťou v najprestížnejšej súťaži aj ďalšie, tie sú však nevyčísliteľné. Ide o príjem z predaja vstupeniek, rôznych suvenírov, a najmä o možnosť pre futbalistov zviditeľniť sa pred agentmi z celej Európy. "Vďaka Lige majstrov som dostal príležitosť ísť hrať do nemeckej bundesligy - do Kaiserslauternu. Tieto stretnutia sledujú manažéri z najlepších ligových súťaží," uviedol Balázs Borbély.

Slováci si zahrajú šiesti
Napriek tomu, že sa slovenskému majstrovi nepodarilo prebojovať sa do hlavnej súťaže, zahrá si v nej päť našich futbalistov. Už dnes sa v úvodných stretnutiach predstaví hráč Porta Marek Čech, ktorý má možnosť nastúpiť v domácom stretnutí proti víťazovi Ligy majstrov spred dvoch rokov, anglickému Liverpoolu (začiatky všetkých stretnutí sú o 20.45 hod.). Reprezentačný stredopoliar a hráč nórskeho Rosenborgu Marek Saparu nastúpi na pôde jedného z najväčších favoritov súťaže, v Londýne, proti Chelsea. Ostatných štyroch našich čakajú zápasy až zajtra. Sporting Lisabon, ktorého dres oblieka Marián Had, privíta tím anglického majstra - Manchester United. Najväčšiu kolóniu Slovákov v tíme účastníkov Ligy majstrov má Slavia Praha. Dušan Švento je dlhodobo zranený, štart Mateja Krajčíka je ohrozený pre angínu. Proti Steaue Bukurešť tak v drese Slavie pravdepodobne zasiahne do hry iba útočník Milan Ivana.

Micheľ chce pískať finále
Najlepší slovenský rozhodca posledných rokov Ľuboš Micheľ začína v Lige majstrov svoju jubilejnú, desiatu sezónu. Spoločne s asistentami Romanom Slyškom a Romanom Csabayom bude pískať dnešné stretnutie, v ktorom Porto privíta anglický Liverpool. "Rozhodovať zápasy Ligy majstrov je pre mňa najväčšou poctou a odmenou," hovorí pre HN Micheľ, ktorý bude viesť už 47 stretnutie v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta. V posledných troch rokoch mal veľmi blízko k pískaniu rozhodujúceho, finálového duelu - zatiaľ sa však nedočka. Verí však, že tohtoročné finále bude viesť. "Budúci rok sa končí mojím šťastným číslom. Pevne verím, že v tejto sezóne sa dočkám," prezradil Micheľ. Je pochopiteľné, že v najlepšie dotovanej súťaži sveta si na pekné peniaze príjdu aj rozhodcovia. Náš najlepší arbiter nám však výšku svojich odmien neprezradil. "To by som nerád uvádzal, nakoľko ľudia na Slovensku sú príliš závistliví," dodal Micheľ.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:50